Proč volit Piráty, i když mají rozdílné názory?

Proč volit Piráty, i když mají rozdílné názory?

Letošní volby budou extrémně zajímavé a důležité. Ve vládě se to v poslední době pěkně mlelo. Toho chtějí využít dosud nevýznamné strany. Bohužel mezi uchazeči o naše hlasy jsou hned 3 podle mě pořádně nebezpečné strany (Ano, Komunisti, SPD).  Nicméně se konečně zdá, že můj hlas bude vyslyšen a Piráti uspějí. Mají několikanásobně vyšší podporu než kdy dřív. Jejich názory jsou docela vyhraněné, přesto by se nad nimi měl zamyslet každý. Proč? To bych vám rád vysvětlil v tomto článku.

Příprava politického prostředí pro všechny

Piráti kladou obrovský důraz na zprůhlednění politiky a všech oblastí státní moci. Veřejné „rozklikávací“ rozpočty, veškeré smlouvy dostupné na internetu, omezení zakázek bez průhledných výběrových řízení, průhledné stranické účty a registry lobbistických schůzek.

To všechno a mnoho dalšího umožní vyšší kontrolu státního aparátu na všech úrovních a tím sníží možnost korupce a zbytečně předražených zakázek.

Podle Nadačního fondu proti korupci se na korupci pořádně zaměřují jen Piráti a Zelení. Piráti přitom v tomto ohledu vedou (zdroj: http://www.nfpk.cz/tz/5236)

Větší moc pro nás

Piráti chtějí dát občanům větší moc. A to především na té lokální úrovni. Každý by tedy měl mít možnost ovlivnit, kam jeho kraj posílá peníze. Když někoho do politiky zvolíme, měli bychom mít také možnost ho z ní odvolat. Demokracie totiž poněkud postrádá význam, když nám před volbami něco naslibují a po volbách na to zapomenou.

Co chtějí po ostatních, sami dělají

Koncepty, které prosazují, aplikují i u sebe.  Jako první strana měli transparentní účet, každý člen vedení je volen všemi členy strany, členové pro stranu pracují povětšinou zadarmo, dokonce přišli i s možností založit firmu na pár kliknutí.

Férová kampaň

Podle agentury Bisnode právě Piráti používají jednu z nejférovějších volebních kampaní (zdroj: bisnode.cz/o-bisnode/o-nas/novinky/nejvecneji-komunikuji-pirati-jejich-protikladem-jsou-realiste). Taktéž na Demagogu si udržují výborný poměr mezi pravdou a lží.

Nehrají tolik na city voličů a používají věcné argumenty. Když je tedy budete volit, víte, že nejste obětí promyšlené psychologické manipulace.

Zjednodušení všeho možného

Kvůli každému prdnutí musíme na úřad. Na daňové přiznání si člověk musí zaplatit účetní, založení firmy trvá několik týdnů… Lékařské zprávy musíme obvoďákovi nosit sami. Piráti se nepředhánějí čísly, kolik korun komu přidají a kolik korun komu ušetří. Místo toho chtějí každému šetřit hodiny a hodiny času trávené obíháním úřadů, obíháním doktorů jen kvůli zprávám…

Otevírají témata 21. století

Svět se mění. Svět je dnes prošpikovaný internetem. Manuální práce jsou čím dál tím více nahrazovány roboty. Hranice mezi státy mizí… To vše je třeba zapracovat do státních zákonů. Jenže ti staří dědové to nevidí, nerozumí tomu a považují to za zlo doby. Nechci dál žít s desítky let prošlými zákony.

Jsou to lidi

Piráti jsou většinou mladí, ale zkušení lidé, které vykonávají běžné práce, mají běžné i neobvyklé koníčky. Nejsou žádní otroci politiky, o kterých se dozvíte jedině z bulváru. Piráti se za své životy nestydí a sledovat třeba Bartoše na FB je prostě sranda.

 

Piráti nejsou dokonalí a některé jejich názory jsou prostě divné. Jenže zatím žádná jiná strana neprokazuje takové úspěchy v kontrole ostatních a prosazování vlastních nápadů i bez oficiální moci. I přes jejich chyby mi jsou prostě nejbližší a proto je budu s klidem v duši volit.

Pirátský volební program

 

Jíja

 

Korektura by Kristýna