Lotyšsko - ráj zámků a cideru

Lotyšsko - ráj zámků a cideru

Do Lotyšska jsem si odskočil na tři noci v rámci cesty do Litvy. Během těchto dnů jsem navštívil více zámků než za celý minulý rok všude jinde.

První, čeho jsem si po příjezdu do Lotyšska všiml, jsou mnohem méně pěkné holky. Zatímco v Litvě jen výjimečně potkáte tlustou, v Lotyšsku jen výjimečně potkáte hubenou.

Dost bylo holek. Sem jsem jel kvůli zámkům a Rize.

Bauska

První město za hranicemi Litvy. Nachází se zde zámek stojící na pahorku obehnaném ze tří stran řekami Músa a Mémele. Na nově zrekonstruovaný zámek navazuje zřícenina původního hradu se zpřístupněnou vyhlídkovou věží. Dále se mezi hradem a soutokem řek rozprostírá příjemný park.

Zámek Bauska

Rundepills

Z Bausky si rozhodně zajeďte třeba autobusem k lotyšskému Versailles – zámku Rundepills. Jedná se o obrovský honosný zámek s velkými tzv. francouzskými zahradami. Je to pravděpodobně nejhonosnější památka v zemi.

Zámek Rundepills

Zámek Rundepills

Zámek Rundepills

Zámek Rundepills

Riga

Všechny tři noci jsem byl ubytovaný v hlavním městě – Rize. Rigu bych charakterizoval jako krásné centrum s tragickým okolím.

Centrum je ohraničené řekou Daugava a umělým kanálem křižovaným vyhlídkovými loďkami a obklopeným parkem. V centru najdete uličky s historickými domy, obrovské kostely, nudný prezidentský palác a nespočet muzeí.

Centrum Rigy přes řeku

Evangelická katedrála

House of the Blackheads

Jednoznačně musím doporučit muzeum města Rigy a navigace. Jedná se o pravděpodobně nejlépe provedené muzeum, jaké jsem zatím navštívil. Pomocí vystavených exponátů a srozumitelných popisků vás provede od prvních zdokumentovaných výskytů lidí v oblasti Rigy až po současnost Rigy i celého Lotyšska.

V oddělení navigace najdete i několik metrů velké modely lodí od počátků mořeplavectví až po současné tankery a letadlové lodě. Propracovanost modelů je doslova dechberoucí.

Chcete-li se levně a tradičně najíst, zajděte do restaurace XL Pelmeņi.

Mimo centrum bych navštívil Chrám Kristova narození, kostel Jēzus baznīca, tržiště v letadlových hangárech a pohled na televizní věž přes řeku.

Chrám Kristova narození

Bývalé Rižské ghetto

Cesis

Zámek, hrad a přilehlé město 90 km na východ od Rigy. Cesis hrál mnohokrát významnou roli v historii Lotyšska. V současnosti najdete v zámečku výstavu o historii města. V podhradí se můžete projít okolo jezera.

Zámek Cesis

Zámek Cesis

Sigulda

Město v půli cesty mezi Rigou a Cesis. I zde najdete hrad a zámek. Navíc lanovkou přes údolí dojedete k zámku Krimuldas Pils. Tu samou lanovku můžete využít k bungee jumpingu nebo ptačímu letu na laně. Z Krimuldy si můžete dále udělat procházku okolo jeskyní k hradu Turaidas.

Zámek Sigulda

Lanovka ze Siguldy

NP Gaujas

Mezi Siguldou a Cesisem se rozprostírá národní park Gaujas. Jeho středem se líně line řeka Gauja. V této listnaté krajině je mnoho jeskyní. Nejnavštěvovanější najdete u města Ligatne.

Mezi Cesis a Ligatne jsem se přesouval stopem. Podařilo se mi stopnout hned 3 auta. Poslední z nich řídila holka, která si kvůli mně zajela asi 15 km, aby mě odvezla na místo, které považovala za hezké. Navíc mi po cestě vyprávěla o jejím mládí a místech, která jsme míjeli – kde se narodila, kam chodila do školy, kde bydlel její první kluk… Za její otevřenost nemohla nedostat Lázeňské trojhránky.

NP Gaujas

Jeskyně u Ligatne

NP Kemeru

Národní park asi 20 km západně od Rigy. Dle fotek je to krásné místo. Mně na něj bohužel nezbyl čas.

Jídlo a pití

Tradičním a hlavně levným jídlem jsou zde tzv. pelmeně. Jedná se o těstové taštičky plněné masem. Chuťově to sice není žádná hitparáda ale za tu cenu super.

Rozhodně ochutnejte místní řepovou polévku. Na rozdíl od polské řepové polévky je zde řepa nastrouhaná, je studená a je výborná. A to říká někdo, kdo skoro nic nejí.

V Lotyšsku jsem objevil asi 6 nových ciderů do mé sbírky. Škoda jen, že mi je Litevská pošta rozbila a nedoručila.

Shrnutí

Máte-li rádi zámky, budete v Lotyšsku jako v ráji. Najdete tu i pár pěkných přírodních míst jako národní parky Kemeru a Gaujas. Draho je tam jako u nás. Máte-li tedy možnost Lotyšsko navštívit, neváhejte. Jet ale jen speciálně sem na úkor jiných míst bych asi nechtěl.

 

Jíja

 

Korektura by Kristýna & Hanka