Paříž - všeho až moc

Paříž - všeho až moc

Paříž patří mezi města, která by měl každý navštívit alespoň jednou v životě. Málo které město má v historii lidstva tak významné postavení. My jsme se rozhodli v ní strávit Silvestr.

Do Paříže jsme letěli 28. prosince a vraceli se 3. ledna. Měli jsme štěstí, že nás ubytoval bratranec, který v Paříži bydlí. Upřímně nebýt toho, nevím, zda bychom se tam vůbec vydali. Ubytování je zde asi nejdražší, co jsme zatím viděli.

Doprava

Z Prahy jsme letěli na letiště Charlese de Gaulla, do Prahy se vraceli z letiště Orly. Doprava mezi letišti a městem sice trvá asi 30 minut, ale za to je bez přestupů, s krátkým intervalem mezi spoji a řekl bych že nonstop. Za cestu zaplatíte asi  (MHD). Extrémně drahá je zde i doprava po centru Paříže. Za 5denní jízdenku zaplatíte asi 1000 Kč. Zkuste si ji ale koupit až v centru. Na letišti nám totiž prodávají pouze jízdenku pro všechna pásma (1700 Kč), kterou využijete jen pro Versailles a Disneyland. Pokud se nechystáte tato místa navštívit, zaplatíte zbytečně mnohem více. Případně si tato místa zkuste nechat na první či poslední den a koupit si zvlášť vícepásmovou jízdenku – možná se to vyplatí.

Kromě jedné cesty jsme jezdili všude jen metrem. Mají zde asi 20 linek a dostanete se jím všude. Doporučuji projet se linkou 6, která  několik km v centru jede ve výšce přibližně  3. patra a mimo jiné je z ní výhled i na Eiffelovku.

Automobilová doprava je zde otřená. Vítězný oblouk je uprostřed 4 pruhového kruháče, kolem Eiffelovky vede 3proudá silnice, pro přejití náměstí Svornosti musíte čekat na 4 semaforech a přejít asi 16 pruhů pro auta…

Studenti

Paříž se vyplatí navštívit, dokud studujete. Díky ISICu se dostanete na většinu míst zcela zdarma nebo s významnými slevami. To je po zkušenostech z Londýna úžasné zjištění.

Turistické atrakce

Paříž je plná slavných turistických míst. My jsme navštívili většinu z nich.

Eiffelova věž

Eiffelovku netřeba blíže představovat. Při vstupu si musíte vybrat, zda vám stačí vstup do 1. a 2. patra, nebo chcete až nahoru. Upřímně stačí spodní patra. I tak budete tak vysoko, že vlastně nic neuvidíte, protože vše bude příliš malé a uvidíte to z vrchu – tedy jen střechy.

Eiffelova věž

Louvre

Muzeum Louvre je jedno z největších muzeí světa. Najdete zde obrazy, sochy, keramiku a mnoho dalších historických artefaktů z celého světa. Ve mně to ale vzbudilo poněkud rozporuplné dojmy. Vzbudilo to totiž ve mně dojem, že Francouzi jsou bandou zlodějů, kteří rozkradli (rozkoupili), co se dalo – egyptské hrobky, italské obrazy, řecké sochy, arabskou keramiku… Nevím třeba, proč by egyptské mumie měly být zrovna ve francouzském muzeu.

U žádných exponátů bohužel nenajdete popisky (jen obrazy mají napsaného autora a název). Jediným průvodcem tak může být audioprůvodce (anglicky). Ten je ale tragický. Má velice složité ovládání, obsahuje popis asi 1 % exponátů a u těchto exponátů je pro změnu tak sáhodlouhý, že jsme ho stejně odmítali poslouchat až do konce.

Versailles

Versailles je úžasné místo. Ještě nikdy jsem neviděl tak dlouhou frontu u vstupu jako zde. Čekat zde hodinu a půl ve frontě nebude výjimkou. Neuvěřitelné fronty zde jsou od otevření až do zavření. Hodinu a půl před zavíračkou jsme strávili ve frontě 3/4 hodiny. Každopádně nezapomeňte navštívit i zahrady a stavby na druhé straně zahrad (Grand a Petit Trianon). Především vesnička (La Hameau) královny Marie Anoinetty je půvabná.

Versailles

Další památky

Dále jsme navštívili Pantéon, Sacré Coeur, Notre Dam, hřbitov Cimetière du Père-Lachaise, Vítězný oblouk a další místa. Upřímně: i při chůzi od jedné památky k druhé potkáváte jednu zajímavou budovu za druhou. Být tyto budovy v jiném městě, jistě by byly významné, v Paříži ale stojí ve stínu těch významnějších.

Notre Dam | Sacre Ceuer

Silvestr

Silvestr v Paříži v nás vzbudil rozporuplné pocity. Místo velkolepého ohňostroje byla světelná show na Vítězném oblouku a k tomu malý ohňostroj. Avenue des Champs-Élysées, ze které bylo nejlépe vidět ale byla neprodyšně zaplněná a z vedlejších ulic jsme téměř nic neviděli. Jediné pozitivum tak vidím v tom, že promítli přání šťastného nového roku i v češtině. Ještě více než absence pořádného ohňostroje mě ale otrávili lidé. Vyrojilo se tisíce retardovaných a ožralých týpků, kteří neměli nic lepšího na práci než hulákat, plést se do cesty atp. Nesnáším alkohol.

Nicméně druhý den se na pro auta stále uzavřené Champs-Élysées konala přehlídka hudebních a ‚tanečních‘ sborů z celého světa. To bylo super.

Vítězný oblouk | Přehlídka

Turisté

Na všechny památky se budete muset vystát dlouhé fronty. I přesto, že jsme zde byly uprostřed zimy, turistů bylo přehršel. Proto jsme se u mnoha památek spokojili s pouhým vnějším okouknutím.

Černoch na každém rohu

Nejsem sice rasista, ale vadí mi, když se mě u každé památky zeptá 5 černochů, zda nechci koupit mini Eiffelovku nebo náramek pro štěstí. Ale ne, nejsou agresivní a nezabijí vás za odmítnutí.

Ceny

Ceny potravin i v restauracích jsou přibližně dvakrát vyšší než v ČR. I přes snahu dát si v každé zemi nějaké  tradiční jídlo, v Paříži jsme si ho odpustili a jedinou návštěvou ‚restaurace‘ bylo zdejší KFC, kde jsme za kyblík pro dva dali asi 550 Kč. Dle bratrancových slov je nejlevnějším řetězcem Lidl.

Shrnutí

Paříž byste určitě navštívit měli. Ideálně v dobách studia. Připravte se ale na minimálně dvojnásobné ceny za jídlo, ubytování i dopravu. Minimální dobu pobytu doporučuji 4 dny.

Jíja

Korektura by Kristýna