Kodaň, Malmö a okolí: Praha se má co učit

Kodaň, Malmö a okolí: Praha se má co učit

Dánská a Švédská města, o kterých jsem mnoho nevěděl. Jedno bylo vcelku super, druhé trochu zklamalo. Nakonec je ale předčila nedaleká méně známá města.

Do Kodaně jsem se vydal na značně prodloužený víkend od čtvrtečního do pondělního rána.  Byla to má první samostatná cesta, a tak jsem k ubytování využil hostel. Pro jednotlivce je to v Kodani nejlevnější alternativa (Couchsurfing se nepovedl). Přitom jsem bydlel jen kousek od historického centra. Připadal jsem si sice trochu jako v koncentračním táboře (společné záchody pro všechny, dvoupatrové malé rozvrzané postele, a hlavně sprchy v podzemí v malé temné místnosti, kde ze zdi vedle sebe čouhaly čtyři sprchy a po stropě vedly další trubky), ale pro přespání to stačilo.

Doprava

V celé této oblasti je nejpoužívanějším dopravním prostředkem kolo. V každé ulici (až na několik málo výjimek) jsou po obou stranách silnice pruhy pro cyklisty. Cyklisté mají své pruhy i v místech, kam auta nesmějí. Bohužel už v Kodani nefunguje dříve provozované půjčování městských kol zdarma. Kolo jsem tedy nevyužil.

Mezi kodaňským letištěm a městem se lze nejlépe pohybovat pomocí metra. To je sice na české poměry drahé, ale i tak asi nejlevnější.

Po městech mi stačily vlastní nohy. Vše důležité (o čem jsem věděl) je v docházkové vzdálenosti.

Jinak lze samozřejmě využívat i autobusové linky.

Z Kodaně se do okolních měst dostanete nejlépe vlakem. Nicméně do Malmö jezdí i Flixbus, který je několikanásobně levnější (pozor, přejíždíte přísně střežené hranice, takže bez dokladů a „alibi“ se neobejdete).

Kodaň

Hlavní město Dánska. Působila na mě vcelku poklidným dojmem. Ale na rozdíl například od Amsterdamu zde jezdí auta téměř všude. Málokdy tak dojdete od jedné památky k jiné, aniž byste museli přejít frekventovanou silnici. Přesto jsem se zde necítil být v zajetí aut. Pravděpodobně díky cyklistickému pruhu mimoděk oddělujícího chodce od aut. Kodaň je protkána kanály vycházejícími přímo z moře. Značná část města se tak rozkládá na malých podlouhlých ostrovech.

Malá mořská víla

Nejznámější kodaňská socha sedící na kameni na břehu moře. Upřímně není příliš zajímavá. Prostě taková malá pohádková soška.  

Botanická zahrada

Skleník s exotickými rostlinami a přilehlý obrovský park se nachází jen kousek od zámku Rosenborg. Na kytky moc nejsem, ale když je to zadarmo, a tak rozsáhlé…  

Palác Christiansborg

Bývalý královský palác. Moc pěkná budova. Mohu doporučit jít n a prohlídku podzemí. Kromě shlédnutí pozůstatků stovky let starých zdí z předchozích budov se zde dozvíte i kompletní historii paláce. Budete-li si skutečně číst každou informační tabuli, strávíte tu klidně hodinu a ani vám to nepřijde. Navíc si procvičíte angličtinu.  

Palác Amalienborg

Zde můžete každou hodinu sledovat střídání stráží. Na rozdíl od Pražského hradu se nevyměňují jen dva vojáci ale je jich mnohem více. Já bohužel přiběhl těsně po výměně tak ani nevím, kolik jich vlastně bylo.  

Christiánie

Christiánie je vcelku rozlehlé území na jednom z ostrovů, které před mnoha lety vyhlásilo nezávislost na Dánsku a jakýchkoliv jiných autoritách. Mělo to být místo, kde se scházející umělci a jiní anarchisté. Nakonec se k nim ale přidali i poněkud nebezpečnější individua, a tak se ze zpočátku tolerovaného sociálního experimentu stal experiment alespoň částečně kontrolovaný policií. Nicméně stále zde svět funguje poněkud jinak. Tak nějak pohodověji, nikdo nikam nespěchá, na každém kroku koupíte trávu… Nicméně se zde značně přizpůsobili turistům a každý druhý krám prodává turistické cetky. Mě toto místo poněkud zklamalo. Čekal jsem místo, které bude pastvou pro oči, místo toho si zde člověk připadá jako ve slumu.  

Kostel Church of Our Saviour Vor Frelsers Kirke

Úžasné místo. Rozhodně obětujte těch pár korun a vylezte na kostelní věž. Točité schodiště vedoucí po obvodu střechy místo uvnitř je nezapomenutelným zážitkem. Navíc zde budete mít celou Kodaň jako na dlani. A skrývá ještě pár dalších překvapení.  

Výhled z vrcholu věže kostela

Další místa

Vojenská pevnost Kastellet, zámek Rosenborg , radnice, vyhlídková věž Rundtaarm … Zaslechl jsem, že s celodenní neomezenou vstupenkou do zábavního parku Tivoli je super sranda.

Občas člověk přemýšlí, zda je stále v Kodani

Helsingør

Městečko asi 60 km severně od Kodaně. Jste-li v Dánsku alespoň na dva dny, sem si rozhodně zajeďte. Nebudete litovat.

Nejvýznamnější památkou, která je i na seznamu UNESCO je hrad Kronborg. Ten je sice známý především díky Shakespearově hře Hamlet, ale mě dostal, i když mě drama nijak nevzrušuje. Za vcelku slušné peníze vás pustí do téměř celého hradu. Navíc můžete využít i průvodce v angličtině zdarma. Upřímně jsem mu ale přes jeho dánský přízvuk nerozuměl ani 10 % obsahu.

 

Kronborg

Dále ve městě najdete několik pěkných kostelů, venkovních nástěnných maleb a především překrásný hřbitov vypadající spíše jako rozlehlá zahrada s anglickým trávníčkem a sem tam kamenem jako dekorací.  

Dragør

Nedaleko Kodaně můžete navštívit přístavní vesničku Dragør. V ní najdete podzemní pevnost a velice hezkou historickou část. http://www.visitdenmark.com/denmark/day-trip-dragor-gdk917384

Uličky Dragøru

Lund

Do Švédského města Lund jsem se vydal v rámci jednodenního výletu do Švédska, při kterém jsem nakonec nachodil přibližně 40 km během 12 hodin. Do Lundu jsem dorazil v devět hodin ráno, kdy byly ještě všechny obchody kromě supermarketů zavřené, a ještě tu nebyli ani žádní turisté. Během hodinové procházky jsem nepotkával žádné lidi ani auta. Ve spojení s krásou areálu zdejší univerzity se tím Lund stal destinací číslo jedna. Dále jsou v Lundu dva velké krásné parky. To je asi vše. Přesto i to málo mě zaujalo víc než to mnoho, které najdete v mnohem větším Malmö.  

Jakriborg a Alnarp

Jakriborg je malá vesnička v půlce cesty mezi Lundem a Malmem. Všechny zdejší domy napodobují hanzovní města z pozdního středověku, všechny cesty zde jsou kamenné. Není to ale skanzen. Lidé tu totiž i dnes běžně žijí.  

 

Náves v Jakriborgu

Alnarp je vesnička 6 km od Jakriborgu. Je tu jediná významná věc. Zámeček a přilehlý park. Zámeček není nijak slavný, a tak zde potkáte především lidi z okolí, kteří sem chodí odpočívat nebo si udělat piknik. Doporučuji udělat totéž (pokud je krásně). Je to úžasně uvolňující.  

Relax v zámeckém parku

Malmö

Významné švédské přístavní město spojené s Kodaní pomocí mostu. Je to spíše moderní město s menším historickým centrem. Upřímně mě žádná z historických budov nezaujala a například zdejší pevnost vypadá spíš jak ošklivá sýpka než vojenská pevnost.

Nejznámější budovou mrakodrap Turning Torso.

Jedinou pozitivní věcí na Malmö je obrovské množství krásných parků s rybníčky, květinami, fontánami…

Jste-li romantické duše, můžete na zdejší pláži sledovat západ slunce nad Kodaní.

 

Shrnutí

Ani jedno z míst b ych sice nepopsal jako must see, ale rozhodně mají co nabídnout. Preferujete-li spíše celkový dojem, jakým město působí, před množstvím superslavných památek, budou se vám Kodaň i Lund rozhodně líbit. Helsinborg je spíše jen na malý tříhodinový výlet. Každopádně se připravte na vysoké ceny téměř všeho.