Zelenáči na Cestě

Zelenáči na Cestě

Začalo to elektroautem, pokračovalo pár rozhovory o zajímavých českých eko projektech a mělo by to skončit cestou po ekologických zajímavostech na sever od nás? Doufám že ne.

Pozitivní ekologie

Lidi nemají rádi omezování a nesvobodu. Nemají rádi ani strašení. Ale když jim nabídnete dvě stejně vypadající a stejně drahá trička z nichž jedno bude vyrobené v Česku z přírodních materiálů a druhé v Asii z polyesteru, většina si vezme ono ekologické. A přesně v tom tkví podle mě jediný skutečně funkční přístup k ekologii. Přinášet ekologické alternativy k neekologickým výrobkům a postupům. A oni často existují! Jen se o nich moc neví a zatím jsou většinou na první pohled o něco dražší. Lidé si ale zaslouží vybírat si z více alternativ. Přesně to já nazývám pozitivní ekologií.

Na českém webu přitom popularizátoři pozitivní ekologie chybí. Malou výjimkou je web Pozitivní zprávy.

Sázka na jistotu

Je úplně jedno, jestli člověk skutečně způsobuje globální oteplování nebo ne. Je tu totiž hromada další objektivních důvodů, proč myslet ekologičtěji.

Ropa jednou dojde. Čím více její spotřebu omezíme, tím déle bude docházet. I ekoskeptici se shodnou, že CO2 je skleníkový plyn. Takže proč ho zbytečně produkovat, i kdyby měl mít daleko menší vliv, než se tvrdí. Odpad v přírodě je prostě hnusný a často zabíjí zvířata (především ve vodě). Takže proč ho tvořit?

Mohou nastat +- 4 scénáře vývoje. Ty jsou nastíněné v následujícím diagramu.

Při řízení se klimatickými doporučeními v nejhorším případě posuneme naše technologie o významný kus dopředu, ač za cenu pomalejšího ekonomického růstu.

Jediný negativní scénář tak může nastat pokud nic nezměníme a klimatologové měli pravdu…

Potvrzením teorie, že ani změny v hospodářském zaměření lidstva nebudou mít významný dopad na hospodářství a už vůbec ne na životní úroveň, může být třeba současné chování automobilek. V úvodní fázi tlačily na EU, aby zmírnila směrnici týkající se snižování emisí z provozu aut. Teď když už je jasné, že žádných úlev nedosáhnou, se najednou předhání v prohlášeních, jak automobilismus patří elektřině a s kolika elektroauty přijdou atp. Přitom by mohli jen tiše trpět a plnit předpisy. Podobně firmy, které se předhánějí v tom, za jakou dobu se po postavení elektrárny na obnovitelný zdroj dokázali dostat do zisku či s náklady pod náklady na hnědou elektřinu.

Zelenáči na cestě

V červenci jsme s Tomášem Šimůnkem rozjeli projekt Zelenáči na Cestě. Oslovili jsme několik českých ekologických projektů a udělali s nimi rozhovory. Srpen jsme strávili v elektrickém autě na cestě na nejsevernější bod Evropy, kam až se dá vůbec dojet. Po cestě jsme natáčeli ekovesnice, mapovali, jak funguje třídění odpadů atp…

Bohužel jsme také zjistili, že osobnostně si moc nesedneme a Tomášovi navíc lezlo krkem stříhání videí. Takže jsme po cestě spolupráci ukončili.

To ale neznamená konec projektu. Naopak jsem i díky přednášce na TEDx dostal nový impuls v projektu pokračovat. Takže nyní hledám nové Zelenáče.

Podcasty

Na TEDx jsem se seznámil s klukama z Brain We Are, kteří mají podcast o mozku. Přitom jsou to stále studenti, a i jejich podcast je vlastně součástí studia. Přesně takhle my pojímali Zelenáče na Cestě. Podcasty jsou zjevně jednoduchým řešením problému s tím, jak natočit a stříhat rozhovory na naše ekologická témata. Udělat podcast bude technicky daleko snazší.

V zahraničí existuje mnoho podcastů o ekologii, u nás ale žádný. Rád bych s pomocí podcastu přinesl rozhovory nejenom s odborníky a podnikateli, ale i s běžnými lidmi, kteří se rozhodli vydat na cestu k ekologičtějšímu životu.

Videa

Pokud se přidá někdo šikovný přes natáčení a stříhání, tak bych rád i nadále nabízel video-obsah. Ať už o různých projektech, tak i na základní ekologická témata.

Elektroauto

Nemohu to slíbit, ale znovu bych rád oslovil automobilky s žádostí o zapůjčení auta na nějakou šílenou cestu elektroautem. Tentokrát se nabízí cesta na lyže do nějaké neobvyklé destinace. Třeba do Bosny a Hercegoviny. Dokážu to i přes známé problémy s dojezdem při nízkých teplotách?

Přidej se!

Veškerá tvorba a propagace stojí obrovské množství času. Zajímá tě daná problematika a rád/a by ses přidal/a? Klidně napiš a třeba něco vymyslíme. V menším týmu půjde vše daleko lépe než sám nebo ve dvou.

Za zkoušku to stojí

Možná, že se Zelenáči nestanou nejposlouchanějším podcastem a nejsledovanějším kanálem. Ale i kdyby pomáhali pár desítkám lidí s orientací v dnešním složitém světě, tak by to za ty hodiny času a nervů stálo. Budoucnost je totiž právě v ekologickém ekonomicky udržitelném směřování lidstva. Otírají se tu nové příležitosti a výzvy pro mladé podnikatele a vědce. Je vzrušující být součástí téhle zrychlené evoluce.

 

Jíja