Kraków - město připravené na turisty

Kraków - město připravené na turisty
http://www.krakow-poland.com/
Krakov jsme se rozhodli navštívit v době vánočních trhů. Místo vánočních trhů jsme chtěli ale poznávat především město.
Krakov (polsky Kraków) je středně velké město v jihovýchodním Polsku kousek od hranic s ČR a Slovenskem. Žije zde okolo 700 tis lidí. I přes to, že to není hlavní ani největší polské město, je to prý město nejatraktivnější.
Do Krakova jsme jeli RegioJetem ráno v pátek 18.prosince. V Krakově jsme bydleli přes AirBnB u velice milého mladého páru v bytě nedaleko centra. V Krakově je skvělé, že hlavní autobusové i vlakové nádraží mají na jednom místě v centru.

Cyklisté vítáni

Hned, jak jsme opustili budovu obchodního centra napojenou na nádraží, mě zaujal pruh pro cyklisty. Jako cyklista dokáži takovéto vychytávky vždy ocenit. V Krakově mají cyklisté vlastní pruhy v mnoha ulicích. Z čistě subjektivního pohledu si vzpomínám na jediné v tomto ohledu lepší město – Salzburg. Na rozdíl například od Paříže, bych se zde na kole nebál – cyklostezky se vyhýbají velkým křižovatkám a jsou vedeny inteligentně.

Bez aut

700 tisíc obyvatel není málo. Přesto jsme za celé 3 dny ve městě narazili na jedinou hodně frekventovanou silnici. Ti, kteří podobně jako já, nenávidí rušný automobilový provoz, zde trpět nebudou. Celé historické centrum je navíc jedna velká pěší zóna. Nejčastěji potkávaným autem tak byla policejní dodávka hlídající chování turistů.

Většina památek v pěší vzdálenosti

V Krakově jsou de facto jen tři turisticky velmi atraktivní oblasti. První je historické centrum obklopené hradbami, ve kterém se nachází několik krásných náměstí, kostelů, věží a dalších budov. Právě zde se konali vánoční trhy. Druhou významnou oblastí je židovské město. Za mě tedy o nic lepší než to pražské.

Historické centrum

Poslední a asi nejdůležitější oblastí je Wawel. Pahorek na břehu Visly, na kterém se nachází Královský hrad  a katedrála sv. Stanislava a Václava. Hrad býval mnoho let sídlem polských králů, v katedrále sloužil své mše zatím jediný polský papež Jan Pavel II. Jednoznačně doporučuji zaplatit si vstupné s audioprůvodcem. Ten je totiž česky a nejlepší, jaký jsem zatím zažil. Dokonale vás provede celou katedrálou včetně věže a seznámí vás s mnoha zajímavostmi s katedrálou spojených. Dozvíte se přitom i mnoho zajímavostí z české historie. Například mi konečně někdo vysvětlil (jinak než na hodinách dějepisu), proč vlastně Boleslav zabil svého bratra Václava (ne, nevyzradím vám to).

Wawel

Zoo

Jak je naším zvykem i zde jsme navštívili zoologickou zahradu. A bylo to super. Za celou dobu jsme potkali asi dvě další skupinky návštěvníků. Zoo je to malá, ale mají tam super obdivuchtivá zvířata. A jednu chlupatou, kulatou šelmu, kterou jsem v životě jinde neviděl.

Zoo

Jazyk

Poláci jsou na tom s angličtinou dost podobně jako Češi. Tedy bídně. Nemluvíte-li zrovna s prodavačkou vstupenek na jednu z hlavních památek, mluvte raději retardovanou češtinou (jednoduchá slova a věty, bez zbytečného skloňování…). Ta je ve spojení s rukama a nohama účinnější než sebelepší angličtina.

Jídlo

Kraków je pověstný preclíky. Na každém rohu je malý stánek s velkými preclíky. Všechny jsou od stejného výrobce a jsou super. Jejich cena je přitom směšně nízká. Specifikem, který jsem zaznamenal v restauracích je, že se zde příliš nevede obsluhování u stolů. Byli jsme sice jen ve třech podnicích, ale ve všech se i jídlo objednávalo u baru. Navíc možnosti plateb kartou jsou zde omezenější, v porovnání s Prahou. Pro levné a dobré jídlo doporučujeme navštívit hospodu Koko.

Celkový dojem

Kraków je super město pro prodloužený víkend. Nečekejte žádnou hitparádu slavných památek, ale o to víc si užijte onu časovou a rozhodovací nenáročnost. A víte, co ještě je na něm super? Mají tu letiště odkud lze velice levně lítat všude možně po Evropě.
Jíja

Korektura by Kristýna