Párové sólo cestování

Párové sólo cestování

Sólo cestování je skvělé. Poznáte mnoho nových lidí a zažijte hromady dobrodružství. Cestovat ve dvou má také mnoho výhod. Ve vztahu přeci není nic důležitějšího než společné zážitky. Co z toho si ale vybrat? Co z toho obětovat? Dobrou zprávou je, že obětovat nemusíte ani jedno! Existuje totiž způsob, jak obě možnosti zkombinovat a využít výhod obou. Já mu říkám Párové sólo cestování.

Sólo cestování

Na sólo cestování je nejlepší, že nemůžete na cestě nepoznávat ostatní cestovatele či místní obyvatele a jejich kulturu a tradice. Chcete-li si o něčem popovídat, musíte si někoho na povídání najít. Nechcete-li jít na večeři sami, musíte oslovit třeba někoho na hostelu nebo využít Couchsurfing pro seznámení se s někým místním. V autobusech a vlacích bude vedle vás jedno volné místo. Místní nebudou chápat, co v jejich zemi děláte sami a budou se vás ptát, kde máte nějakého spolucestovatele…

Sólo cestování je skvělé pro extroverty i introverty. Extroverti poznají mnoho nových lidí a třeba i přátel. Introverti díky němu zjistí, že nedat se s nikým do řeči je téměř nemožné. Ostatní vás totiž nenechají celé dny zadumané jen do sebe.

Výhody:

  • Poznávání místních i ostatních cestovatelů
  • Svoboda volby náplně cesty
  • Jednodušší plánování cest
  • Odpovědnost jen za sebe

Nevýhody:

  • Nedostatek skutečných citů

Cestování v páru

Všichni se cítíme nejlépe v náručí milované osoby. Když s někým chodíme, tak ho přeci nenecháme doma. Díky cestování prožijeme mnoho společných dobrodružství a to vztah ještě okoření. Neustále máte s kým si popovídat. Ušetříte například za ubytování, které často stoji pro dva stejně jako pro jednoho. V neposlední řadě máte možnost pravidelného a bezpečného sexu.

Nevýhodou je, že si okolo sebe vytváříte jakousi ochranou bublinu. Když něco nevíte, mezi sebou to rozeberete. Proč byste přeci mluvili cizím jazykem, když nemusíte. Nemáte problém strávit večer jen spolu. Ostatní cestovatelé i místní se neradi dávají do řeči s párem, protože je přeci nebudou rušit. Připravujete se tak o mnoho spontánních sociálních spojení.

Výhody:

  • Sdílení zážitků
  • Citové zázemí
  • Šetření nákladů
  • Sex

Nevýhody:

  • Ochranná bublina odrazující vás i ostatní od kontaktu
  • Kompromisy mezi zájmy obou

Párové sólo cestování

Protože oba způsoby mají své výhody, mnoho měsíců jsem přemýšlel, jak si užívat obojí. Řešení jsem našel v párovém sólo cestování. V čem tkví? V tom, že jedete spolu, ale na místě střídavě spolu jste a nejste. Ve chvílích, kdy spolu nejste, využíváte výhod sólo cestování. Ve chvílích, kdy spolu jste, využíváte výhod cestování ve dvou.

Pro koho je vhodné?

Zatím jsem párové cestování vztahoval na cestování partnerů. Klidně můžete ale vyrazit i s kámoškou, kámošem, příbuzným, či úplně náhodným člověkem, kterému věříte, že vás v případě nouze podrží. Nemusíte přeci využívat všech výše zmíněných výhod párového cestování.

Jediní, pro koho podle mě tento způsob vhodný není, jsou čerstvě zamilované páry. Když celé dny nemyslíte na nic jiného, než že už chcete být s partnerem, tak si sólo období moc neužijete. Počkejte tedy pár týdnů, až už dokážete žít i odděleně, a teprve poté se vrhněte do párového sólo cestování.

Taktiky

Jak moc si budete užívat spolu a jak moc spolu, ovlivní taktika, kterou pro cestování zvolíte. Vytypoval jsem pro vás 3 taktiky:

X dní -> 1 den/noc

Tato taktika je podle mě tou nejlepší a je první, kterou jsem vymyslel. Spočívá v tom, že x dní cestujete každý sám a poté se na nějakou krátkou dobu potkáte. Podle velikost x určujete, jak moc si chcete užívat sólo cestování.

Nejprve se tedy domluvte, za jak dlouho se potkáte. Podle tohoto času vymyslete, kde se potkáte. Jakým směrem se chcete posouvat a jak chcete kdo rychle cestovat. Během oněch x dní zažijete mnohá dobrodružství, o kterých si následně budete moci hodiny povídat. Užijete si své blízkosti, rozloučíte se a dalších x dní pokračujete v samostatných dobrodružství.

Nejdůležitější je, že jste stále v podobné oblasti a můžete se tak velice rychle setkat i v sólo období. Například když někdo onemocní, stane se mu něco nepříjemného… Nebo když se chystáte na nějaké velké dobrodružství jako třeba zdolat nějakou vysokou horu.

Užití

  • Maximalizace výhod sólo cestování
  • Vhodné pro nemilostné páry a milostné páry v delším vztahu

 

Následující dvě taktiky vzešly spontánně během cesty s Marci po Indonésii, během které jsme právě párové sólo cestování testovali.

Den -> noc -> den

Máte každý odlišné turistické cíle, ale jste rádi spolu? Pak pro vás může být nejlepší tato taktika. Ta spočívá ve společném spaní ale odděleném denním poznávání.

Díky ní šetříte náklady za ubytování, trávíte nejklidnější a nejintimnější období dne s partnerem. Přes den pak každý navštěvujete to, co zajímá právě vás. Jeden tak třeba bude navštěvovat muzea či ležet na pláži, zatímco druhý se vydá do nedalekých hor na krátký výšlap či na seskok padákem. My jsme takto pár dní cestovali i přes společné zájmy a využívali jsme to k doporučování si, co navštívit a čemu se naopak vyhnout.

Užití

  • Dvojice s odlišnou představou o trávení dní na cestách
  • Dvojice posedlé poznáním co nejvíce míst

Noc -> den -> noc

Jste párty typy a rádi se seznamujete s cestovateli? S partnerem máte podobné cestovatelské preference? Pak můžete vyzkoušet tuto taktiku. Spočívá v tom, že noci trávíte každý jinde a dny naopak spolu.

Během večera totiž nejaktivněji probíhá seznamování se na hostelech. Nebo můžete vyrazit na párty a seznamovat se s místními lidmi stejné generace a opačného pohlaví (ano, existují páry, které si důvěřují tolik, že nežárlí na každý pohled partnera na osobu opačného pohlaví). Možná že jeden z vás chce trávit večery prací v nějakém klidném prostředí, zatímco druhý se chce socializovat.

Přes den se poté společně kocháte krásami země a zažíváte společná dobrodružství.

Užití

  • Otevřené páry, kde se oba nebrání seznamování se s opačným pohlavím
  • Dvojice s odlišnými představami o trávení večerů

Zpestření

Výzvy

Bojíte se, že nedokážete využít oněch sólo období naplno? Jste soutěživí? Máte rádi výzvy? Pokud je vaše odpověď na kteroukoliv z otázek Ano, pak zvažte do cestování zařadit výzvy.

Vymyslete si seznam úkolů souvisejících s užíváním si sólo cestování a snažte se jich co nejvíce splnit, či dokonce v jejich plnění soutěžit. To vám dodá motivaci k cestování na 100 % a další náboj cestování.

Namátkou to můžou být:

  • Pozvat někoho na jídlo/drink
  • Udělat fotku někomu, kdo nemá nikoho, kdo by ho vyfotil
  • Jídlo u místních
  • Získat nové kontakty

Vymyslet můžete desítky úkolů. Některé mohou být splněny jednorázovým splněním, jiné mohou být plněny neomezeněkrát a cílem je maximalizovat počet. Důležité je, abyste z jejich splnění měli dobrý pocit. Taktéž by měly být alespoň mírným vystoupením z komfortní zóny. Zajít na nákup vážně moc dobrá výzva nebude (pokud nemáte strach z davů).

Ti nejpoctivější výzvy vyhlásí veřejně (např. na FB, blogu…) a tím jejich váhu a efekt ještě znásobí.

Společný návrat

Pokud cestujete po delší dobu (alespoň 3 týdny), jistě každý poznáte mnoho nových zajímavých lidí. Pokud navíc přilétáte a odlétáte ze stejného místa můžete si cestu rozdělit na dvě části. V první, delší části, budete párově sólo cestovat a poznávat nové lidi a při tom se vzdalovat od startu. Před druhou částí se sejdete v nejvzdálenějším bodě a vyberete několik nejzajímavějších lidí, které jste potkali. Poslední část pak strávíte společně. Postupně se budete vracet zpět a navštěvovat ony vybrané lidi. Tím jim zaručeně vyrazíte dech (v pozitivním) a oni už na vás nikdy nezapomenou. Vy si navíc užijete spousty skvělých chvil ve společnosti svého partnera i nových přátel současně.

Shrnutí

Koncept párového sólo cestování není žádná převratná myšlenka. Mohl ji vymyslet kdokoliv přede mnou. Přesto jsem neslyšel o nikom, kdo by to alespoň zkusil. My jsme ho testovali několik týdnů. Za tu dobu si troufám tvrdit, že skutečně funguje a jedná se o nejlepší mně dosud známý styl cestování. Odhoďte obavy z vydání se na cesty sami, vezměte partnera či kamaráda a vydejte se vstříc největším dobrodružstvím vašeho života!

 

Jíja