Katalánie - perla Španělska

Katalánie - perla Španělska

Poslední destinací, kde jsem strávil několik nocí mé velké cesty, byla Katalánie. Konkrétně pak především Barcelona a její severní okolí. Úžasná to oblast.

Po návštěvě Kanárů jsem letěl do Barcelony, kde jsem se už na letišti sešel s kamarádkou Kristýnou, která přiletěla z Prahy. Po noci strávené na letišti jsme dva dny zkoumali krásy katalánského hlavního města. Následně jsme se vydali do jeho okolí.

Jazyky

Samozřejmě nejlepším jazykem, který můžete umět, je španělština. Bohužel s angličtinou to bylo horší, než jsem čekal. Mnoho lidí (i mladých) tu prostě anglicky neumí. Například náš AirBnB ubytovatel. Pravděpodobně zdejší preferují učení se francouzštiny. Na památkách samozřejmě s angličtinou problém mít nebudete.

Ceny

I když by Barcelona neměla být moc drahé město, restaurace a doprava jsou zde stále daleko dražší než v Čechách. My si pro nákupy oblíbili Lidl. Zdál se nám být nejlevnější a měli tu výborné donuty. Na obědy se tu jako na většině míst vyplatí využívat polední menu.

Barcelona

Barcelona se svou kontroverzností podobá Paříži. Obrovské množství úžasných památek, obklopených mnohaproudovými silnicemi. Abyste se dostali od jedné památky k druhé, musíte přejít mnoho světelných křižovatek.

Doprava

Doprava po městě je zajištěná metrem a autobusy. My si koupili dvoudenní jízdenku, abychom získali svobodu volby, zda jít pěšky nebo jet MHD. Nejsem si jistý, zda se nám ve výsledku vyplatila. Většina památek je v docházkové vzdálenosti od Sagrady Famílie (cca střed města). Ale třeba Gaudího park, národní galerie, kostel Sagrat Cor… už jsou poněkud z ruky. Na ty už metro potažmo autobusy využijete. Většinou jsme cestovali metrem, protože jsem nenašel žádný smysluplný plán autobusů.

Co navštívit

Gaudího park

Druhá nejslavnější barcelonská památka. Budovy prazvláštních tvarů, které všechny navrhl Gaudí. Stavby jsou to zajímavé, ale nečekejte žádný zázrak. Ve skutečnosti se jedná jen o asi 4 budovy. Osobně jsem čekal víc. Přesto ho ale rozhodně nevynechejte. Kupte si ale lístky dopředu na internetu, protože přinejmenším v sezoně se tam na počkání nedostanete.

 

Gaudiho park

Sagrada Família

Nejslavnější barcelonská památka. Monstrózní bazilika, známá díky tomu, že ji Španělé nejsou schopní od roku 1882 stále dostavět. I dnes stále fotky kazí okolní jeřáby a lešení. I tak je to ale úchvatný pohled (neříkám krásný).

Sagrada Família

Nemocnice Sant Pau

Komplex krásných budov bývalé nemocnice. Můžete si projít celý areál bývalé nemocnice, část podzemí a některé interiéry. Za mě se jedná o nejkrásnější komplex v Barceloně.

Nemocnice Sant Pau

Akvárium

Jedno z větších sladko i slanovodních akvárií. Uvidíte žraloky, rejnoky, chobotnice, tučňáky a tisíce různých ryb a jiných živočichů.

Kostel Sagrat Cor

Jedno z mála míst v Barceloně, kde můžete pozorovat západ slunce. Z kopce, na kterém kostel stojí, je úžasný pohled na celé město.

Sagrat Cor

Monteserrat

Z Barcelony se na 100 % vydejte na jednodenní výlet ke klášteru Monteserrat. Tento nádherný klášter se nachází vysoko v horách asi 50 km severozápadně od Barcelony. Vlakem -> zubačkou se dostanete až k němu nahoru. Kromě samotné prohlídky klášteru se vydejte po turistických cestách ještě výše do hor. Najdete tu krásnou přírodu a výhledy jak na klášter, tak na širší okolí. Celkově se jedná o jedno z nejkrásnějších míst, na jakých jsem kdy byl.

Monteserrat

Girona

Po Barceloně jsme se vydali vlakem do Girony. Historické město asi 90 km severně od Barcelony. Turisticky velice nenáročné městečko. Snad všechno zajímavé zde projdete za pár hodin a nepotřebujete MHD. Doporučuji využít hradby vedoucí podél celého starého města až ke kostelům. Je z nich výhled na celé město. Cestou zpátky to pro změnu vezměte úzkými uličkami starého města. Jsou nádherné.

Girona z hradeb

Uličky Girony

Budete-li bydlet v hostelu Bed in Girona, nenechte si vmluvit, že nepotřebujete nic na přikrytí. Až takové vedro po ránu není ani začátkem léta.

Tossa de Mar

Ráj na zemi. Tossa je pobřežní městečko asi 80 km severně od Barcelony. Je malé a poklidné. Turistů je zde znatelně méně než v jižnějších větších městech. Je to jedno velké bludiště úzkých uliček se starými ale krásnými baráčky. To nejkrásnější ale člověka čeká na pobřeží. Pevnost vystavěná na skalnatém poloostrově mezi dvěma městskými plážemi. Ten pohled je úchvatný. Měl-li bych se přestěhovat do Španělska, bylo by to právě sem a právě kvůli tomuto pohledu. Půjdete-li na pláž a preferujete-li menší, méně lidnaté pláže, zvolte tu menší na jih od pevnosti. Hůře se hledá, hůře se k ní jde, ale je 100x lepší než pláž hlavní. Není tu tolik lidí, lze tu skákat z útesů a kamenů a obecně je tu daleko příjemnější atmosféra.

Hlavní pláž v Tosse de Mar

Nechcete-li se celý den jen válet u moře, udělejte si výlet okolo pobřeží. Například pár kilometrů severně najdete malinkou zátoku Cala Bona, kde si můžete zaplavat prohlédnout vodní jeskyně. Jen pozor na mořské ježky, kteří se skrývají na skalách po cestě k jeskyni.

V okolí Tossy můžete jít i do hor. Ty mi ale přišly trochu nehostinné a suché a doporučuji je jen při chladnějším počasí.

Z Tossy do Barcelony se nejlépe dostanete autobusem do Blanes a následně vlakem. Vlak jede celou cestu pár metrů od moře a vy si užijete pohled na nekončící pláže (sednete-li si na správnou stranu vlaku).

 

Katalánsko nabízí úžasná města, pláže i přírodní krásy. Na jejich poznání si vyhraďte minimálně týden. Nebojte se opustit turistické dálnice a vydejte se i do okolních neprobádanějších zákoutí.

 

 

Jíja