Maroko – muslimská kultura bezpečně

Maroko – muslimská kultura bezpečně
Maroko

Také byste nechtěli všechny muslimy postřílet a věříte, že většina jich je dobrých? Rádi byste si své domněnky ověřili? Vyrazte do Maroka.
Maroko je na africké poměry malá ale bohatší země na severozápadním pobřeží omílaná Středozemním mořem a Atlantickým oceánem. Aktuálně je pravděpodobně turisticky nejlepší muslimskou destinací. V Maroku je bezpečně, levně se sem dostanete a levný je i pobyt zde. Nabízí mnoho přírodních, historických i náboženských památek.

Tento článek je úvodem k mé cestě po Maroku. Krátce tuto zemi představuje a shrnuje cestovatelské podmínky zde. V dalších článcích budu vyprávět o mých zážitcích.

Doprava

Jednoznačně nejlepší způsob dopravy do Maroka je letadlo. Letenky z Prahy a zpět s přestupy v Londýně, Bruselu nebo Miláně seženete i za cenu okolo 3 tisíc. Vybírat si přitom můžete z několika Marockých měst pro přílet i odlet.

V Maroku se mezi velkými městy lze pohybovat vlakem. Vlaky jsou velice levné, a přitom na obstojné úrovni. Od příštího roku by zde dokonce mělo začít jezdit TGV. Do menších měst mimo trasy vlaků jezdí autobusy ( Suprabus a CTM). Ty jsou taktéž levné a ty společnosti Suprabus i moderní. Bohužel ale bez Wi-Fi a zásuvek.

MHD většinou obstarávají autobusy. V Rabatu jezdí superluxusní tramvaje.

Nemusíte se bát využívat taxi. Jejich ceny jsou sice naprosto nepředvídatelné ale na české poměry vždy nízké. Vždy chtějte vědět cenu dříve, než sednete do auta. Nebojte se o ceně diskutovat. Většinou není pevná.
Samozřejmě by bylo možné si půjčit vlastní auto. S ohledem na chaotičnost dopravy ve městech a nemožnosti parkovat u hostelů bych to osobně rozhodně neriskoval.

Naopak motorka by mohla být úžasná. Jen permanentní vedro, a ne vždy kvalitní silnice, by mohly zážitek poněkud znepříjemnit.

Ubytování

Ubytování si můžete vybrat zcela dle svých cenových preferencí. Můžete se nechat ubytovávat přes Couchsurfing, bydlet v hostelu od 150 Kč/noc se snídaní nebo v moderních drahých (i levných) hotelech.

Hostely jsme hledali přes Hostelworld a žádný z nich nebyl vyloženě špatný. V hostelech ve velkých městech to často žije dlouho do noci. Hudba, jídlo, mezinárodní konverzace. I jste-li hotelový typ, doporučuji si tuto atmosféru alespoň na jednu noc vyzkoušet. V menších městech jsem bydlel v malých tichých hostelech, kde jsem měl pro sebe třeba i pokoj pro 8 lidí. Tyto hostely se mi líbily více. Všechny hostely, ve kterých jsem byl, měly Wi-Fi i když ne moc valné rychlosti.

Jednu noc jsem strávil pod širákem a taktéž bez problémů.

Marocká kuchyně

Mně – masožroutovi – příliš nehrálo do talíře to, že marocká kuchyně klade daleko větší důraz na zeleninu. V každé lokální restauraci dostanete na výběr z různých salátů, a především z různých druhů Tajinu.

Tajin je jídlo, které se vaří ve speciální nádobě, ve které se i podává. Jedná se o směsici různé zeleniny, masa a koření. Nemůžete navštívit Maroko a nedat si Tajine!

V Marakeši byste si měli dát místní specialitu s názvem Tanjia. Jedná se o dlouho vařené, kořeněné maso podávané nejčastěji s pečivem. Upřímně jen těžko budete hledat lepší maso než toto.

Na čem jsem v Maroku naprosto ujížděl, je čerstvě vymačkaný džus. Nejčastěji z pomerančů, ale seženete i jiné druhy. Větší sklenička pomerančové džusu přitom stojí od 10 Kč.

Taktéž nezapomeňte na marocký čaj. Čaj s mátou a v neturistickém případě i hromadou cukru je opravdovou lahůdkou.

Největší specialitu, kterou si můžete dopřát snad jen v jedné jediné Marakešské restauraci je hamburger s masem z velblouda. Velbloudí maso je výborné.

Plánujete-li dovolenou v Maroku, zjistěte si, kdy zde mají ramadán (období, kdy muslimové nesmí během dne jíst ani pít). V době ramadánu je v celém Maroku větší klid. Většina krámků a restaurací je zavřená a místní polehávají po ulicích a spí. V této době je tedy velice těžké sehnat jakékoliv jídlo a pití (to ještě vcelku lze). Navíc není zrovna slušné jíst a pít na veřejnosti. Buďte tedy na tyto nepříjemnosti připraveni.

Ceny

Marocké ceny naprosto nelze jakkoliv zobecnit. Kosmicky se liší místo od místa, prodejce od prodejce, zákazník od zákazníka. Dokonce zde ani neplatí, že v centrech měst jsou ceny vyšší než mimo centra a než na vesnicích. Například v Marakeši se snad nejlevněji najíte právě na hlavním náměstí.

Při mé jediné návštěvě supermarketu se mi zdálo, že například věci jako šampony, deodoranty atp. jsou levnější než v ČR. Na jiné věci jsem nekoukal. Slyšel jsem ale, že jídlo je v supermarketech hodně drahé. Ceny na tržnicích začínají na přemrštěných částkách ale po troše cviku a s trochou štěstí je stáhnete hluboko pod běžné české ceny.

Taktéž ceny muzeí se značně liší. Někdy zaplatíte 20 Kč za vcelku pěkné místo a jindy dáte 100 Kč za muzeum o ničem. Každopádně studenti jsou zde často značně zvýhodněni.

V žádném případě zde neplatí, že dražší je lepší.

Co navštívit

Maroko je rozmanitá země. Na severu a západě země se můžete koupat v moři, surfovat nebo se jen prostě procházet po plážích. Na severu země najdete rozlehlé lesy. Uprostřed Maroka leží nejvyšší pohoří severní Afriky – Vysoký Atlas. Východ země je pokrytý saharským pískem.
Na severu země jsem nebyl, nebudu tedy o něm dále psát.

Za návštěvu rozhodně stojí nejvýznamnější Marocká města. Především Fez a Marakeš. Obě jsou to starobylá města. Navštivte zde tedy především tzv. medinu – starou část města protkanou úzkými uličkami přeplněnými obchůdky s naprosto vším včetně ledniček, koberců, zájezdů… Marakeš je navíc velice zelené město. Najdete zde mnoho parků a něco jako botanickou zahradu.

V Casablance navštivte jednu z největších mešit na světě. Studentské vstupné dovnitř je více než příznivé. V Rabatu taktéž najdete Medinu. Jinak je na něm nejlepší asi pobřeží atlantského oceánu a surfařská škola.

Máte-li rádi hollywoodské filmy, zajeďte si do Ouarzazate. Ve městě se nachází muzeum filmu, kde mají rekvizity z natáčení desítek filmů, které se v okolí točila. Také navštivte vesnici Ait Ben Haddou.

V samotném Atlase doporučuji zdolání nejvyšší hory severní Afriky – Djabal Toubkalu (4168 m.n.m). Technicky se nejedná o příliš těžký výstup. Jen je třeba mít dostatečnou kondici na dvoudenní túru a pohyb v takovéto výšce. Dále v Atlase naleznete úžasný vodopád Uzúd (nechtějte organizovaný zájezd).

Jedním z nejexotičtějších Marockých zážitků je přenocování v poušti. Na velbloudovi se jen tak nikde jinde nesvezete a málo kde uvidíte čistší noční oblohu než stovky kilometrů od měst.

Bude-li vám na východě země vedro, vraťte se na západní pobřeží. Například do Essaouiry. Hezkého pobřežního města, které se taktéž stalo kulisami nejednoho filmu/seriálu.

Na jih od Agadiru si užijete daleko lépe místní obyvatelstvo. Je zde málo turistů. Budete tedy pro místní tak trochu atrakcí.

Shrnutí

Maroko je zemí, která má mnoho co nabídnout. Rozhodně stojí za návštěvu. Je ale třeba se psychicky připravit na otravné prodejce všeho možného a neustálé vedro.

Proč sem jet

  • Poznávání skutečných muslimů
  • Zdolání nejvyšší hory Afriky
  • Poznání pouště na vlastní oči
  • Typicky arabské mediny
  • Horké suché počasí

Proč sem nejet

  • Ve velkých městech stovky otravů nabízejících hašiš, pomoc nebo cokoliv jiného a žebráků chtějících peníze od bohatého turisty
  • Neustávající vedra mimo jihozápadní pobřeží
  • Na naše poměry nehostinná krajina

 

Jíja

 

Další články z mé cesty po Maroku:

Sprint středním Marokem

Marocké dobrodružství

Maroko – cesta plná zážitků

Trip po JV Asii:

Megatrip 2018 – jihovýchodní Asie