Europos Parkas - umělcem se může stát kdokoliv

Europos Parkas - umělcem se může stát kdokoliv

Znáte ten pocit, když přijdete do galerie a vidíte to bílé plátno s flekem uprostřed? Takové to: „Do *****,  co to má být?“ Jo, tak přesně tenhle pocit jsem zažíval během celé návštěvy v litevském Europos Parkas. A byl tak intenzivní, že o tom musím napsat i článek. Jinak bych se totiž asi zcvoknul.

Co je to vůbec za park? Někdo vypočítal, že geografický střed Evropy je v Litvě. No a Litevci si řekli, že nejlepší věcí, jak to „oslavit“, bude vytvořit galerii moderního umění pod širým nebem, která shromáždí díla umělců z celé Evropy. A tak zcela nepochopitelně 15 km od centra Evropy uprostřed lesa nedaleko Vilniusu galerii založili. V dalších letech sbírali různé sochy nejenom od evropských umělců.

Za vstup si řeknou . Za tuhle cenu si užijete několikakilometrovou komáří masáž a téměř neomezený WTF efekt.

To si tak jdete po lese a najednou vidíte na zemi bezhlavého Lenina obklopeného stovkami starých televizí. Jo, je to sice fakt divné, ale pomyslíte si: „Sice to fakt nechápu, ale asi se to dá považovat za umění. Těším se na další kousky.“

Bezhlavý Lenin

 

Jenže to je světlá výjimka mezi exponáty.

Nejvíce exponátů je to totiž vytvořeno v RRRrrr! stylu. Ten preferují totiž umělci s příliš velkým počtem zakázek. A těch je přece většina. Představte si, že pracujete na něčem velkém a napíší vám z Litvy, o které jste doteď v životě neslyšeli, že by od vás rádi nějaké dílo do jejich nově vznikající galerie. Ale zadarmo nebo za symbolickou částku, protože Litva je přece chudá země. No co, alespoň se budete moci chlubit exotickým zákazníkem, a tak na to kývnete. Jenže stále pracujete na svém veledíle a termín odevzdání díla Litvě se blíží. Co teď? Když tu si vzpomenete, že když jste byli před týdnem chytat inspiraci v nedalekém lese, seděli jste tam na takovém nějakém středně velkém kameni. V tu chvíli vám to dojde. „Já ten kámen prostě vezmu, umyju a budu tvrdit, že znázorňuje třeba sobeckost.“ Vy jste se rychle zbavili nechtěné zakázky a Litevci jsou šťastní, že mají dílo tak velkého umělce jako jste vy.

(ilustrační foto)

Kámen, Kámen, Kámen…

 

Bohužel jsem si  samým úžasem tato díla nevyfotil a tak vám nabídnu jen ta propracovanější.

Pták Evropy

 

Abych všem ale nekřivdil. Našli se i tací, kteří projevili trochu motivace a do díla dali více. Například do kamene zatloukli trubku. Nebo vzali více kamenů, nějak je spojili a pojmenovali to třeba Pohyb vesmíru.

 

Výjimku mezi Kameny vytvořil český umělec Aleš Veselý. Ten totiž kámen namontoval na konstrukci tak, že můžete kámen dokonce rozhoupat. Možná byste na něm pohoupali i dítě, ale s vlastním dítětem bych to raději neriskoval. Vrcholem bylo druhé Alešovo dílo. V něm kámen strčil doprostřed kovové boudy. Podlaha, na které kámen ležel, byla odpružená a vy jste se tak mohli s celou podlahou houpat. Miluju díla, která umožňují interakci.

Autor: Aleš Veselý

Autor: Aleš Veselý, uvnitř je kámen na odpružené podlaze

 

Představte si, že jste francouzský kutil, rozhodně ne umělec. Bohužel z Litvy je to do Francie daleko, a tak žádost o dílo přijde místo francouzskému umělci vám. No, co teď? Ignorovat, odepsat, že se spletli? Obojí by pravděpodobně znamenalo, že Francie přijde o svou možnost prezentovat se. A tak se jako správný vlastenec rozhodnete, že se budete za umělce vydávat a něco vytvoříte. Jenže co? Umělec nejste – RRRrrr! styl neznáte. Dům postavit asi nezvládnete, ale když má být tím motivem příroda, tak byste mohli postavit alespoň schody na strom. A aby to bylo umění, tak na jednotlivé schody položíte kovový parapet.

Schody na strom

 

Co když ale žádný kutil nejste a jste prostě jen silničář. I pro vás mám řešení! Vypůjčte si od zaměstnavatele pár lopat od bagru (stejně to nikdo nepozná) a položte je za sebe. Dejte tomu jméno a máte hotovo.

Dílo cestářovo

 

Jo, to jsou asi rady jen pro pár lidí. Mám pro vás ale i zcela obecný recept, který může použít kdokoliv.

1) Vezmi 4 kovové tyče.
1_) Nemáš-li kovové, vezmi dřevěné.
1__) Nemáš-li ani ty, vezmi kameny.
2) Zapíchni je nějak do země.
2_) Máš-li dřevěné, zapíchni je okolo rybníčku.
2__) Kameny prostě polož na zem.
3) Vymysli nějaké jméno.
3_) Nevymyslíš-li jméno, pojmenuj to třeba Beze jména, No name…
4) Stal ses umělcem.

Vezmi 4 tyče…

 

Ne, teď vážně. Asi 10 % děl je vcelku zajímavá. A ten WTF efekt je prostě k nezaplacení. Takže Europos Parkas při své cestě po Litvě rozhodně nevynechejte!

Pijící něco

Chytil jsi ho?

Že by chybějící Leninova hlava?

Kovový oř

Tohohle býka bych potkat nechtěl

 

Jíja

 

Korektura by Kristýna a Míša