Naši exotičtí bratranci

Naši exotičtí bratranci

Naši exotičtí bratranci

Když jsme se letos s přítelkyní rozhodovali, kam se vydáme na hlavní letní dovolenou, stanovili jsme si několik kritérií. Co se tam dá dělat, kolik by stála doprava, kolik by stálo ubytování, jaké jsou tam ceny a jaká jsou tam zajímavá místa. Díky mému sledování akčních letenek se do našeho hledáčku dostaly i balkánské státy. Jeden z nich nakonec tuto soutěž destinací vyhrál. Tím státem je Makedonie.

Makedonie je malý vnitrozemní stát na sever od Řecka. Velkou část původního území dnes ale okupuje Řecko. Je to relativně hornatá země. Hlavním městem je Skopje. Makedonie je rodištěm jednoho z nejvýznamnějších lidí historie lidstva – Alexandra Velikého.

Proč bratranci?

Makedonština je stejně jako čeština slovanský jazyk. Z Makedonie pocházeli i významní členové výpravy Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu Kliment Ochridský a sv. Naum. Nejen díky nim jsme s Makedonci spjatí už mnoho staletí. I proto označení bratranci. Jak jsme objevili, takřka každý Makedonec zná Českou republiku a má rád Čechy. Podobně jako Češi často odchází pracovat do Německa, Makedonci odchází nebo spíše ještě za dob, kdy spadali pod Jugoslávii, odcházeli do ČR za prací. Není tedy vůbec složité potkat Makedonce, který v ČR pracoval, má Čecha jednoho z rodičů atp.

Multináboženskost

Tady ale ta spjatost končí. Makedonie je už po staletí multináboženská země kde se  střetává křesťanství s islámem. Nutno říci, že za celých 12 dní jsme nepozorovali jediný náboženský konflikt. V každé obci je minimálně 1 mešita a 1 kostel. Mnoho kostelů vypadá, jako by dříve bývaly mešitou. Možná je to tím, že zdejší kostely byly stavěny v byzantském stylu. Jsou tedy naprosto odlišné oproti těm českým.

Hromadná doprava

V Makedonii se nelze příliš řídit jízdními řády. Ani ve Skopje na zastávkách žádné jízdní řády nenajdete. A i pokud jízdní řád seženete nebo se doptáte, časy jsou pouze orientační. Dokonce ani většina zastávek není označena jako zastávka a tak musíte jen doufat, že stojíte na správném místě a mávat na každý autobus, který by potenciálně mohl být váš. Jednou jsme zažili, že nás autobus ani nedovezl až do cílové stanice. Řidič zastavil 4 km před cílem a řekl, že dále prostě nejede, ať si vystoupíme. Dodnes nevím, v čem byl problém. Místo autobusů většinou jezdí osobní dodávky.

Co navštívit?

Skopje je opravdu fascinující město. Před mnoha lety bylo takřka kompletně zničeno zemětřesením. Od té doby ho Makedonci obnovují. A dělají to ve velkém stylu. Centrum města je plné obrovských staveb v antickém stylu. Antické sloupy, obří sochy, fontány… V korytě řeky honosné dřevěné plachetnice (nepojízdné). Nad tím vším zřícenina historického opevnění. Škoda jen, že si zde vandalové rádi hrají na  vojáky s paintballovými puškami. No a pak je ještě poněkud zklamáním, že …. No to už si objevte sami ?.

skopje

Skopje

Nedaleko Skopje navštivte kaňon Matka. Zdejší projížďka na kajaku k vápencové jeskyni je skvělým zpestřením.

Skopje samozřejmě není jediným zajímavým místem. Rozhodně za návštěvu stojí i hory okolo Mavrova. Například my vylezli na nejvyšší horu Makedonie a Albánie – Velký Koráb. Úchvatná je návštěva kláštera st.Bigorski. Na hranicích Makedonie a Albánie se nachází  i jedno z největších a nejstarších jezer v Evropě – Ohrid. Okolo Ohridu dříve stávalo 365 kostelů. Dnes už jich tu tolik nenajdete, ale přesto jsou tu kostelíky na každém rohu. Jednoznačně doporučujeme strávit noc ve vesnici Radožda. Je to na konci světa a potkáte tu i několik česky mluvících lidí (například prodavače v jednom z obchůdků).

Ohrid

Ohrid                                         Zdroj: http://www.scan-tv.com/liqenet-te-bukur-ne-europe-nder-edhe-liqeni-ohrit/

Kdo má rád romantické silnice, doporučuji přejezd od Ohridu k Prespanskému jezeru.

Vynechat byste neměli ani Bitolu. V Bitole se nachází pozústatky antického města Heracleos Lyncestis, které bylo založeno Filipem II. Makedonským v polovině 4. století před Kristem. V centru města navštivte turecký bazaar. Doporučujeme jakékoliv zdejší ovoce a mletou papriku.

Nakupování

V celé Makedonii jsme si denně kupovali ovoce. V porovnání s ovocem z Tesca a podobných bylo naprosto neporovnatelné ?.

Makedonie je podle mě velice levná země. Zejména cena za dopravu a vstupy nám přišla až trapně levná. Ale to pravděpodobně bude tím, že to porovnáváme především s dopravou v západní Evropě.

Lidé

Nejlepší na celé Makedonii jsou ale samotní Makedonci. Nesetkali jsme se s jediným nepříjemným Makedoncem (kromě dvou žebraček ve Skopji, u kterých ale nebylo zřejmé, jaké jsou národnosti). Dokonce jsme jeli mnohokrát stopem. Kdykoliv jsme potřebovali poradit, všichni ochotně a mile poradili. Jediná chyba Makedonců je, že umí v průměru anglicky ještě hůře než Češi. A to je co říci. Rozhodně tedy doporučujeme naučit se alespoň pár základních frází a především makedonskou cyrilici (z 80% shodná s ruskou azbukou).

Doporučujeme!

Makedonii jednoznačně doporučujeme k návštěvě. Ideální počet dní k pobytu zde je 7 až 10. Nepotřebujete pas ani vízum. Cesta sem i pobyt zde jsou velice levné (letenka z Bratislavi i za 300 Kč).

Naše dovolená ale zdaleka nebyla jen o  navštívení na internetu doporučovaných míst. O celém našem dobrodružství napíši raději samostatný článek – Makedonské dobrodružství.

 

Jíja

 

Korektura by Kristýna

 

Podobné články:

Zimní Balkán

Lyžování na Balkáně

U makedonského moře…

Makedonie 2013 – Možná tak trošku opomenutá země