Levné letenky bez hodin hledání

Levné letenky bez hodin hledání

Zpáteční letenky z Berlína nebo Vídně na Mallorcu za pět stovek? Z Bratislavy do Makedonie a zpět za sedm stovek? Zpáteční na Filipíny za 4 tisíce? Proč ne!

Návodů, jak koupit letenky co nejlevněji jsou po internetu desítky. Při jejich následování ale můžete trávit hledáním hodiny denně. Málo který návod zmiňuje nástroje, které vám ušetří většinu času tráveného hledáním. Ty bych vám rád představil.

Článek necílí na cestovatele hledající letenky na konkrétní den a destinaci. Těm totiž není moc pomoci. Nejen těm výborně poslouží azair.com nebo kiwi.com, na němž ale letenky nekupujte, protože mají mastnou přirážku.

Zopakujme pro jistotu základní principy:

Buďte časově flexibilní: ceny letenek se liší v různé dny v týdnu, během roku, s ohledem na svátky atp. Čím je datum pro běžné turisty a obchodní cestující horší, tím bývají letenky levnější. Buďte tedy cestovatelé a ne běžní turisté.

Buďte geograficky flexibilní: česká letiště jsou bohužel velice drahá, a přitom nejsou ani tak zajímavá pro letecké společnosti. Mrkněte tedy i na lety z Vídně, Berlína, Katowic, Wroclawi, Krakowa, Lince, Norinberka a Budapešti. Třeba bude cenový rozdíl tak velký, že se vám vyplatí letět odtamtud. Stejně tak buďte nekonkrétní i v cílové destinaci. Jeden rok může být levná ta, v zase zase jiná. Skvěle může být všude.

Cestujte bez velkých zavazadel: u nízkonákladových společností za zavazadlo dáte často víc než za samotnou letenku. Často je tak levnější si mnohé věci koupit až na místě, než je tahat s sebou v podpalubí.

Letenkové servery a blogy

Na internetu je několik úžasných lidí, kteří za vás sledují slevy a akce leteckých společností, chybové tarify atp., a dělí se o svá zjištění s ostatními cestovateli. Právě tyto weby jsou zlatým grálem levných letenek. Jen těžko najdete nějakou výrazně levnou letenku, o které by na žádném letenkovém serveru neinformovali.

Kdybyste měli ale každý den projít každý, zda na něm není něco zajímavého, neděláte nic jiného. Nyní konečně přichází slíbené nástroje!

Feedly

Každý z oněch letenkových blogů nabízí tzv. RSS feed. To je tzv. kanál, kde ostatní aplikace najdou, co je na daném webu nového. Feedly všechny tyto kanály sleduje a zobrazuje vám vše nové na jediném místě. Vám tak každý den stačí pár minut na rychlé projetí novinek a označení jich za přečtené. Ty zajímavé si můžete označit pro pozdější přečtení.

Nejdůležitější je mobilní aplikace. Díky ní můžete projít novinky v jakýkoli volný okamžik během dne. V MHD, ve frontě v supermarketu, na nudné přednášce ve škole nebo při čekání na oběd. Už žádný čas ztracený sledováním příležitostí!

Tady najdete soubor obsahující seznam mnou sledovaných letenkových webů, který si snadno naimportujete do Feedly. Už vám nic neunikne.

NejrychlejsiLetenky.cz

Při psaní tohoto článku jsem našel ještě jednu výbornou alternativu. Tou je mobilní aplikace NejrychlejsiLetenky.cz. Její výhodou je, že za vás spravuje seznam sledovaných letenkových serverů a může vám i vyhazovat mobilní notifikace. Tím zvýší šanci chytit ty nejextrémnější letenky, které vydrží za extrémně nízkou cenu třeba jen pár minut.

Má ale i dost nevýhod. Seznam sledovaných webů nemůžete nijak ovlivnit. Odvíjí se od toho, jestli máte verzi zdarma, nebo si zaplatíte. Ve verzi zdarma budete všechny novinky dostávat s dvouhodinovým zpožděním. Musíte se spokojit jen s mobilní aplikací, zatímco Feedly nabízí webovou i desktopovou aplikaci.

Já zůstávám u Feedly.

Letenky jsou levné jako asi nikdy. Využijte toho!

 

Jíja

 

Korektura by Hanka