Peníze != štěstí

Peníze != štěstí

Dnešní doba je specifická spojováním bohatství se štěstím. Kde kdo se honí za každou korunou, neustále si něco odpíráme, jenom abychom ušetřili pár korun. A to i přesto že spisovatelé píší romány o penězi zničených životech, filosofové vytvořili desítky teorií o skutečném štěstí, zpěváci zpívají o nekoupitelnosti štěstí.Souhlasím, že žít šťastně na hranici chudoby lze jen obtížně. Každý psycholog vám ale potvrdí, že ani hromady peněz štěstí nepřitahují.Zamysleme se nad tím, co nám vlastně přivozuje štěstí. Přátelé? Rodina? Pomoc druhým? Sportování? Cestování? Překonávání sama sebe? Všimněte si, že nikdy to pravděpodobně nebude vlastnictví peněz ani jejich samotné utrácení (utrácení != nakupování). Přestaňme neustále řešit, jak ušetřit! Řešme, za co utrácet smysluplněji. Jsou snad alkohol, cigarety či jídlo z ‚cool‘ řetězců to, co nám dává smysl? Je šetření na kvalitě potravin to, co vážně chceme?  Chceme šetřit na svém osobním rozvoji? Musíme jezdit všude autem? Je placení nájmu lepší než splácení hypotéky? Musíme mít vždy nejmodernější elektroniku?Každý má samozřejmě nějaký rozpočtový limit. Takřka každý by ale mohl peníze utrácet tak, aby byl šťastnější.

Peníze a výběr školy

Peníze jsou jedním z nejdůležitějších aspektů, který mladí rozmýšlí, když se rozhodují, jakou střední a vysokou školu si vybrat. Teď nemyslím jen to, jestli raději soukromou nebo veřejnou školu, v Praze nebo Brně… Mluvím spíše o volbě povolání, které by chtěl člověk díky škole vykonávat. Je ale třeba se zamyslet, i zda vlastně bude moci člověk vydělané peníze smysluplně utratit. Doktoři sice vydělávají nadprůměrně, jenže kolik mají volného času. Mohou si dovolit odjet na několikatýdenní dovolenou? Mohou si naplánovat práci tak, aby byli na všech akcích svého dítěte? A co práce samotná? Bude do ní člověk chodit rád, nebo bude naštvaný už jen při pomyšlení, že tam další den musí znovu? Chce být člověk zaměstnaný nebo raději podnikat? Pomůže vůbec člověku škola k dané pozici? Je bezpodmínečně nutná? Nebylo by efektivnější jít rovnou do praxe a naučit se to tam?Naučí-li se člověk nějakou dovednost, bude díky ní moci vykonávat několik různých povolání, nebo je to užitečné jen na jedné jediné pozici? Jak bude člověk připraven na případnou změnu oboru, ať už z vůle vlastní nebo cizí?

Peníze a práce

Většina lidí je dnes značně zištná. Do práce chodí jen pro peníze. Práce je nebaví a udělají vše pro to, aby museli dělat co nejméně. Jenže neproduktivní zaměstnanci netvoří zisk firmě a firma tak nemůže zaměstnancům tolik platit. Vzniká tím začarovaný kruh, ze kterého existuje jediná cesta. Nahrazení lidí roboty. Člověk pracující pro peníze není kreativní a inovativní. Dělá jen to nejnutnější. Takový člověk je většinou snadno nahraditelný. A to i strojem.Mnoho lidí chodí z práce naprosto zdeptaných a unavených. A unavení často nejsou jen kvůli fyzické náročnost, nýbrž kvůli stresu, který v práci zažívají. Člověk v takovémto stavu má špatnou náladu až do konce dne. Kvůli práci má tak zkažených 5 ze 7 dnů v týdnu. A to i přesto, že jediné peníze, které má, vydělal právě během těchto 5 dnů ze 7. Ani vydělávání peněz zjevně štěstí nepřináší. Chcete-li být šťastní 7 dni ze 7, nepracujte pro peníze ale pro smysl, který vaše práce má. Buď najděte smysl v práci, kterou děláte, nebo si najděte práci, ve které smysl vidíte. Co je přínosem této práce? Kdo by vám měl být vděčný, že děláte to, co děláte. Komu tím pomáháte? Jak můžete pomoci ještě víc?Už jste někdy někomu pomohli? Přineslo vám to do života štěstí? Mně rozhodně! A víte, co dělám v práci? Vytvářím weby, které pomáhají uživatelům sehnat zboží a informace, které hledají. Jednoduše, kdykoliv a kdekoliv. Tím jim ušetřím hodiny lítání po městě. A mě baví i ta samotná tvorba. To je to, co mě činí šťastným. Ne to, že za to mám víc peněz, než je u práce ke studiu běžné. K těm jsem se dostal až díky soustavné dobré práci a zlepšování se.

Závěr

Bez peněz je těžké žít. Jsou ale nutností k přežití v moderním světě a ne cestou ke štěstí. Nehledejme štěstí v penězích. Hledejme ho ve smyslu práce, v pomoci druhým, v plnění si snů. Utrácejme za smysluplné věci a ty zbytečné si odpusťme. Neodkládejme své sny na dobu, až budeme mít přebytek peníze. Ta možná nikdy nepřijde. Dovolme si být šťastní, i když nejsme bohatí! To je to největší bohatství!