Mallorca - malá, krásná a drahá

Mallorca - malá, krásná a drahá

Mallorca je největší ze španělských Baleárských ostrovů. Aktuálně je letecky nejdostupnějším ostrovem ve Středozemním moři. Letenky z Linze, Berlína a Vídně lze v klidu pořídit za 20 eur. A tak jsem se tam vydal také.

Ostrov je to malý. Proto jsem ho chtěl projet celý, abych sem už nikdy znovu nemusel. Kromě klasických letovisek stojí za zmínku především hory na západě a pak množství jeskyní po celém ostrově.

Doprava

Po celém ostrově skvěle funguje autobusová doprava. Jen v horách je poněkud řidší. Rozhodl jsem se tedy zvolit nějaký svobodnější způsob dopravy. Skútr i auto byly příliš drahé, a tak jsem sáhl po kole.

Mallorca pěšky

Máte-li rádi hory a spaní na divoko, tak je tu pro vás jeden z údajně nejhezčích evropských treků – GR221. Tato trasa spojující severní a jižní pobřeží ostrova vede v celé své délce horami na západě ostrova. Já prošel případně projel jen několik kilometrů a mohu potvrdit, že, jak už to u dálkových tras bývá, jsou tu části dech beroucí i naprosto hluché. Výhodou je, že zdejší hory jsou velice pohodlné z pohledu hledání rovného měkkého plácku pro rozložení spacáku.

Mallorca na kole

Na Mallorce nenajdete téměř žádné ryze cyklistické stezky. Většinu času jsem tak jezdil po běžných silnicích. Mimo hlavní tahy mezi letovisky ale nebyl nijak významný provoz. Ve městech jsou často cyklistické pruhy. Musím se přiznat, že tolik zákazů vjezdu, jednosměrných ulic, zákazů odbočení atp. jsem ani za celý život neporušil, jako jsem tady zvládal za jedinou projížďku městem. Téměř každá ulice tu je totiž jednosměrná, a to ještě většinou opačně, než potřebujete. Přitom v těch ulicích není žádný provoz a často by se vešla i dvě auta vedle sebe.

Ve městech naleznete i cyklostezky

Nejvíce jsem si užil ježdění v horách. Za každým mnohasetmetrovým výšlapem totiž přišel úžasný sjezd. Na jedné straně stovky metrů pod vámi moře, na druhé straně vrcholky hor, dokonale hladké silnice, krásná města…

Nádherné horské silnice

Rozhodně zde ale nedoporučuji jezdit na kole v létě. Já na šunt kole se svým 15kilovým batohem na zádech krutě trpěl vedrem a suchem. Především potom mimo hory, kde vám ani znuděná psychika moc nepomůže, se jedná o dost sebevražedný nápad.


Krásná silnice, ale bez jediného stínu

Stopování na Mallorce

Protože ježdění do kopce fakt nemám rád, tak jsem několikrát raději odložil kolo a jal se stopovat. Musím uznat, že velice úspěšně. Při čtyřech pokusech jsem jen jednou musel čekat déle než deset minut na zastavení. Jen jednou mi zastavila místní, jinak vždy turisté, takže si člověk i trochu pokecá.

Ubytování

Ubytování zde je velmi drahé. Jen těžko se zde shání ubytování pod 1000 Kč za noc. A to i v hostelech. Levná ubytování jsou velice rychle vyprodaná. Shánějte tedy ubytování včas. I tak to bude asi nejdražší položka cesty. Ceny levných hotelů, hostelů a AirBnB jsou často velmi podobné. Pro nejlepší cenu tedy zkuste všechny platformy.

Co navštívit

Palma

Hlavní město ostrova. Známé je především katedrálou Panny Marie, která je jednou z největších gotických katedrál v Evropě. V centru si projděte i úzkými křivolakými uličkami. Nad městem můžete navštívit hrad Bellver. Samozřejmě se můžete vydat i na pláž. Mě osobně Palma trochu zklamala.

Valldemossa

Městečko uprostřed hor. Asi nejkrásnější městečko, které jsem navštívil. Celé se dá projít za jednu, dvě hodiny a stihnete i vylézt na vyhlídku se zříceninou věže nad městem. Všimněte si obrázků, které má každý dům vedle dveří.

Soller

Soller je nejnavštěvovanějším horským městem. Jezdí sem totiž historický vlak z Palmy. Na východ od města najdete podle mě jednu z nejkrásnějších částí cesty GR221 strmě stoupající kaňonem nad potokem Torrent de Biniaraix.

Na severozápad od města se vykoupete na pláži v Port de Soller. Nejedná se ale o klasickou dlouhou pláž, nýbrž o relativně menší pláž v zálivu z obou stran obklíčeném skalami. Udělejte si procházku k majáku na levé straně ústí zálivu.

V samotném historickém centru města najdete náměstí Plaça de la Constitució s krásným kostelem Sant Bartomeu.

Alcúdia

Toto město na severu ostrova je už téměř klasickým letoviskem. Na rozdíl od ostatních zde ale opět najdete moc pěkné historické centrum, ze všech stran obklopené hradbami, po kterých se dá i část města obejít.

PS: mají tu skvělou zubařku. Krátká čekací doba, příjemné vystupování a dle recenzí na googlu prý i levná. Mě se tedy 50 eur za rentgen a předepsání antibiotik zdá docela dost.

Když už budete tady, udělejte si výlet na Formentor – nejsevernější bod Mallorky. Jsou tu krásné útesy.

Portochristo

Jedno z „Must Visit“ Mallorky jsou jeskyně u města Portocristo. Kromě rozsáhlého jeskynního komplexu s krasovými jevy tu zažijete i koncert a projížďku na loďce. Cena kupodivu není až tak vysoká (15 eur).

V Portochristu je i nejhezčí městská pláž, kterou jsem na Mallorce navštívil.

Ostatní

Většina neletoviskových měst nabídne nějaké historické centrum s úzkými uličkami, kostely atp. Žádné mě ale už příliš nezaujalo.

Mapa Mallorky je posetá značkami pro jeskyně. Bohužel většina z nich se nachází na soukromých či vojenských pozemcích.

Nejvyšší horou Mallorky je Puig Maior. Oficiálně se sem ale nedostanete, protože se nachází uprostřed vojenského prostoru a na vrcholku je nějaká vojenská základna. Ale víte jak ?. Já jsem já.

Nit de Foc

Vrcholem celé cesty byla Noc ohně. Svátek, který na ostrově slaví jeden víkend v roce. Je to ta nejšílenější akce, jakou jsem zažil. Sejde se banda šílenců převlečených za pekelné zrůdy ozbrojená různými ohnivými předměty. Asi dvě hodiny se probíjejí davem přihlížejících a zřejmě soutěží, kdo propálí více cizích triček. Nulová bezpečností opatření – hasiči to jistí zpovzdálí. Dodnes nechápu, jak je něco takového v přezabezpečené Evropě vůbec možné.

Shrnutí

Mallorca je malý příjemný, ale drahý ostrov. Máte-li dost peněz a chcete si užít pohodovou dovolenou, kupte si letenky, půjčte si auto nebo motorku a užijte si krásy zdejších hor.

Máte-li rádi spaní pod širákem, klidně sem vyrazte také, pro vás to až tak drahý ostrov nebude.

Ostatní nechť si návštěvu dvakrát rozmyslí.

 

Jíja

 

Korektura by Hanka