Jak NEcestovat

Jak NEcestovat

Na internetu najdete tisíce článků s radami a tipy, jak cestovat. I já přečetl desítky článků a mnoho knih. Přesto na téměř každé cestě udělám nějakou chybu, která mě stojí stovky nebo tisíce korun nebo hodiny času. Tento článek tedy půjde proti proudu a bude popisovat, jak necestovat.

Začněme tím nejdražším – létáním.

NEpředpokládejte, že máte do odletu letadla dost času

Čím víc člověk létá, tím víc si myslí, že už vlastně všechno zná a nemůže ho nic rozházet. Při návratu z mé poslední velké cesty (do Litvy) jsem byl ještě hodiny před odletem téměř v centru města a teprve čekal na autobus na letiště. Od nástupu do autobusu až do nástupu do letadla mi stačilo asi 40 minut, a dokonce jsem stihl i čtvrt hodiny čekat v letadle.

A tak když jsem přijel o měsíc později na berlínské letiště dvě hodiny před odletem letadla do Severního Irska, byl jsem naprosto v klidu. Dokonce ještě ani na tabuli nebyla napsaná brána, ze které se bude do letadla nastupovat. Vytáhl jsem tedy notebook a pracoval. K bráně jsem vyrazil půl hodiny před odletem a došel k ní 25 minut před odletem. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že se brána zavřela 30 minut před odletem a už mě do letadla nepustí. Nikam jsem tedy neletěl.

NEkupujte si letenky na špatný měsíc

Dovolená v Makedonii byla asi tím nejlepším, co jsem zatím zažil. Když nadešel den odletu, vůbec se nám domů nechtělo. Jaké ale bylo překvapení, když jsme na letišti zjistili, že nám letadlo letí až za měsíc. Stornovat letenku ani změnit čas samozřejmě nešlo. Ze Skopje to do ČR létá dvakrát za týden… Takže jsme si holt o pár dní pobyt prodloužili, a ještě jednou zaplatili nemálo tisíc za nové letenky…

NEmyslete si, že levné letenky znamenají levnou dovolenou

Vůbec první moje letecká dovolená byla v Londýně. Sehnal jsem letenky tam a zpět za krásných 700 Kč a byl šťastný, jak si užijeme levnou dovolenou. Zapomněl jsem si totiž zjistit, kolik tam stojí ubytování, místní doprava, jídlo a vstupy na památky. Nakonec byla letenka nejnižší částkou na celkovém souhrnném účtu.

 

To by bylo k cestování vzduchem. Častěji ale cestuji po zemi. Nejraději mám stop.

NEstopujte v neděli v Německu, Rakousku… před obchodním centrem

V Německu, Rakousku a mnoha dalších zemích jsou obchody v neděli zavřené. Je sice skvělé, když máte to štěstí, že kousek od místa, kde bydlíte, je obchodní centrum s nájezdem na dálnici ve směru, kam chcete. Jenže když v obchodním centru nikdo není, tak vás stejně těžko někdo vezme.

NEstopujte uprostřed polopouště, kde nic nejezdí

Česká republika je malý stát s vysokou hustotou osídlení. Když si tedy na mapě vyhlédnete nějakou silnici vyšší třídy, máte jistotu, že budete mít koho stopovat.

Ne všude ve světě to ale funguje stejně. Například velká města na jihu Maroka jsou s hlavním městem Západní Sahary Al-Ajúnem spojena jedinou silnicí. Přesto na ní ale nepotkáte nikoho jiného než sem tam nakláďák. Naštěstí i ty se dají stopnout.

NEstopujte v noci dodávky bez oken

Další tip týkající se stopování hovoří o vybíravosti. Většinou jsme rádi, když vůbec někdo zastaví. V zájmu bezpečnosti je ale dobré se vždy zamyslet, zda skutečně zrovna tímto autem s tímto řidičem chceme jet. Zastavit uprostřed noci v Tatrách dodávku, kde vepředu sedí tři mladíci a naloží vás do nákladního prostoru bez oken, je přinejmenším stresující. Přinejhorším nás mohli prodat na orgány.

NEčekejte, že stopnout loď je snadné

Než jsem jel do Maroka, četl jsem na Facebooku známého, že se mu podařilo přejet z Maroka na Kanárské ostrovy zdarma lodí (myslím, že výměnou za nějaké pomocné práce). A tak jsem si koupil letenku zpět z Kanárů s tím, že taktéž pojedu z Maroka na Kanáry lodí. No jo, jenže na místě jsem zjistil, že tam nikde není pořádný přístav, natož lodě ve směru na Kanáry. Nakonec jsem si musel za nemálo tisíc koupit letenku.

 

Po dopravě je druhým nejdůležitějším aspektem cestování ubytování.

NEzapomeňte si do hostelu špunty do uší

Hostely jsou většinou cenově nejdostupnější alternativou ubytování. Mají ale pár nevýhod. Jednou z nejhorších jsou chrápající nebo chlastající spolubydlící. Pokud přeci jenom na špunty zapomenete, sluchátka poslouží podobně, a ještě si můžete pustit na spaní hudbu.

 

NEcestujte s více než jedním batohem

Pokud jako já cestujete z místa na místo, dbejte, ať vás ani nenapadne si snad vzít více než jednu tašku. Do Maroka jsem díky Ryanairu přicestoval se dvěma taškami. Větší opruz nepamatuji!

NEposílejte si poštou špatně zabalené skleněné láhve

Donedávna jsem sbíral prázdné láhve od cideru z celé Evropy. V Litvě a Lotyšsku jsem sehnal mnoho nových lahví. Jenže se mi už nevešly do příručního zavazadla, a tak jsem se je rozhodl poslat poštou. Po měsíci čekání jsem zjistil, že je zvládli rozbít a kvůli tomu je odmítli doručit. Tím jsem nepřišel jen o nové láhve, ale i o věci, které jsem přidal do krabice, abych si uvolnil místo v batohu, a navíc jimi krabici vyztužil. Nakonec jsem po této zkušenosti svou sbírku čítající téměř 130 lahví vyhodil celou.

 

NEseďte doma

NEJdůležitější rada na závěr. Sezením doma toho moc neprocestujete. I když se cestováním můžete dostat do nezáviděníhodných situací, klady převládají a o ‚nehodách‘ můžete alespoň vyprávět. Věřte, že ostatní zajímají nehody daleko víc než věci povedené.

 

Jíja

 

Korektura by Kristýna