Krása hluboké konverzace

Krása hluboké konverzace

Jak často se s někým bavíte do hloubky o nějakém neosobním tématu? Jak často se ptáte na názory druhých lidí? A to nejen těch, u kterých se dá očekávat, že jistě podpoří váš názor? Žijeme v době, kdy komunikujeme častěji online než z očí do očí. V době, kdy se komunikace omezuje na pouhé zjištění, co je nového a co zrovna člověka trápí. Já si řekl ‚Stop!‘. Miluji debatovat a udělám vše pro to, abych pro to měl vhodné příležitosti.

Hluboká konverzace

Hluboká konverzace nastává, když zapomenete na to, s kým hovoříte, když se soustředíte jen na obsah, když racionalita převáží emoce, když se od následků přesunete k příčinám. Takováto konverzace člověka nabudí jak málo která droga (ne že bych nějakou zkoušel). A nejlepší je, že na rozdíl od drog nezpůsobuje závislost a její působení je dlouhodobé.

Mám ve svém okolí pár lidí, se kterými jsem schopen sedět mnoho hodin a bez půlminuty ticha neustále debatovat. Z takovýchto schůzek odcházím nabitý energií a s vědomím, že svět je úžasný.

Jsem jeden z mála, kdo tenhle pocit miluje? Pochybuji!

Tématické večery

Začal jsem v hlavě tříbit nápad, jak dosahovat takovýchto okamžiků častěji a s více lidmi. Celoživotně jsem proti alkoholu a vyhýbám se soukromým akcím, kde hraje alkohol významnou roli. Bohužel mám ten dojem, že to je většina. Příliš jsem tak nevěřil, že dokážu najít dostatečný počet spřízněných duší, ochotných přijít na večerní akci bez kapky alkoholu, hraní aktivit či bavení se o škole. Přesto jsem v létě 2017 napsal prvním lidem, kterým jsem věřil, že by do toho mohli jít.  A víte co? Oni do toho šli!

26. září 2017 tak proběhl první tématický večer. Během následujícího školního roku jich proběhlo celkem 21. Dlouhé hodiny jsme v 5 až 13 lidech do hloubky probírali předem zvolená témata. Mezi nimi třeba cestování, time-management, minimalismus, jednání s lidmi či třeba emoce. Večer o emocích ukázal, že zcela otevřeně se dá hovořit nejen s těmi nejbližšími, ale i se zcela neznámými lidmi.  Na politickém večeru jsme se poctivě připravovali na volby do poslanecké sněmovny, aby každý měl základní přehled o všech politických stranách, a ne jen o té, kterou volí. Zajímavé bylo, že občas mnozí zpočátku netušili, o čem se vůbec v daném tématu dá mluvit. Takováto témata se často stala těmi nejhlubšími a nejzajímavějšími.

Mám štěstí na úžasné lidi. Za celou dobu jsem se nesetkal s projevem předsudků vůči sobě, s opovržením či naštváním. Každý je něčím zajímavý a zná něco jiného. My se toho od sebe mnohé naučili a poznali nejen svět kolem sebe ale i sami sebe.

Multitématické večery

Seznam navrhovaných témat se nám značně zkrátil a začala zůstávat ta méně zajímavá. Pro nový školní rok jsem proto připravil nový koncept. Místo jednoho předem známého tématu si každý přinese své téma a za jeden večer probereme témat více. Sice nás takový koncept nenutí probírat jednotlivá témata do takové hloubky, ale umožňuje nám zabrousit do toho, co nás opravdu zaujme a jen tak proletět okolo toho zbytku.

Někteří původně aktivní účastníci kvůli novým školním či pracovním rozvrhům odpadli. Pár lidem se znelíbil koncept. Ale poznal jsem nové skvělé lidi. Jádro skupiny se kompletně obměnilo.  Nadšení ze společně prokonverzovaných večerů zůstává.

Letošní skupina je daleko rozmanitější a plná nějakým směrem ujetých lidí. Umožňuje nám tak nahlížet do zcela odlišných životů a životních filosofií. A to vše zvládáme bez souzení druhých, bez shazování se a často s pochopením. Mnozí k čistě názorovému obsahu přidávají i vědecký obsah a tím dělají konverzace naučnými.

Máme za sebou 14 multitématických večerů, na kterých jsme probrali mnoho desítek témat.

Naučmese.cz

Život je o pohybu a dynamice. Nastal čas udělat další krok. Tím krokem je otevření se veřejnosti. Do naší skupiny zvu jen lidi, u kterých věřím, že budou pro skupinu přínosem. Co když ale nebudu mít účastníky pod kontrolou? Co když se na jednom večeru sejdou staří s mladými, anarchisti s diktátory, rebelové s věřícími, bílí s černými? Stanou se konverzace ještě zajímavějšími, nebo se zvrhnou? Přesně to zjistím už za pár dní díky portálu Naučmese, kde mám založený svůj první kurz. Je to určitý risk. Bude náročné to uřídit. Ale bude to dobrodružství!

 

Zkuste to taky. Najděte si lidi, se kterými prodebatujete hodiny. Něco se naučíte, poznáte svět, poznáte sebe. Únava ani nedostatek času nejsou výmluvou. Dobrá debata vás energií naopak nabije a dá vám víc než stejná doba strávená na Facebooku.

 

Jíja