Litevská pohoda

Litevská pohoda

Litva – země protikladů, milých lidí, levného všeho a zajímavých míst.

Litvu jsem měl v hledáčku už delší dobu. Jen byla dál v pořadí. Jednoho dne jsem ale narazil na článek tvrdící, že Litevky jsou ještě krásnější než Češky. Vzhledem k tomu, že jsem se s hezčími holkami nikde jinde nesetkal, musel jsem to prostě ověřit! Našel jsem nejlevnější letenky ještě během léta a vydal se tam.

Tam jsem letěl z Wroclawi s jednodenní zastávkou ve Varšavě a následně s přestupem ve švédském Göteborgu s příletem do Kaunasu. Zpět jsem letěl přes Stockholm.

Kaunas

Kaunas jsem si od první chvíle zamiloval. Přiletěl jsem pozdě v noci a chtěl jsem tedy noc strávit na letišti. Poprvé v životě jsem na letišti našel místnost na spaní určenou. Postele tu sice nebyly, ale vcelku pohodlné lavičky, a především klid, ano. Další den jsem si za krásných 5 EUR koupil třídenní jízdenku na MHD a vydal se do města.

Po cestě mě zaujaly vesničky mezi letištěm a Kaunasem, které vypadaly asi jako ty české před 20 lety. Samé starší domky, malé staré traktůrky a ani náznak čehokoliv moderního. Hlavní příjezdová ulice do Kaunasu byla pro změnu plná kontrastů. Žádné dva domy nebyly stejné. Chaoticky se zde střídaly malé dřevěné domečky s novými prosklenými kancelářemi. Každý dům měl jiný odstup od silnice, jinak upravené okolí. Vrcholem byl obrovský hypermarket s plastovou kopií větrného mlýnu před ním.

Hypermarket

Do centra města jsem dorazil v devět hodin. Nikde ani noha! Úplně sám jsem se procházel kaunaskou Pařížskou ulicí. Je to několikakilometrová alej s lavičkami lemovaná upravenými domečky, v nichž byly obchody a restaurace. Teprve v 10 hodin se na ulici začínali objevovat další lidé.

Kaunaská pěší zóna

Ubytovatel jsem se za pár euro v malinkém hostelu Chocolate. Nejčistším a nejpohodlnějším hostelu, v jakém jsem zatím byl. Následující tři dny jsem objevoval město i jeho okolí.

Poprvé v životě se mi podařilo úspěšně stopovat ve městě. Paní mě odvezla z průmyslové zóny, kam jsem se dostal kvůli špatnému pochopení MHD, až před vchod do restaurace, kam jsem mířil i přes to, že sama cestu okolo neměla.

Na předměstí jsem navštívil kebabárnu do níž, dle nadšení provozovatelky, asi příliš turistů nepřijde. I přesto, že anglicky uměla přibližně na úrovni 2 let učení na ZŠ, tak se snažila povídat si se mnou. Ptala se mě na moje cestování, vyprávěla o její dceři a jejich plánech. Přidala si mě do přátel na FB a dělala se mnou selfie. Na dálku mě seznamovala s její dcerou žijící v Liverpoolu, která se jmenuje skoro stejně jako já (Indré), je podobně stará a narodila se ve stejném znamení. No není to jasné znamení? 😀 Dalia se díky své přívětivosti stala první obdarovanou Lázeňskými trojhránky.

Historické centrum

Kaunas je malý a v jeho centru naleznete mnoho zajímavých budov. Mnoho kostelů, již zmiňovanou obchodní ulici a pevnost. Centrum si projděte celé od kostela St. Michael the Archangel až po park Santakos.

St. Michael the Archangel Church

Kaunaské hlavní náměstí

Pevnost v centru

IX pevnost

V Kaunasu najdete, kromě staré pevnosti v centru, pozůstatky dalších devíti vojenských pevností. V tzv. deváté pevnosti býval koncentrační tábor. Dnes je nejzachovalejší pevností a najdete zde muzeum a pomník holocaustu. Pozor, nejede sem MHD a i cesta od nejbližší zastávky není zrovna pěkná. Využijte tedy buď meziměstský autobus, kolo nebo auto.

Pomník u IX. pevnosti

Přehrada Kauno Marios

Kauno Marios ohraničuje Kaunas na jihovýchodě. Je to krásné místo na procházku nebo piknik. Je tu klid, lesy a pláže. K vidění stojí i klášter Pažaislis Monastery. Bohužel voda byla brčálově zelená a plná řas.

Přehrada Kauno Marios

Oblíbená je procházka na místě zvaném Kadagių slėnis. Zde se procházíte po dřevěných chodníčcích nad přehradou uprostřed divoké přírody. Bohužel je to od Kaunasu 30 km a nejedou sem busy. Nemohu tedy krásu této procházky osobně posoudit.

Skanzen Rumšiškés

Rumšiškés je městečko asi 25 km od Kaunasu. Ve zdejším skanzenu najdete ukázky historických domečků z celé Litvy. Nejenom, že je uvidíte z venku, ale u většiny si můžete prohlédnout i interiér. Umíte-li litevsky nebo alespoň rusky, můžete poprosit o podrobnější výklad místní ženy v krojích, které jsou u některých domečků k dispozici.

Skanzen Rumšiškés

Skanzen Rumšiškés

Skanzen Rumšiškés

Trakaj

Hrad a městečko Trakaj se nacházejí v jezerní oblasti mezi Kaunasem a Vilniusem. Z Kaunasu žádný přímý spoj nejede, a tak jsem využil kombinaci autobus/stopování. Fajnová křesťanská rodinka, která jela do Trakaje opravovat kostel, mě svezla a vysloužila si tak další Lázeňské trojhránky.

Trakaj je nádherný hrad. Nachází se na ostrově v jezeře Galvé a dostanete se k němu po mostě z městečka Trakaj. Je nově zrekonstruovaný. Uvnitř najdete různé výstavy od porcelánu po dýmky. V části o historii Litvy a Trakaje máte k dispozici zalaminované karty s českým textem k expozici.

Trakaj

Vilnius

Hlavní a největší město Litvy. Město, ve kterém najdete krásné staré město i moderní mrakodrapy.

Chcete-li město pořádně poznat, využijte anglické „Free“ tour. Průvodkyně mluví angličtinou, které rozumím i já, a navíc je docela vtipná. Ta si rozhodně nějakou tu odměnu zaslouží.

Kostel Church of St. Francis and St. Bernard

Staré město je krásné i v noci. Většina významných domů je krásně osvětlená a panuje tu velice příjemná atmosféra.

Místa

Katedrální náměstí, Užupis, prezidentský palác, Katedrála sv. Stanislava, Gediminův hrad, Národní muzeum, Bernardinská zahrada, kostely, paláce…

Pohled z věže přes katedrálu na Gediminův hrad

Kostel svatých Petra a Pavla

Ve Vilniusu najdete desítky krásných míst. Prostě se zvedněte a jděte, kam vás srdce potáhne. Určitě narazíte na něco krásného.

Kromě krásných věcí doporučuji návštěvu muzea genocidy. Člověk by si měl občas připomenout i stinné doby evropské historie. Upřímně návštěva tohoto muzea snad v komkoliv zapudí potřebu volit komunisty nebo snad fašisty. Nás jako Čechy jistě potěší, že jsme nebyli jediní věčně utlačovaní.

Zajímavostí je, že i zde najdete oblast, která se považuje za samostatný nezávislý stát. Najdete ji v ohybu řeky Vilnia a jmenuje se Užupis. Zde najdete mnoho zajímavostí, jako je ta pravděpodobně nesluníčkářštější ústava světa či socha Ježíše báťůžkáře.

Uličky samozvané republiky Užupis

Europos Parkas

Asi 30 km od Vilniusu se nachází geografický střed Evropy. 10 km od něj se uprostřed lesů rozprostírá muzeum Europos Parkas. V něm jsou pod širým nebem vystavena díla umělců z celé Evropy. Více jsem se o něm rozepsal v článku Europos Parkas – umělcem se může stát kdokoliv.

 

Z Vilniusu jsem se vydal do Lotyšska. Co jsem zde viděl a zažil najdete v článku Lotyšsko – ráj zámků a cideru. Z Lotyšska jsem se vrátil do Litvy do města Šiauliai, nedaleko něhož se nachází Hora křížů. Jedná se o malý pahorek uprostřed polí, na kterém naleznete desetitisíce křížů.

Hora křížů

Od Hory křížů se mi podařil skvělý stop Klaipédy. Stopoval jsem sice do Šiauliai na autobus, ale zastavil mi řidič jedoucí do Klaipédy, což mi ušetřilo mnoho peněz i času.

Řidič sice také nebyl zrovna anglický rodilý mluvčí, takže jsem se po cestě i prospal, ale co mu chybělo v angličtině, doháněl ochotou. Byl to profesionální řidič a jeho firma měla centrálu na okraji Klaipédy. Jeli jsme tedy nejprve do firmy, kde jsme si i s účetní dali kafe/čaj a následně mě už soukromým autem dovezl až před hostel. Navíc mi dal pár užitečných tipů, co ve městě a okolí navštívit. Byl posledním, kdo dostal Lázeňské trojhránky.

Klaipéda

Klaipéda je docela nudné přístavní město. Nejzajímavější atrakcí zde byl nějaký středověký festival, který jsem navštívil.

Kurská kosa

Důvod, proč jsem tu byl, se nacházel až za mořem. Tedy za několikasetmetrovým pruhem moře, který odděluje pevninskou Litvu od poloostrova Kurská kosa. Právě ten jsem chtěl navštívit. Jedná se o velice unikátní místo. Na úzkém pruhu země tu najdete pláže, lesy, bažiny i pouště. Hnízdí tu jedna z největších evropských kolonií kormoránů. Na poloostrov se dostanete téměř zadarmo trajektem a po něm už vás sveze autobus. Daleko lepší ale bude půjčit si kolo a projet si zdejší krásy na kole. Tak i tak si ale vyhraďte nejlépe celý den. Ne jako já 3 hodiny.

Les zničený hnízdícími kormorány

Pobřeží Kurské kosy

Po návratu z Kurské Kosy jsem odjel autobusem zpět do Kaunasu, odkud jsem večer odlétal směrem domů.

 

V Kaunasu jsem koupil krabici a vydal se do hypermarketu na nákup ciderů, které si pošlu poštou do Prahy, abych je přidal do své sbírky. Do krabice jsem přibalil i další věci, které jsem nutně nepotřeboval v nejbližších týdnech doma a za nehorázných asi 600 Kč odeslal poštou domů. Bohužel pošta flašky i přes pečlivé zabalení dokázala rozbít a balík proto raději ani nedoručila. Čeká tedy na mě možná dodnes na poště v Kaunasu, až si ji vyzvednu.

Ale ani tato neblahá příhoda mi nezkazila dojem, který jsem z Litvy nabyl. Litva je příjemná země plná příjemných lidí. Navíc je levná a pro studenty dvojnásob. Nebýt drahé dopravy do a ze země, byla by to dokonalá letní destinace pro každého, kdo si rád zajede trochu se zchladit.

A jak je to s těmi holkami? No, těžko říct. Za mě je zde přibližně stejný průměr jako v ČR. Složení je ale jiné. Zatímco v ČR je hodně mega krásných i hodně ošklivých holek, v Litvě jen výjimečně potkáte ošklivou nebo tlustou holku. Ale zase je tu méně těch superkrasných.

 

Jíja

 

korektura by Kristýna