Cizí jazyk kdykoliv, kdekoliv a hlavně zadarmo

Cizí jazyk kdykoliv, kdekoliv a hlavně zadarmo

Angličtinu mám ve škole už od 3. třídy (15 let). Přesto ještě před rokem jsem si myslel, že bych se nikde nedomluvil.  Jak překonat strach a pocit neschopnosti? Škola vám evidentně nepomůže!

Každý, kdo umí cizí jazyk, vám řekne, že abyste se ho taky tak naučili, musíte ho prostě používat co nejčastěji. Jenže jak ho máte používat co nejčastěji, když ve škole máte jen třeba 2 hodiny týdně? Mluvit anglicky na kamarády či příbuzné? To je hodně ujeté! (S Kristýnou jsme to zkoušeli mezi sebou a ani při společném zájmu nám to dlouho nevydrželo). Vyjet na dlouho do ciziny? Kdy a za co? Zaplatit si kurzy? To je zase jen pár hodin týdně a ne zrovna levné.

Filmy a hry

Mnoho lidí, které jsem na střední obdivoval pro jejich angličtinu, spojovala jedna věc. Sledovali filmy či seriály v angličtině, anebo hráli hry, ve kterých se bez angličtiny neobešli. Jenže když anglicky nerozumíte, tak můžete koukat na milion filmů a bude vám to k ničemu. Je tedy třeba si správně pomoci.

  • Sledujte v angličtině filmy, které dobře znáte, a tedy víte, o čem se ti lidé baví
  • Podívejte se na film/seriál v češtině a poté ihned v angličtině, dokud si pamatujete co nejvíce
  • Využívejte vhodně titulky
    • AJ zvuk + ČJ titulky – minimálně pro kluky nevhodná kombinace. Čtení je náročné na soustředění a ve výsledku tak mluvený jazyk zcela ignorujete
    • ČJ zvuk + AJ titulky – má oblíbená kombinace, která vám efektivně rozšíří slovní zásobu, (pokud podobně jako já, máte nutkání přečíst vše, co vidíte)
    • AJ zvuk + AJ titulky – nejlepší kombinace, pokud máte dostatečnou slovní zásobu, abyste alespoň titulkům rozuměli. Užijete si film a přitom se budete učit výslovnost, větnou skladbu a především mluvenou angličtinu

Konverzace s cizinci

I bez cestování máte možnost trénovat angličtinu s cizinci. Existuje mnoho cest, jak najít někoho, kdo přicestoval do ČR a rád se stane vaším konverzačním partnerem. Například na LanguageForExchange.com najdete mnoho lidí, kteří mají opačný záměr než vy – umí nějak a chtějí se naučit česky. S těmito lidmi si můžete dopisovat, telefonovat nebo se osobně sejít a vzájemně se učit. Ještě lepší příležitostí je ale Couchsurfing. Komunita lidí doma a na cestách. Díky Couchsurfingu můžete pomoci tisícům (převážně) mladých návštěvníků ČR. V ideálním případě jim poskytnete i nocleh a pak máte mnoho hodit na trénování cizího jazyka. Pro začátek vám ale budou vděční i za ’komentovanou‘ procházku městem, či jen pomoc s ubytováním, dopravou atp. Já takto například prováděl po Praze dobrodružku až z Indonésie. Cestovatelé z neanglicky mluvících zemí často sami nemluví anglicky příliš dobře. Nemusíte se tedy bát, že by vám vyčítali vyjadřovací neschopnost. Ani příliš nehrozí, že budou mluvit strašně rychle. Kromě setkávání s jednotlivými cestovateli, se můžete zúčastnit i setkání komunity okolo Couchsurfingu (v Praze se koná v průměru každý den jedna akce).

Myšlení anglicky

Už na střední jsem slýchával, že když mluvím nebo píši anglicky, mám v angličtině i myslet. Ne myslet česky a překládat do angličtiny už vymyšlené věty. Člověk tím šetří čas (nesnaží se překládat zbytečně složité české věty) a spíše se vyhne Czenglishtině. Potvrzuji, že toto je důležitá technika! Lze ji ale využít mnohem více než jen pro lepší psané a mluvené vyjadřování. Tato technika je použitelná i pro samostudium! Myslete v cizím jazyce a už nikdy se nebudete bát psaní ani mluvení v reálné situaci. Postupně zjistíte, že i s relativně málo slovy, lze vyjádřit mnoho věcí.

Myšlenkové samostudium

Myšlení v cizím jazyce je snazší, než se může na první pohled zdát. Nemusíte přemýšlet o výslovnosti či správném psaní použitých slov, nikdo vám nemůže kontrolovat gramatiku…Sami svým myšlenkám rozumíte, ať je vytváříte v jakémkoliv jazyce. Začněte tedy mluvit sami k sobě anglicky. Komentujte si, co vidíte okolo. Rozvíjejte myšlenky, kvůli kterým nemůžete usnout, v jiném jazyce – alespoň jim dáte nějakou užitečnost. Plánujte si denní rozvrh, rozhovor s (obchodním) partnerem, diktujte si nákupní seznam v jiném jazyce. Já si například v rámci praktikování timemanagementové techniky Getting Thnings Done píši úkoly anglicky.

Nevíte, jak nějaké slovo přeložit? Napište si ho do kapesního notýsku nebo do telefonu a při první příležitosti přeložte a uložte do Anki pro pozdější opakování. Díky každodennímu přemýšlení o každodenních tématech v angličtině odhalíte mnoho slov, které by bylo dobré se naučit, protože se vám budou pravděpodobně hodit, až budete v zahraničí. Žádná učebnice vám tak personifikovaný seznam slov neposkytne.

Já tuto metodu dotáhl tak daleko, že začala ovlivňovat i můj partnerský život: Díky častému dlouhodobému tréninku občas přemýšlím anglicky, aniž bych si to vůbec uvědomil. Nakonec mi to dojde až zpětně, když zjistím, že něco nedokážu vymyslet jen kvůli chybějící slovní/gramatické zásobě.

To není vše!

Existuje desítky dalších cest, jak se učit cizí řeč (nejen angličtinu) a přitom za to nedat nic víc než čas. Stačí chtít a zvednout zadek!