Brusel, Brugy, Gent - nečekaně krásné

Brusel, Brugy, Gent - nečekaně krásné

V Čechách se to moc neví (a možná nejen tam), ale Brusel je plný monstrózních památek. Brugy mají nejkrásnější historické centrum, jaké jsem zažil a Gent má skutečně nejkrásnější ulici.

Belgii jsem si vybral jako přestupní místo na mé cestě do Maroka. Skvěle vyšlo, že nejlevnější kombinace letenek byla při třídenním pobytu v Bruselu. Měl jsem obrovské štěstí a chytil na AirBnB pokoj za směšně nízkou cenu v naprosto hipster bytě v docházkové vzdálenosti od centra.

Doprava

Z letiště Charleroi, kam létají nízkonákladové společnosti, se dostanete do Bruselu nejjednodušeji Shuttle Busem. Čím dříve si koupíte jízdenku online, tím levnější ji budete mít. Předem upozorňuji, že tak i tak je, jako všechna doprava v Belgii, dost drahá. Chcete-li jet z letiště do jiného města, jeďte Shuttle busem do Charleroi a odtud potom vlakem.

Jedete-li kamkoliv vlakem a nebylo vám ještě 26, pravděpodobně se vám vyplatí koupit lístek Go Pass 1 za 162 Kč. Například cesta Brusel-Brugy tak stojí polovinu.

Po Bruselu se lze pohybovat podobně jako v Praze metrem, tramvajemi nebo autobusem. Já pouze jednou využil metro a jinak jsem stále jen chodil (především z finančních důvodů). V ostatních městech není MHD určitě potřeba.

Ceny

Cenově se zařadí někam mezi Prahu a Paříž. Ceny v obchodech se mi zdají být podobné českému supermarketu.

Služby jako ubytování, přeprava, restaurace a další už mají blíže k Paříži. Studenti zde často mají slevy a na rozdíl třeba od Rakouska jsou znatelné. Ale Pařížské „skoro všechny památky zdarma“ to také není.

Multijazyčnost

V Belgii je to poněkud složitější s jazyky. Oficiálními jazyky tu totiž jsou francouzština, nizozemština a němčina. Například v Bruselu se mluví téměř výhradně francouzsky. Ve zbylých dvou městech ale častěji zaslechnete nizozemštinu nebo němčinu. Nicméně francouzsky umí asi všichni.

Ani s angličtinou jsem neměl příliš problémů. Podstatná většina angličtinu ovládá.

Brusel

Brusel může, co se počtu a krásy památek týká, s klidem konkurovat Paříži, Londýnu i ostatním známějším městům.  Absolutně mi vyrazila dech, a i s ohledem na její význam v EU ji musím zařadit na seznam míst „Must see“.

Stejně jako výše zmíněná města, i zde jsou zajímavá místa rozesetá po celém městě. Jsou zde památky všech druhů. Historické, církevní, moderní, parky, muzea… Podobně jako v mnoha jiných městech i zde můžete využít bezplatnou anglicky komentovanou procházku městem.

Mentalita místních se v přístupu k památkám poněkud odlišuje. Veškeré parky, náměstí, parčíky okolo kostelů a vše podobné jsou vyhledávanými místy k posezení. U jednoho kostela jsem dokonce potkal hned dva páry, které vypadaly, že si to sem přišly rozdat.

Co vidět

Náměstí La Grande Plac

Údajně jedno z nejkrásnějších náměstí na světě. Krásné rozhodně je. Každý dům po obvodu náměstí je úžasný. Bohužel jsem zde nebyl v době, kdy je tu květinový koberec.

La Grande Plac

Katedrála svatého Michaela archanděla a svaté Guduly

Úžasná katedrála kousek od hlavního náměstí. Připomíná francouzský Notre Dame, jen zde nemusíte čekat hodinu ve frontě. Katedrála je krásná zvenku i zevnitř a přístupná zdarma. Určitě vstupte.

Bazilika Sacré-Cœur

Obrovský kostel, který je 6. největším na světě. Bohužel jsem nestihl otevírací dobu, ale i pohled z venku je úchvatný.

Bazilika Sacré-Cœur

Královský palác a protější park

Obrovský palác, který byl zlomem (jedna z prvních památek, ke které jsem došel) v mých představách o Bruselu. Palác je bohužel přístupný pouze v létě. http://www.radynacestu.cz/magazin/kralovsky-palac-v-bruselu/

Královský palác

MiniEurope

Belgie žije Evropskou Unií. Její vlajky najdete na mnoha budovách ve všech třech městech, která jsem navštívil. Právě MiniEurope je výkladní skříní EU. Dozvíte se zde mnohé o její historii a především o myšlenkách, které mají být jejím základem. To hlavní, proč sem jít jsou ale modely významných evropských památek. A nejsou to ledajaké modely. Mnohé z nich jsou složeny z jednotlivých kamenných cihliček, jejich výroba trvala roky a váží i více než tunu. Každý stát Evropské unie zde má 1 až n modelů nějaké tamní památky. Třeba ČR zde má model Staroměstského Orloje. To je bohužel vše. Každopádně na tomto místě můžete procestovat celou Evropu za cca dvě hodiny. Například tak můžete načerpat inspiraci na další cesty

Bruselský Le Grande Plac a Pařížská Effelovka v MiniEurope

Atomium

Obrovský kovový model krystalové mřížky železa. V jednotlivých atomech jsou restaurace, výstavy atp. Nalézá se hned vedle MiniEvropy.

Pohled na Atomium z MiniEurope

Další místa

V Bruselu je mnoho dalších památek, muzeí, kostelů, parků… Můžete navštívit i sídlo EU (je pěkně ošklivé).

Budovy EU

Vafle

Na co ale rozhodně nesmíte zapomenout jsou vafle. Prodávají je zde na každém kroku s desítkami různých přídavků. Upřímně chutnají božsky. Jen pozor! Ona cena , co visí ve výlohách není výsledkem tvrdého konkurenčního boje, nýbrž nechutnou cenovou politikou, kdy samotná vafle je vlastně ta nejlevnější část z celkového díla. Daleko více dáte za ony přídavky. Hold to nejsou polské preclíky.

Brugy

O Brugách jsem nevěděl před odjezdem vůbec nic. Jen jsem dostal doporučení, že je to asi nejhezčí Belgické město. A tak jsem si jeden den vyhradil právě pro Brugy a Gent, který je po cestě. A stálo to za to! Město s hezčím historickým centrem jsem asi ještě neviděl. Brugy nejsou ani tak moc o jednotlivých památkách, jako spíše o tom, že všechny domy jsou samy o sobě tak nějak pěkné. Sem tam nějaký kostel, kanál nebo náměstí s paláci a máte krásné místo. Mé spisovatelské (ne)schopnosti mi bohužel neumožňují popsat, co je na Brugách vlastně tak krásné.

Kanály v Brugách

Jo a byly tu stovky holek. Těžko říct, zda tu mají nějaké především holčičí školy nebo tu jen byli zrovna zájezdy hudebních táborů.

Všechno to má jen jednu slabinu. Všude jsou turisti a každý z těch domečků má v sobě obchod nebo restauraci. To by se ještě dalo přežít. Jenže to nejsou klasické turistické obchody se suvenýry. Jsou to obchody jako H&M, Zara, McDonald…. To nesnáším. A ještě navíc mezi tím vším jezdí auta, autobusy MHD a zatraceně rychle jezdící cyklisté.

Náměstí

Doporučuji zatoulat se někam dál od centra směrem od nádraží. Tam už moc turistů nepotkáte a uličky jsou přitom stejně krásné.

Větrný mlýn

Tip na závěr: Chcete-li si zde za každou cenu dát oběd, zvolte raději restaurace naproti turistickým informacím na okraji historického centra. Jídlo zde stojí polovinu oproti těm nejlevnějším restauracím úplně v centru, a přitom je to 5 minut chůze a můžete si vybrat z mnoha různých kuchyní.

Ještě jeden tip na závěr: Lístek na vlak Go Pass 1 stojí stejně do Brug jako do Gentu. A průvodčí se tu příliš nevedou. Tak ne že vás napadne koupit si zpáteční do Brug a po cestě si udělat přestávku v Gentu ;-).

Gent

Gent je město kostelů. Minimálně jeho historická část. Na jednom náměstí (ve skutečnosti je to spíše široká ulice) mají kostely snad 4. A to ne ledajaké kostelíky. Obrovské nádherné chrámy. Minimálně katedrála svatého Bavona je bezplatně otevřena veřejnosti. S tou krásou, která byla uvnitř mě překvapilo, že na tom nikdo nechce vydělávat. Kromě kostelů je zde zajímavý hrad. Opět zde najdete několik kanálů.

Hlavní ulice

Většinu významného projdete budete-li se držet jediné významné turistické ulice.  Kromě těchto centrálních památek jsem toho v Gentu už příliš neobjevil.

Hrad

Shrnutí

Belgii by neměl žádný cestovatel opomenout. Letadlem jste tu z Prahy za hodinku (+ hodina čekání na letišti a hodina cesta z letiště (nepřiplatíte-li si za let přímo na Bruselské hlavní letiště)). Na Brusel bych si vyhradil raději dva dny. Dala by se ale proletět i za jeden den. Brugy a Gent jdou určitě stihnout za jediný den. Je to tedy ideální víkendová destinace.

 

Jíja

Korektura by Kristýna