Budapešť - když vás přepadne lenost

Budapešť - když vás přepadne lenost

V Budapešti jsem byl už před dvěma lety a nijak mě nezaujala. Nyní tam ale měli koncert 2Cellos, které jsem chtěl opravdu hodně zažít. Vydal jsem se tedy s kamarádem velkým cestovatelem Davidem vstříc předvánoční Budapešti.

Využili jsme nočního vlaku z pátku na sobotu, díky čemuž jsme byli ráno v Budapešti. Koncert byl až večer a ubytovat přes AirBnb jsme se měli až ve tři.

Városliget – Městský lesík

Park, ve kterém končí nejstarší a také nejhezčí linka metra v Budapešti – M1. Nachází se tu nejvýznamnější budapešťské lázně Széchényi, Apostelský hrad, zoologická a botanická zahrada… Navíc sousedí s Náměstím Hrdinů. Tohle místo byste rozhodně neměli vynechat.

Apostelský hrad

Lázně Széchényi

I přes to, že ani jeden nejsme takoví ti válející se plážáci nebo žrouti, rozhodli jsme se zjistit, co mají všichni s těmi lázněmi. Nejblíže k nádraží byly ty nejznámější – lázně Széchényi. Byla to skvělá volba! Nikdy před tím jsme v lázních nebyli, ale i tak si troufám tvrdit, že patří mezi ty nej. Za čtyři stovky si tu můžete válet šunky v desítkách léčivých bazéncích s různě horkou vodou s různými účinky. Zdá-li se vám voda málo, proložte ji některou z mnoha zdejších saun. To všechno je navíc zasazeno do krásné historicky vypadající budovy.

Lázně Széchényi

To nejlepší vás ale čeká venku. Obklopen krásnými budovami lázní se tu v teplé mlze skrývá asi 120 cm hluboký bazén s 38 °C horkou termální vodou. Maďarští důchodci v něm hrají celé dny šachy, turisté si v něm fotí selfie. Ani já jsem neodolal.

Hradní vrch

Nejkrásnější částí Budapešti je Hradní vrch ležící na pravém břehu Dunaje. Kromě Budínského hradu tu nemůžete minout Rybářskou baštu a Matyášův chrám – úchvatné budovy z bílých cihel s barevnými střechami. Za procházku stojí i okolní malebné uličky.

Matyášův chrám

Rybářská bašta

 

Hradní vrch musíte vidět i v noci – od řeky. Je to nádherné.

Hradní vrch

Parlament

Budova parlamentu je tou nejimpozantnější budovou v Budapešti a jednou z nejimpozantnějších v Evropě. Je na ní dechberoucí pohled ve dne i v noci. Doporučuji i její vnitřní prohlídku. Mimo jiné zde uvidíte maďarské korunovační klenoty. Je ale třeba koupit si prohlídku předem. Nás tam bohužel nepustili kvůli obsazenosti prohlídek.

Parlament

Vánoční trhy

Vánoční trhy mě zklamali. Nepředstavitelné davy lidí, předražený a kýčovitý sortiment. Téměř nulová vánoční atmosféra.

Jídlo

Maďarská kuchyně významně využívá jako koření papriku. Nemohli jsme si tedy odpustit místní gulášovou polévku a kuře na paprice s něčím, co vypadalo jako halušky. Polévka mě mile překvapila. Vypadala sice úplně jinak (hůře) než ta česká, ale byla chuťově dokonalá. Chtěli jsme si dát i maďarský guláš, ten se nám ale v neděli nepodařilo nikde sehnat (většina restaurací je v neděli zavřená).

Chcete-li se levně tradičně najíst, můžete zkusit restauraci Hana Róza pod Rybářskou baštou. Upřednostňujete-li kvalitu před cenou, výbornou restaurací je Tüköry Restaurant. My si z obrovského výběru nejen místních jídel vybrali výborné steaky.

Já mám s Budapeští spjaté ještě jedno jídlo: palačinky z Nagyi Palacsintázója. Sice je lepší nekoukat, jak je připravují, jenže ta cena a ten výběr z asi 60 různých sladkých i slaných náplní… Při obou cestách jsem se jich tu přejídal. A co je nejlepší? Mají otevřeno 24 hodin denně a z patra je krásný výhled na parlament.

Noční život

Nekončí-li pro vás den noční prohlídkou města, nýbrž rádi „jedete“ až do rána, vydejte se do části města severně od zastávky Astoria a východně od zastávky Deák Ferenc Square. Právě zde to žije 24 hodin denně. Máte-li rádi underground a různé hipster kluby navštivte klub Ellato kert & taqueria nebo ještě slavnější klub Szimpla.

Shrnutí

Budapešť je krásné a relativně levné město. Najdete tu nádherné památky, boží lázně i zajímavé kluby. Nudit se tu rozhodně nebudete.

 

Jíja

 

Korektura by Kristýna