Neznámé známé Německo

Neznámé známé Německo

Mnoho z nás jezdí do Alp, k moři, na Blízký východ, do Ameriky… Kolik lidí ale jede navštívit tak blízká místa, jako jsou například německé Sasko, Berlín atp. Snad každý ví, kde to je, ale kolik z nás bylo jinde než na vánočních trzích v Drážďanech? I já tuto oblast navštívil jen omylem. Potom, co mi uletělo letadlo z Berlína do Severního Irska. Upřímně, moc toho nelituji. Zjistil jsem totiž, že i naši sousedi mají mnoho co nabídnout.

Začalo to tím, že i když jsem byl na berlínském letišti dvě hodiny před odletem, k bráně jsem přišel po jejím uzavření, protože se (pro mě nečekaně) zavírala už půl hodiny před odletem. Po rychlém ověření, zda nelze koupit nějaké jiné levné letenky do Irska a obejití všech firem na letišti, zda nenabízejí jiné super levné letenky nebo zájezdy kamkoliv, jsem se nakonec rozhodl zůstat v Německu. Prohlédnout si Berlín a poté se vydat postupně zpět do Prahy.

Doprava

Pro cestování po Berlíně a docela širokém okolí využijete jízdenky na berlínské MHD. Jejich cena je oproti Praze docela vysoká, ale oproti jiným metropolím stále nízká. Více informací na mapa-metra.cz/berlin.

Při pokračování cesty do ČR jsem využíval výhradně vlaky. Ty jsou sice poměrně drahé, ale bohužel jediné spoje, které jsem v mých směrech našel.

Mezi velkými městy lze využít blablacar.de a tím ušetřit stovky korun. Mně časově sedla jediná jízda a ten řidič bohužel zrovna neodepsal.

Stopovat jsem zkoušel jen jednou, a to v neděli u příjezdu k dálnici od zavřeného obchodního centra. Samozřejmě neúspěšně.

Tam i zpět můžete využít mnoho autobusových i vlakových linek. Dostanete se sem snadněji než do mnoha českých obcí.

Ubytování

Bydlel jsem většinou v hostelech. Ty jsou opět na východoevropské poměry drahé, ale na západoevropské levné. Dvakrát jsem využil AirBnB v místech, kde žádné hostely nebyly. Obě se svojí příjemností zařadily na první dvě místa nejlepších zkušeností s AirBnB (rád doporučím ;-)). Navíc nebyly ani o moc dražší než hostely.

Berlín

Berlín je fascinující město. Zatímco ostatní města turistům podsouvají odkazy svých nejlepších časů, Berlín vám upřímně představí ty doby nejhorší. Památníky, muzea, tours a mnoho dalšího odkazujícího na dobu 2. sv. války, a snažící se připomínat, čeho všeho je člověk schopen. Obecně je znát, že Němci berou politiku daleko vážněji než Češi. Alespoň tedy ti v Berlíně. Navštívit tedy můžete muzeum demokracie, za plného provozu navštívit budovu parlamentu, zažít videoprojekci pod širým nebem s tématem politického vývoje Německa a jistě byste narazili i na další zajímavosti.

Jako ve většině měst, i zde můžete využít služeb ‚bezplatného‘ anglicky mluvícího průvodce. Jděte do toho!

Co navštívit

Berlín kvůli druhé světové a následné studené válce nemá příliš starších míst.

Koncertní síň

Neptunova fontána

Reichstag

Bundestag, Spolkový sněm, dolní komora německého parlamentu, dříve Reichstag. Pod všemi těmito pojmy najdete jednu z nejúžasnějších budov v Berlíně. Budova je veřejně přístupná, a to i v době, kdy zde probíhají jednání. Můžete se tedy přijít podívat, jak takové jednání probíhá. Je ale dobré si předem prohlídku rezervovat. Jinak buď strávíte dlouhé minuty až hodiny ve frontě nebo vás jako mě ani dovnitř už nevpustí.

Spolkový sněm

Braniborská brána

Jedna z nejznámějších zdejších památek. Je nedaleko Bundestagu. Za mě o nic zajímavější než jiné podobné brány.

Berliner Dom

Největší berlínský kostel. Skvělý je v tom, že můžete vylézt na vyhlídku na věži.

Berliner Dom

Berlínská zeď

Zeď oddělující západoevropskou část Berlína od té ruské byla sice z většiny zbourána, ale stále najdete několik jejich pozůstatků. Významné jsou především dvě části.

V samotném centru Berlína najdete Berlin Wall Documentation Center. Zde můžete zdarma navštívit fotogalerii dokumentující se zdí spjatou historii Německa.

Berlin Wall Documentation Center

Druhá část se jmenuje East Side Gallery. Prý je to největší muzeum pod širým nebem na světě. Upřímně myslím, že litevský Europos Parkas je větší. Každopádně zde najdete téměř kilometr a půl dlouhý kus zdi pomalovaný 106 grafikami umělců z celého světa.

East Side Gallery

Ostrov muzeí

Nedaleko Berliner Domu se nalézá Ostrov muzeí. Jediný důvod, proč ho zmiňuji, je ten, že je zapsaný v UNESCu. Já na muzea moc nejsem.

Pohled na Ostrov muzeí

Palác Charlottenburg

Zbude-li vám ještě jeden den v Berlíně, navštivte Palác Charlottenburg. Tento zámek se nachází na západním okraji Berlína. Zámek obklopuje obří zahrada. Budete-li zde jako já za ošklivého počasí, tak je to úžasná oáza klidu.

Palác Charlottenburg

Spandau

Pojedete-li od Charlottenburgu dalších pár zastávek metrem do Spandau, můžete navštívit zdejší pevnost. Já zde byl bohužel zrovna v době nějakých středověkých slavností, kdy vstup stál dvakrát tolik a přitom interiéry byly zavřené. Byl jsem tedy zklamaný. Určitě je to ale lepší, než se nudit někde ve městě.

Pevnost Spandau

Postupim

Město pouhých 20 km z centra Berlína plné zámků a parků. Nepředstavitelně úžasné místo. Je to tak krásné místo, že na rozdíl od Berlína má vlastní článek Potsdam – nejkrásnější město světa.

Lutherstadt Wittenberg

Málo které město mělo na historii Evropy takový dopad jako Wittenberg. Právě toto město bylo na počátku 30leté války a vzniku protestanství. Zde v roce 1517 vyvěsil Martin Luther na dveře kostela svých 95 tezí křesťanské reformace. Navíc v roce 2002 byl právě zde v Labi chycen lachtan Gaston, který utekl během povodní z Pražské zoo.

Kostel, kde kázal Luther

95 tezí na dveřích kostela

Je to malinké, poklidné městečko.

Výhled z kostelní věže

Jste-li jako já sběrateli UNESCO míst, navštivte i nedaleké Dessau. Já zde bydlel. Jinak bych ho ale vynechal a i po návštěvě si za tím stojím. Není tu naprosto nic.

Míšeň

Postupim je nejkrásnějším městem, sečtu-li všechny krásy dohromady a odečtu-li ošklivosti. Vezmu-li ale krásu na metr čtvereční, pak bude nejkrásnějším městem pravděpodobně Míšeň. Ta je totiž malá a velkou část města zabírá historické centrum s naprosto úchvatným hradem. Měl-li bych doporučit nějaké místo v Německu, kam si zajet na jednodenní výlet, bude to právě sem.

Míšeňský zámek

Míšeňský zámek

Zámecká brána

Markt

Kromě úžasného hradu, kde navíc dostanete i českého audioprůvodce, nevynechejte prohlídku míšeňské porcelánky. Právě ta je kolébkou porcelánu v Evropě a jednou z nejvýznamnějších porcelánek na světě. I zde dostanete českého audioprůvodce. Kromě výstavy stovek úžasných porcelánových výtvorů vás pustí i na okruh, kde vám zdejší řemeslníci krok po kroku představí kompletní proces výroby porcelánu.

Výstava porcelánových výrobků

Výroba porcelánu

Drážďany

V Drážďanech už mnoho Čechů bylo. Je to totiž oblíbené město na nákupy a vánoční trhy. Nezapomeňte ale, že Drážďany nejsou jenom nakupování. Najdete zde mnoho krásných historických budov. Navštivte například Zwinger, Frauenkirche, zámek nebo Hofkirche.

Frauenkirche

Hofkirche

Zwinger

 

Nicméně ani nákupy zde nezavrhuji. Poslední den jsem se na cestu vydal obložený taškami s oblečením i jídlem.

Weesenstein

Nádherný zámek na skále v lesích uprostřed cesty mezi Drážďanamy a českými hranicemi. Kromě toho, že je krásný, se může pochlubit i jednou specialitou. Sklep je tu výše než většina obytných prostor. Paradoxně se totiž po staletí rozrůstal směrem dolů. Pro nás je velice zajímavé to, že zdejší expozice se silně zaměřuje na vztahy české a německé šlechty v této příhraniční oblasti. Audioprůvodce je samozřejmě opět i v češtině.

Zámek Weesenstein

Interiéry

Großsedlitz

Jen pár kilometrů od Weesensteinu se nachází má poslední německá zastávka. Zámek Großsedlitz. Ten je známý především pro své zahrady. Bohužel v září jsem nebyl schopen jejich krásu ocenit a samotný zámek ani nebyl přístupný. Velice mě tedy zklamal.

Zámek Großsedlitz

Zámek Großsedlitz

Shrnutí

Tento trip sice začal poněkud neplánovaně, ale nakonec se z něj stal moc příjemný výlet, na kterém jsem nasbíral mnoho inspirace, pro rady vytíženým zaměstnancům a studentům majícím volno jen o víkendy. Ty zámky jsou prostě úžasné!

 

Jíja

 

Korektura by Hanka & Kristýna