Silvestrovské Skotsko

Silvestrovské Skotsko

Na Silvestra vždy hledám nějakou speciální destinaci. Ideálně s pořádným ohňostrojem. Skotský Edinburgh se chlubí údajně největšími silvestrovskými oslavami (ve Skotsku nazývanými Hogmanay) v Evropě. A protože Skotsko není jen Edinburgh, vyrazili jsme s Marci rovnou na 9 dní.

Velice brzy po koupi letenek z Prahy do Edinburghu jsme zjistili jednu skvělou a jednu špatnou věc. Ubytování v Edinburghu je nečekaně levné (150 Kč/noc). To se ale mění na samotného Silvestra, kdy se cena vyhoupne i na desetinásobek.  I díky tomu cesta získala jedno osobní prvenství. A tím bylo vypůjčení auta. Půjčení auta na 8 dní stálo 5 tis. Kč. Celkem jsme v něm spali 3 noci. Tím se nám značná část nájmu vrátila na nezaplaceném ubytování. Ještě užitečnější ale auto bylo vzhledem k faktu, že kolem silvestra měl skotský den asi 7 hodin, z nichž jsme chtěli vytěžit co nejvíc. Auto nám umožnilo procestovat daleko více zajímavých míst.

Edinburgh

Edinburgh – hlavní město Skotska – jsme navštívili hned třikrát – po příletu, na Silvestra a před odletem. Je to fascinující město. Pokud by vás zajímalo, jak by vypadalo město budoucnosti, které by mělo silnice v několika patrech, vydejte se sem (nebo do Newcastlu). Tady mají běžně ulice v několika patrech už desítky let. To si tak jdete po normální ulici, najednou skončí dům, a místo dalšího domu je zábradlí a výhled na silnici mnoho metrů pod vámi, která tvoří další normální ulici, jen s vyššími domy okolo. Některé domy se podle toho, z které strany na ně koukáte, liší svou výškou i třeba o 6 pater.

Architektonicky největším místním lákadlem je hrad vypínající se na skále uprostřed města. Jen vstup je prý velmi drahý. To jsme ale neověřovali, protože se většinou kocháme jen z venku. Od hradu vede dlouhá historická ulice až k Holyrood Palace. Odtud je to jen kousek na vrch Arthur’s Seat odkud je krásný výhled na město.

Zajímavé je Skotské muzeum, které svou velikostí předčí asi každé české muzeum a dost se podobá Pařížskému Louvru. Kromě historie Skotska je zde technická, umělecká a biologická sekce. Vstup je zdarma a na střeše je výhled na město.

Skrytým pokladem města je Dean Village. Tato velice stará část města bývala významnou pro využití síly vody k mletí mouky. Po objevení parního stroje se ale stala nedůležitou. Dodnes zde zůstaly zachovány historické domy, které jsou zapsány v UNESCU.

Po celém Edinburghu potkáte mnoho úžasných budov vypadajících jako paláce. Většina je zjevně v soukromých rukách, ale ani to jim na kráse neubírá – možná naopak.

Edinburgh je každopádně povinným cílem pro každého, kdo si říká fanoušek nebo milovník Harryho Pottera.  Právě zde se totiž zrodil. Na místním hřbitově najdete náhrobky mnoha postav včetně Voldemorta. Můžete navštívit kavárnu, kde Rawlingová psala své knihy. Samozřejmě po celém městě najdete mnoho obchůdků, kde najdete dost možná i kondomy s motivem Harryho Pottera.

Jste-li spíše přes přírodu, navštivte park Bonaly kousek za městem. Je to oblíbené místo pro ranní běhy Edinburghanů a je odsud výhled na celé město.

Východní pobřeží

Z Edinburghu jsme ještě před Silvestrem vyrazili na jihovýchod směrem do Anwicku, kde leží filmové Bradavice.

Holy Island

Po cestě jsme navštívili několik zřícenin v různém stupni zřícenosti. Hlavním lákadlem je ale ostrov Holy Island. Na ten vede silnice, která je průjezdná pouze při odlivu. Na ostrově pak najdete další zříceniny, kostel a tisíce ovcí. Největším zážitkem je tu právě ona příjezdová cesta obklopená ze všech stran vodou a bahnem a někdy se projíždí i přímo vodou.

Bradavice

Hrad, kde byl natáčen Harrry Potter se nachází v městečku Anwick 130 km od Edinburghu. Nemilým překvapením bylo, že je hrad přes zimu uzavřen. Jediné místo, odkud byl hrad vcelku obstojně vidět, byl most pod hradem. Nicméně celé městečko je zřejmě historické, takže i ono stojí za procházku.

Newcastle upon Tyne

Newcastle upon Tyne leží dalších 50 km pod Anwickem.

Je to relativně moderní město s pár historickými budovami, a především jedním speciálním mostem a hromadou nespeciálních mostů. Okolo hradu jsme napočítali asi 5 úrovní ulic a mostů. Jinak je to docela nudné město.

Zajímavá je západní část, kde najdete desítky navzájem kolmých ulic, ve kterých jsou všechny domky naprosto stejné. Zkuste si mezi nimi najít bez mapy své ubytování…

Národní park Northumberland

Zpět do Edinburghu jsme se vraceli přes přírodní park Northumberland.

Příjezdová silnice vede úžasnými nekonečnými zvlněnými pláněmi, kde jsou jen pasoucí se ovce. My v jednu chvíli špatně odbočili, a tím se vydali po silnici bez jakéhokoliv provozu. Silnice mi připomínala cesty z počítačové hry Rally Championship, kterou jsem hrával jako kluk. Nyní jsem měl možnost si to vyzkoušet naživo. Byl to super adrenalin plný kufrzvedajících horizontů, nečekaně ostrých zatáček a úzkých průjezdů mezi až k silnici přivedenými ploty. Prostě pecka!

Naším cílem byla přehrada Kielder Water. Kolem ní je mnoho turistických a cyklistických cest a jeden hrádek. My se vydali kolem přehrady k soše Silvas Capitalis. Bohužel jsme tam vzhledem ke krátkým dnům a dlouhému spaní nedošli. Pospíchali jsme zpět do Edinburghu na oslavy Silvestra.

Hogmanay

Hogmanay snad jednou věnuji celý článek. Zde jen shrnu, že jsme absolvovali jako diváci pochod luceren z historického centra města na louku pod kopcem Arthur’s Seat. Leželi jsme v měkké trávě uprostřed kopce, sledovali nekončící proud světel a poslouchali pod námi hrající živou kapelu. Celé to zakončil ohňostroj. O Silvestrovské půlnoci jsme sledovali velký ohňostroj nad hradem a následující den stovky bláznů, kteří v kostýmech lezli do ledové vody zálivu ve městečku South Queensferry.

Cesta do Fort William

Následující dva dny jsme jeli do Fort William na severozápadě Skotska.

Ještě první den jsme navštívili hrad a městečko Stirling – jeden z nejzajímavějších hradů ve Skotsku. Bohužel vstupné je dost vysoké, takže jsme se spokojili jen s jeho nádvořím a zbytkem historické části městečka.

Noc jsme strávili v Glasgow, ve kterém není vůbec nic!

Dál jsme se vydali kolem jezera Loch Lomond přes údajně nejromantičtější vesničku Skotska – Luss, hrady Inveraray a Kilchurn. Z posledního jmenovaného hradu jsme nejeli po hlavní silnici, nýbrž zkratkou, úzkou silničkou mezi horami. Tím jsme úplně náhodou objevili úžasné vodopády řeky Orchy. Vrcholem celé návštěvy Skotska ale byl průjezd planinou Glencoe. Zdejší zvláštní hory, jezera a pláně ani nedokážu popsat. Bohužel ani fotky nedokážou dostatečně předat zvláštnost místní krajiny podtržené zimním předvečerním šerem. To prostě musíte zažít!

Fort William

Ve Fort William není tuplem nic. Město slouží jen jako základna pro výstup na Ben Nevis nebo pro další výlety jako třeba v našem případě k bradavickému viaduktu Glenfinnan. Po tom se můžete po vzoru Harryho Pottera projet i parním vlakem, ale nejlépe ho samozřejmě uvidíte z určitého odstupu. Nejlepší pohled je z kopečku vlevo za viaduktem, kam vede malá ale frekventovaná cestička.

Technickou zajímavostí ve Fort William je soustava stavidel na kanále vedoucího napříč celým Skotskem. Ten prý stavěli tak dlouho, že po jeho dokončení byl takřka k ničemu, protože se mezitím výrazně zvětšily obchodní lodě.

Kus od Fort William jsme objevili vodopád Eas Chia-aig.

Loch Ness

Nemůžete tvrdit, že jste navštívili Skotsko, pokud jste neviděli slavné jezero Loch Ness. My kolem tohoto obrovského jezera jeli do naší poslední zastávky – Inverness. Lochnesku jsme bohužel neviděli. Udělali jsme si ale zastávky ve Fort Augustus a na hradě Urquhart Castle .

Inverness

Inverness bych nazval městem kostelů. Jen kolem řeky jsem jich napočítal asi deset. Většina jsou jen malé kostelíky, ale je mezi nimi i veliká katedrála. Kromě kostelů tu mají už jen jakýsi hrádek v centru města.

Cesta do Edinburghu

Cestou zpět do Edinburghu jsme chtěli ještě navštívit hrad Balmoral, zámek Blair Castle, věž The National Wallace Monument a palác Dundas Castle nebo Linlithgow. Bohužel jsme zjistili že i nejkratší cestou přešvihneme dojezdový limit auta o asi 40 mil, a přitom každá míle navíc nás stála 8 Kč. Rozhodli jsme se šetřit peníze i čas. Cestou jsme ale neminuli vodopády Falls of Bruar  a zámek Blair Castle. I tento zámek byl zavřený ale to nás neštvalo. Došli jsme až k němu a udělali si procházku kolem jelenů a přilehlým parkem.

Největším vzrušením se stala porucha auta, kdy z ničeho nic začalo svítit asi 5 výstražných kontrolek. Po pár minutách neschopnosti porozumět paní na lince půjčovny nám český operátor nepřímo naznačil, že nejjednodušším řešením je prostě těch x desítek mil opatrně dojet, ať si to půjčovna vyřeší sama. Skutečně jsme bez obtíží dojeli a půjčovna auto bez problémů přijala.

Shrnutí

Skotsko nabízí mnoho krás. Jak přírodních, tak historických. Pokud budete mít více času než my, rozhodně navštivte i Isle of Sky. Prý je nádherný. Pořádně si vše ale užijete spíše mimo krátké zimní dny. Jedinou výjimkou, kdy byste se sem měli vydat v zimě je Silvestr. Jen těžko budete hledat nabitější oslavy, než jsou ty Edinburgské.

 

Jíja