Amsterdam – pohoda především

Amsterdam – pohoda především

Města, která jsme dosud s Kristýnou navštívili se předháněla v množství supervýznamných památek, zástupů turistů a hustotě automobilového provozu. Nyní jsem konečně našel město mnohem lepší – Amsterdam. Amsterdam je prostě jiný – pozitivně jiný.
Jak už máme ve zvyku, do Amsterdamu jsme letěli letadlem. V Amsterdamu bydleli přes AirBnB. Poprvé jsme bydleli v domě, jehož majitele jsme ani nepotkali, protože sám také někde cestoval. Zvláštní pocit, že někdo až takto věří svým hostům, které nikdy neviděl.

Doprava po městě

MHD v Amsterdamu se velice podobá Praze. Metro + tramvaje + busy. Jen metro nemají tak krásně rozložené po celém městě. Soukromá doprava je ale diametrálně odlišná od všech měst, kde jsme zatím byli. Kam se podíváte, uvidíte kola. Centrum města, které je protkané vodními kanály a úzkými uličkami je baštou desetitisíců cyklistů. Kolo je zde totiž jednoznačně nejlepší dopravní prostředek (pokud tu bydlíte a máte vlastní kolo). My jsme ale z finančních a lenostních důvodů upřednostnili jízdu MHD. V centru města téměř nepotkáte auta. Všechny významné silnice se mu vyhýbají.

Co navštívit

Amsterdam nemá žádné supervýznamné památky. Nic tu příliš nevyniká. Ale kompletně celé centrum je úžasné. Všechny domy jsou cihlové. Většina z nich se vypíná přímo nad vodními kanály. Mnoho z nich je z neznámých důvodů pokřiveno.

Typické Amsterdamské domky.

Dům Anny Frankové

Dům, ve kterém se za 2.sv.války schovávala slavná židovská dívka Anna Franková s rodinou. Oficiální prohlídky byly i mimo sezony zarezervované měsíc dopředu. Po těchto prohlídkách je muzeum otevřeno ještě asi 1 hodinu. Předpokládám ale, že jsou zde obrovské fronty a ne všichni se dostanou dovnitř. My to raději ani nezkoušeli.

Čtvrť červených luceren

Mnoha lidem se pod slovem Amsterdam vybaví marihuana a prostituce. Marihuanu sežene po celém městě. Prostituce se soustředí právě ve čtvrti červených luceren. Upřímně nevím, proč se jí tak říká. Dnes už zde žádné lucerny nejsou a těch červených světel tu také moc není. Každopádně zde naleznete ‚obchody‘, které ve svých výlohách nemají zboží ale polonahé slečny(přes noc)/ženy(přes den). A ty neprodávají nýbrž pouze půjčují. Cenu jsme nezjišťovali. Toto místo doporučuji navštívit spíše v noci. Přes den pohledy do těchto vitrín mohou být spíše děsivé než vzrušující.

De Gooyer Windmill

Holandsko je známe svými větrnými mlýny. Přímo v Amsterdamu můžete navštívit mlýn De Gooyer.

Mlýn uprostřed města

Další

V mnoha článcích na webu se dočtete o několika náměstích a parcích. Ne že by nebyly hezké, ale nemám k nim co více napsat. Amsterdam je posetý stovkami muzeí. Mnohé z nich se tak jen jmenují a jsou ve skutečnosti jen prodejnou sýrů atp. Jsou tu ale i významnější kousky. Například muzeum sexu, prostituce, drog, broušení diamantů… Nejhezčí muzejní budovu má ale Rijkmuseum. Jedná se o obrovskou nádhernou budovu. Vevnitř jsou vystaveny obrazy a další umění. Ale i pohled na budovu samotnou stojí za cestu. Navíc v přilehlém parku je umístěn velký nápis Amsterdam, který je nejfotografovanějším objektem v Amsterdamu.

Rijksmuseum

Kaukenhof

Pokud vám po prohlídce Amsterdamu zbyde ještě jeden den, rozhodně navštivte Kaukenhof. Největší květinový park v Evropě nacházející se asi 30 km od Amsterdamu. Park je otevřen od dubna do září a na 32 hektarech prý ročně vykvete 6-7 milionů květin desítek různých druhů a barev. Návštěva není zrovna nejlevnější. I s dopravou z Amsterdamu nás vyšla na necelý tisíc korun. Ani já, kterého kytky docela neberou, toho ale nelituji.

Kaukenhof

Jídlo

Nizozemsko je v porovnání s ČR drahá země. Víkend v Amsterdamu jsme se proto rozhodli přežít na studené stravě. Byli jsme tedy odkázání především na všudypřítomný Albert. Musíme ale uznat, že tu nabízejí poněkud jinou kvalitu. Nemůžeme nedoporučit párek zapékaný s omáčkou v těstíčku. Zní to divně, ale je to nepředstavitelně dobré. Ale pozor, neberou v něm karty MasterCard!
Důležitou informací je, že Holanďané neobědvají. V práci si k obědu dají jen sendvič nebo jiné lehké studené jídlo a pořádně se najedí až večer. V poledních hodinách tak mimo turistická centra téměř nenaleznete otevřenou restauraci.
Taktéž v Amsterdamu nenajdete mnoho McDonaldů ani KFC.

Shrnutí

Amsterdam je město, které jsem si zamiloval. Má takovou nepopsatelnou pohodovou atmosféru, kterou budete v jiných evropských hlavních městech jen těžko hledat. Do Amsterdamu se vyplatí jet i na pouhé dva celé dny. Přesto uvidíte vše důležité. Jen muzea si budete muset odpustit. Amsterdam je jednoznačně další Must see.

 

Jíja