Lyžování na Balkáně

Lyžování na Balkáně

Lyžovat do Alp jezdí každý druhý Evropan. Co takhle něco exotičtějšího! Já se letos vydal na Balkán.

Proč zrovna na Balkán? Těch důvodů je mnoho. Balkán je super levný. Letenky z Bratislavy a Budapešti stojí okolo 15 eur. Dimitarovi, o kterém jsem psal v článku Makedonské dobrodružství, jsem slíbil přijet někdy v zimě na skialpining.

Nerad zůstávám delší dobu na jednom místě a dělám stále tytéž věci. Naplánoval jsem si proto projet 5 lyžařských středisek ve 4 různých zemích: Mavrovo v Makedonii, Brezovice v Kosovu, Kolašnik a Žabljak v Černé hoře a Kopaonik v Srbsku. Nakonec jsem se kvůli složité dopravě nevydal do Srbska a kvůli nedostatku sněhu do Kolašniku. Navíc jsem ale byl v Popově Šopce v Makedonii.

Obecně

Všechna navštívená střediska mají v porovnání s Čechami úžasné terény, z většiny nad úrovní lesa. Ceny se pohybují pod 20 € / den za skipas a deset a méně eur za půjčení lyží.

Lyžování zde do módy teprve přichází, a tak je tu lyžařů poskrovnu. A ti, co zde jsou, se většinou plácají na těch nejsnazších sjezdovkách. Ve všech střediscích je také mnoho možností pro freeride okolo sjezdovek. Domácí nezvládají až na výjimky ani sjezdovky, takže jediní, kdo vám budou volný sníh čeřit, jsou vám podobní zahraniční blázni. A těch tu moc nebývá.

Stejně jako všude jinde i zde najdete v každém středisku několik hospůdek. Ty jsou rozhodně levnější než jejich Alpské alternativy. Bývají ale zakouřené. Půjčoven lyží je v mnoha střediscích několik. Doporučuji vždy využívat ty, které jsou v kamenných budovách. Většinou nabízejí kvalitnější vybavení a pokud neumíte smlouvat, tak i za nižší cenu. Kvalitnější zde bohužel stále znamená, že v Alpách byste se s takovým vybavením raději propadli pod sníh, aby vás nikdo neviděl. Jen obtížně zde ale budete shánět helmu, lyžařské brýle nebo freeridové lyže (čest výjimkám).

Balkán je oproti Alpám značně na jihu, a navíc je to poloostrov, takže moře je vždy nedaleko. Teploty v zimě jsou zde proto o mnoho vyšší a tím pádem je to o mnoho složitější se sněhem. Navíc jsem si nikde nevšiml sněžných děl. Rozhodně bych nekupoval letenky dříve než dva týdny před odjezdem s nastudovanou předpovědí počasí a aktuálním stavem sněhu. Bohužel zjistit stav sněhu ve střediscích je, podobně jako zjišťovat jakékoliv jiné informace online, téměř nemožné. Nejlepší tak bude vždy napsat někomu místnímu.

Balkánci se ani příliš nemazlí s úpravou sjezdovek. Onen urolbovaný koberec si užijete jen na části sjezdovek, a to ještě jen pokud v noci nesněžilo. Snowpark nebo upravené běžkařské trasy zde také budete hledat těžko.

Většina středisek vznikla v době komunismu a od té doby postavili maximálně nějakou tu kotvu. Sedačkových lanovek je jen pár, a i ty jsou nepohodlné, maximálně pro dva lidi a extrémně pomalé. Navíc stačí aby trochu fouklo nebo víc mrzlo a lanovky stojí.

Další bolestí zdejších středisek je absence skibusů nebo jakékoliv jiné oficiální dopravy z okolí do areálu. Ideální tak je mít auto. Ale já to zvládl bez něj hromadnou dopravou a zdviženým palcem.

Mavrovo

Nad obcí Mavrovo 100 km od Skopje v severozápadní části Makedonie se nachází nejznámější makedonské lyžařské středisko. Po vzoru některých Alpských středisek tu najdete jednu dlouhou lanovku do sedla nad úroveň stromů a odtud pak několik vleků a sjezdovek v různých směrech. Všechno jsou ale kotvy nebo pomy, a to dosti krátké. Vršek je tedy vhodný pro začátečníky. Sněhu tu sice bylo dost, ale pro freeride bych ještě pár decimetrů uvítal. Navíc ne všechny vleky byly spuštěné. Při sjezdu zpět k lanovce sněhu postupně ubývalo až na centimetr špinavého ledu. Jediný dlouhý sjezd tak za něco stál jen v horní polovině. Pro freeride při této sněhové pokrývce středisko moc vhodné není. Dolu se vydat nemůžete a vršek je mírný a krátký.


Zde jsem narazil na problém s půjčovnou lyží, která dokonce ani v úterý neměla dost lyží, aby mi nějaké nabídla. U stánků u parkoviště si dejte velký pozor, co si od koho za kolik půjčujete. Doporučuji udělat jim malou konkurenční soutěž.

Na co je Marvovo skutečně vhodné, je skialpining. Vybrat si zde můžete z mnoha různě náročných cílů s průvodcem i bez. Bohužel si zde prý nepůjčíte vybavení. To si tedy musíte přivést sami. Právě na tomto jsem já s jedním z cílů cesty ztroskotal. Z léta ale vím, že hory jsou tu na to úžasné.

Dle mapy zde mají být další dvě sedačkové lanovky. Ty ale byly pravděpodobně také zavřené.

http://www.snow-forecast.com/resorts/Zare-Lazarevski

http://www.skimavrovo.com/en/node/9

Popova Šopka

Popova Šopka se nachází vysoko v horách nad městem Tetovo, přibližně v polovině cesty mezi Skopje a Mavrovem. Díky vysoké nadmořské výšce zde pravděpodobně najdete více sněhu. Jeho kvalita se mi ale zdála horší než v Mavrovu. Středisko je vzdálené asi půl hodiny od Tetova. Skibus tu žádný nejezdí. Já musel nahoru taxíkem a dolu stopem. V kamenné půjčovně za kasou půjčovali lyže za pouhých 5€. Výběr byl sice oproti konkurenci dobrý ale pro mě stále nedostačující.

Toto bylo jediné z navštívených středisek, kde nevyužívali čipové skipasy nýbrž cár papíru, který pohledem kontrolovala obsluha lanovek.

Většina lyžařů se pohybuje v jihovýchodní části střediska. Zde je několik mírných, pěkně upravených sjezdovek, jedna lanovka a několik vleků. To hlavní je ale v části severozápadní. Pomalá dvousedačka vás vyveze na nejvyšší bod zdejšího areálu (2360 m.n.m.). Odtud vede několik dlouhých sjezdovek zpět k lanovce. Pro nedostatek sněhu byla bohužel otevřená jen černá, nejkratší sjezdovka. Její výhodou je možnost přibližně v půlce nastoupit na lanovku a vyhnout se spodní části, kde nebylo moc sněhu a je zde dlouhý rovinatý dojezd. Sjezd až dolu tak nic zajímavého nepřinese, a naopak ušetříte polovinu času na lanovce. Právě v této oblasti jsou při dostatku sněhu úžasné freeridy různých obtížností. Téměř zde nejsou skály, takže se nemusíte bát uvíznutí v obklopení skal nebo dokonce pádu. Kromě krásných čistých svahů zde můžete zajet do zužujícího se údolí, které ústí do už zmiňovaného dlouhého rovného dojezdu k lanovce. Freeridem lze přejet do druhé části střediska.


Ve středisku bylo ještě několik nejezdících lanovek. Jedna z nich vypadala jako moderní čtyřsedačka, která navíc vedla do prostoru mezi oběma zmiňovanými částmi. Byla by tedy velice užitečná. Zdá se ale, že Makedonci postavili sloupy a natáhli lana, ale už jim nevyzbyly peníze na koupi sedaček.

Milujete-li freeridy tak jako já, a máte štěstí na sníh, tak je Popova Šopka rozhodně skvělá volba.

http://www.skiresort.info/ski-resort/popova-sapka/

Brezovice

Brezovice se nachází na kosovské straně hor proti makedonskému Tetovu. Je to největší kosovské středisko.

Nejedete-li sem z Pristiny (hlavní město Kosova), je sehnání dopravy těžký oříšek. Já sem jel z nejbližšího města, příjemné historické Prizrene, vzdáleného pouhých 30 km 4 hodiny trojitým stopem, protože vygooglený autobus jaksi nejel. A i když už se sem dostanete, počítejte s dlouhou chůzí od auta/autobusu. Není zde totiž parkoviště a parkuje se okolo příjezdové silnice. Buďte tu tedy co nejdříve. Pokud jezdíte rádi lesem (nebo nemáte svoje lyže rádi), tak lze při dostatku sněhu dojet až k autu na lyžích.

Těsně pod prvním vlekem se nachází půjčovna lyží, kde vám lyže půjčí za 8€. Navíc dle url adresy na dveřích možná nabízejí i freeridové lyže. Já si bohužel lyže půjčoval v půjčovně u kas, kde mě stály eur 10.

Celou předešlou noc mohutně sněžilo a hlavní lanovky byly kvůli tomu zavřené. Po hodině strávené v restauraci na čaji přeci jenom jednu lanovku pustili. Bohužel je zde extrémně provozovaný celobalkánský sport: vyjet si jen tak nalehko nějakou lanovkou nahoru a zase dolů. Před první jízdou jsem tak strávil více než hodinu v obklopení teenagerů nadržených na svezení se lanovkou. Nakonec jsem se svezl jen dvakrát.

Jediná otevřená sjezdovka nebyla nijak upravená. Byla tak sranda sledovat zoufalé Balkánce neschopné se udržet ani na upravené sjezdovce, jak se snaží jezdit v rozrytém prašanu. Já jsem si počínal i na normálních lyžích rozhodně lépe. Záviděl jsem ale oněm borcům na freeridových lyžích.


Ve spodní části střediska se nachází ještě jedna krátká, celou dobu puštěná kotva a jedna zavřená jednosedačka. Další lanovky ale vedou přibližně z koncové výšky jediné spuštěné lanovky výš dalších několik set výškových metrů. I zde byly krásné terény, a především úžasný sníh. Bohužel ale byly všechny zavřené.

S přihlédnutím k aktuální kvalitě tak toto bylo asi nejdražší lyžování v mém životě. Potenciál je zde ale veliký. Vzhledem k vysoké nadmořské výšce a severní straně hor ještě vyšší než na Popově Šopce.

https://www.snow-forecast.com/resorts/Brezovica/

Kolašín

Kolašín by měl být co do počtu sjezdovek největší černohorské středisko. Má ale nízkou nadmořskou výšku. Když jsem viděl, kolik sněhu je i v daleko vyšších středicích, rozhodl jsem se ho úplně vynechat. Při průjezdu Kolašínem jsem nedokázal žádné lanovky vůbec najít.  Po sněhu tu nebylo ani památky.

http://kolasin1450.com/me/

http://www.skiresort.info/ski-resort/kolasin-1450/

Žabljak

Město Žabljak se nachází na severovýchodě Černé Hory v národním parku Durmitor. Turistů tu v zimě moc nepotkáte, ale ve městě najdete vše potřebné. Obzvlášť užitečné může být informační středisko naproti supermarketu.

Lyžařské středisko Savin Kuk se nachází asi 4 kilometry jižně od města. Prý sem jezdí jakýsi skibus. Mně se ho ale nikdy nějak nepodařilo chytit. Naštěstí zde úžasně funguje stopování, a to i z města.

Najdete tu dvě sedačkové lanovky a dvě kotvy. Bohužel zrovna v den, kdy jsem zde byl, lanovka na úplný vrchol údajně kvůli větru nejezdila.

Díky tomu, že dva předešlé dny silně sněžilo, jsem si konečně pořádně zalyžoval. Sněhové podmínky byly úžasné jak na jezdění po dokonale upravených sjezdovkách, tak na freeride okolo sjezdovek. Otevřené byly bohužel pouze modré sjezdovky, kde si slušný lyžař moc nezajezdí. Na červenou se sice dalo jet, ale byla zcela neupravená, takže na ní jezdili jen freeridisté a chudáci, kteří netušili, jak vypadá. Od vrchní lanovky vede ale i černá sjezdovka. Podle mě musí být nic moc, protože vede úzkým údolím mezi skalami, ale jeden mnou další den stopnutý řidič si vršek chválil.


Zdejší půjčovna je jednoznačně tou nejvybavenější, jakou jsem během mé cesty potkal. Půjčil jsem si zde za krásných 10 € freeridové lyže, helmu i brýle. Půjčit si můžete i běžky a sněžnice. Jeden z pracovníků navíc mluví obstojně česky a rád si s každým Čechem pokecá.

Kromě sjezdovek najdete v areálu i značenou stezku pro sněžnice vedoucí k Černému jezeru hluboko v lese asi 3 km od areálu. Cesta byla projetá skútrem, takže jsem ji celou absolvoval se sněžnicemi na batohu. U jezer jsem se ale napojil na letní turistickou cestu a vydal se na vyhlídkovou horu Čurovec, odkud je výhled na kaňon řeky Tary. Na vrchol je to 12 km ze skiareálu a mně cesta trvala 3 hodiny. I když podle mapy vede částečně po silnicích, tak realita je o moc sněhovější.

Okolo sjezdovek na Savin Kuku chodilo mnoho skialpinistů. O těch ale bohužel více informací nemám.

https://www.montenegro.travel/en/objects/ski-center-savin-kuk

Kopaonik

Kopaonik je srbské středisko kousek od severních hranic Kosova. Hlavním důvodem, proč jsem se sem nakonec nevydal, je politická situace mezi Srbskem a Kosovem oficiálně neumožňující vstup do Srbska z Kosova, pokud jste do Kosova nevstoupili ze Srbska.  Navíc i s dopravou je to velice špatné.

http://www.skiresort.info/ski-resort/kopaonik/

Další státy

Nevyberete-li si ze středisek výše, poohlédněte se i v Bulharsku (Bansko) či Bosně a Hercegovině (Jahorina a Bjelašnica).

http://www.skiresort.info/ski-resort/bansko/

http://www.skibansko.bg/

http://www.skiresort.info/ski-resort/jahorina/trail-map/

https://oc-jahorina.com/

https://www.onthesnow.cz/bosna-a-hercegovina/bjelasnica/lyzarsky-areal.html

Shrnutí

I když Balkán není pro Čechy tak známý, nabízí mnoho skvělých areálů pro nenáročné lyžaře. Náročný lyžař musí mít především štěstí na dostatek kvalitního sněhu. Tak či tak je lyžování zde prostě netradiční.

Lyžování, ubytování, doprava i jídlo jsou zde navíc úžasně levné. A ti lidé…

[table id=1 /]

 

Jíja