Povinná četba člověka rozumného

Povinná četba člověka rozumného

Povinnou četbu na střední škole jsem naprosto nesnášel. Nevím, proč musím vědět, jak nudné a těžko čitelné knihy byly po staletí psány. Prý je dobré mít nějaký literární rozhled. Upřímně, už to někdy někomu v životě k něčemu bylo? No dobře, nějaký rozhled může být fajn. Ať se tedy bavíme, o čem ty knihy byly. Ať nás je ale nenutí číst.

Pro mě jsou už roky knihy především zdrojem poznání a vědomostí.  I proto jsem už roky nepřečetl žádnou beletrii nedej bože poezii. Za to ale de facto neustále čtu různou vzdělávací literaturu. Právě ta má podle mě skutečnou sílu udělat svět lepším.

Přečetl jsem desítky různých knih. Většina z nich ale nebyla pro každého. Řešila nějaký příliš specifický problém nebo nabízela příliš specifické řešení. Narazil jsem ale i na několik knih, které jsou užitečné pro každého, a když by se jimi řídil každý, svět by byl mnohem krásnější. Právě tyto knihy by měly být zařazeny do seznamu povinné četby.

Dale Carnegie – Jak získávat přátele a působit na lidi

Název trochu klame. Rozhodně se nejedná o knihu pro asociály bez přátel. Spíše naopak. Čím více se bavíme s lidmi, tím častěji se dopouštíme zbytečných komunikačních chyb. Bohužel čím bližší nám člověk je, tím spíše budeme nějakou chybu při komunikaci s ním dělat. Moc mluvíme, málo posloucháme, málo oceňujeme, příliš kritizujeme… Dale ve své knize nabízí 30 důležitých rad, jak optimálně komunikovat, jak předcházet hádkám, jak získávat lidi na svou stranu, jak dávat konstruktivní zpětnou vazbu…

Celá kniha je plná až neskutečných skutečných příběhů. Jak celosvětově známých lidí, tak lidí, které Dale koučoval. Je neskutečně čtivá. Přečtení této knihy by mělo být občanskou povinností každého člověka.

Amy Morinová – 13 věcí, které psychicky silní lidé nedělají

Život není jen o komunikaci s ostatními. Ještě důležitější je komunikace s námi samými. To, jak přemýšlíme, má obrovský dopad na to, jak se cítíme. Rad typu „Netrap se minulostí“ není nikdy dost. Tato kniha nabízí hned 13 důležitých rad, které je dobré mít neustále na mysli, chceme-li být psychicky v pohodě.

Kniha je velice čtivá a dobře strukturovaná. Autorka všechny rady ilustruje na příkladech z osobního života i psychoterapeutické praxe. Kniha je psána velkým písmem, takže všech 250 stránek přečtete za pár hodin čtení.

Michael Ellsberg – Síla očního kontaktu

Říká se, že oči jsou oknem do duše. Nebo že se někdo utápěl v něčím pohledu. Taktéž často jako první, co se nám u protějšku líbí, zmiňujeme právě oči (přeci jenom kdo by na férovku řekl svaly, zadek nebo třeba prsa, že). Oči mají nepopiratelně obrovský význam na život člověka. Ostatně proč jinak by holky trávily tolik času s řasenkami a podobně. Přesto ale většina z nás o očích příliš nepřemýšlí. Dokud vidíme, tak je neřešíme. A to je škoda.

Tato kniha představuje i na reálných příbězích různé významy pohledu. Současně ale dodává i tipy, jak pohled využívat pro povznesení nejenom vlastního života. Přidává konkrétní cvičení, jak se naučit správně dívat. Oči jsou totiž nedílnou součástí komunikace mezi lidmi.

Díky tomu se stanete lepšími diváky, posluchači i vypravěči. Je to zvláštní, ale pravděpodobně se stanete i šťastnějšími.

Po přečtení této knihy se už nebudete nikdy dívat na svět stejně.

Lee Al, Campbell Don – Žiju, jak dýchám

Existuje jediná činnost, kterou dokážeme do značné míry ovlivnit, ale přitom ji vykonáváme neustále. Tou činností je dýchání. Bez něj bychom zemřeli. Stejně jako pohledu, ani dýchání většina lidí nevěnuje příliš pozornosti. I toto je obrovská chyba. V dnešním světě plném stresu je totiž tak snadné dech ztratit a jen málokdo si dokáže udržet svůj dětský kvalitní dech.

Kniha opět představuje různé významy dechu. Od zásobování svalů kyslíkem, přes hojení ran, mluvení a ovlivňování emocí až po spirituální význam. I tato kniha přidává tipy a cvičení, jak využívat dýchání ke zlepšení našeho života.

Díky této knize, jsem si začal uvědomovat, že daleko častěji, než jsem si myslel, zadržuji nebo změlčuji dech. Díky uvědomění si této chyby mohu dech vědomě vrátit k normálu a tím například okamžitě snížit napětí, které mě v tu chvíli svazuje.

Miguel Ángel Ruiz – 4+1 dohody

Asi nejznámější kniha (respektive dvě knihy) z tohoto výběru. Knihy jsou relativně filosofickým pohledem na společnost a lidské hodnoty. Autor prý vychází z vědění a přístupu k životu jihoamerických indiánů Toltéků a převádí je do dnešní doby a jazyka. Snaží se člověka naučit nahlížet kriticky na svou výchovu a na společensky tiše uznávané rádoby pravdy. Některé myšlenky knihy mohou na první pohled znít dost radikálně. Po důkladném přečtení obou knih musí snad každý dát všem pěti dohodám za pravdu.

Díky 4+1 dohodám se člověk podívá na svůj dosavadní život z poněkud odlišného pohledu. To mu může pomoci si vše daleko lépe utřídit v hlavě a přehodnotit životní hodnoty.

Kromě knihy můžete využít i divadelní představení s touto tématikou nebo zvukový záznam.

Garance změny

Garantuji vám, že přečtení těchto knih může odstartovat novou éru vašeho života! Pokud by se snad stalo, že všechny knihy pozorně přečtete, a přesto v nich nenajdete nic pro vás užitečného, napište mi a já vás jako náhradu ztraceného času pozvu na oběd.