Via ferrata - nová dimenze turistiky

Via ferrata - nová dimenze turistiky
Obdivujete také odvahu a schopnosti horolezců pouštících se na ty kolmé stěny? Horolezení jsem si zkusil jako „malý“ párkrát a vůbec mi to nešlo. Naštěstí i pro nás strašpytle existuje alternativa. Říká se jí Via ferrata (česky zajištěné cesty, německy Klettersteig) a je kompromisem mezi horolezením a turistikou.

Co to je?

Ferratování je chození/lezení po tzv. zajištěných cestách. Zajištěnou cestou se rozumí cesta nebo skalní stěna opatřená jistícími prostředky, jako jsou lana, umělé stupy nebo žebříky. Lana bývají všude, kde lze teoreticky spadnout, a často i tam, kde spadnout snad ani nejde. Na toto lano se lezec přiváže a v případě pádu se maximálně odře o skálu.
Cesty jsou velice různorodé. Některé vedou po skalní stěně na nějaký kopec, jiné jsou jakousi hřebenovou cestou a některé vás protáhnou například kaňonem řeky. Kromě toho, jak cesty vypadají, se zásadně liší i v obtížnosti. Ty nejlehčí, značené jako „A“, jsou běžné turistické cesty se zcela zbytečným lanem, ty nejtěžší, nejčastěji značené jako „F“, jsou mnohametrové skalní převisy určené jen zkušeným horolezcům. Existují ferraty dlouhé pár desítek metrů i několik kilometrů. Vybere si tedy každý.

Co je potřeba?

Na Ferraty potřebujete méně vybavení než na lezení, ale více než na chození. Konkrétně potřebujete:
  • Pevné boty
  • Sedák
  • Brzdy
  • Odsedávačku
  • Alespoň trochu kondici
  • Nemít strach z výšek

Jak začít?

Začněte v Čechách. Ferraty jsou tu krátké a mnoho z nich je vhodných i pro začátečníky. Jejich seznam najdete například na ferraty.unas.cz/ferraty_cesko.
Najděte nějakého zkušenějšího známého nebo využijte cestovatelskou seznamku, ať máte alespoň poprvé k sobě někoho, kdo vám vše na místě vysvětlí a dá na vás pozor.
Vyberte si nějakou blízkou jednoduchou ferratu a vydejte se tam. Pokud jste zvyklí pohybovat se v přírodě a nebojíte se výšek, pravděpodobně zjistíte, že je to vlastně strašně jednoduché, a že chcete zlézat další a další ferraty. Pokud jste ale měli už s takto lehkou ferratou problém, nevadí. Zkusili jste to a už tím jste překonali svou odvahou většinu lidí ze svého okolí a pravděpodobně máte zážitek na celý život.

Lehká česká ferrata Vodní brána

Co dál?

První cesta vás neodradila? Paráda! Vylezte v Čechách ještě pár dalších. Jakmile se začnete cítit na laně skoro jako doma, je na čase vyrazit do Alp. Věřte mi, to sebevědomí vás rychle přejde.

Zatím nejtěžší ferrata mého života – Sisi

Alpy jsou ferratovým rájem. Najdete zde stovky cest rozesetých po celých Alpách. Cesty se navzájem od sebe výrazně liší. Mohou být dlouhé od 20 minut do 8 hodin. Jednou se paříte na sluníčkem rozpálené skále a jindy prolézáte ledovou jeskyní. Některé cesty jsou spíše běžným pochoďákem, jiné jsou z velké části amatéry nezdolatelnými převisy. Jednou máte pár centimetrů pod sebou hladinu jezera, jindy třísetmetrovou skálu. Alpské ferraty jsou daleko více o výdrži a psychické odolnosti. Za tohle utrpení ale nabízejí úžasné dobrodružství a nádherné výhledy.

Laserer Alpin Klettersteig

Krippenstein

Za sebe jednoznačně doporučuji Solnou komoru. Kombinace krásné krajiny, velkých jezer a velkého množství rozmanitých ferrat je prostě úžasná.

Hallstatt – Echernwand

Postalmklamm Klettersteig

I v Alpách začněte 100% něčím snazším. Minimálně o jednu úroveň lehčí, než na co jste zvyklí v Čechách. Pakliže už lezení zvládáte bez větších obtíží i na těžších cestách, posuňte ho na další level. Začněte lézt bez držení se lana. Lezení je rázem mnohem náročnější a zábavnější.

Postalmklamm Klettersteig

Dračí stěna

Skvělým zdrojem informací o ferratách v zahraničí je web viaferraty.cz/databaze-via-ferrat. Kromě databáze cest tu najdete i například možnost nalézt spolulezce, vézt si seznam už zdolaných ferrat a mnoho dalšího. Například můj profil najdete na viaferraty.cz/lezec/jija.

Nějaká negativa?

Nic není dokonalé. Tedy ani ferraty. nejsou vhodné pro úplně každého. Pokud máte silnou nadváhu, ani to zkoušet nemusíte. Obecně lze ale říci, že lehké ferraty fyzicky zvládne každý, kdo zvládne i běžnou horskou turistiku.
Taktéž vybavení není úplně levné. Naštěstí při rekreačním lezení vám vydrží na téměř nekonečnou dobu.
Ferraty jsou často horolezci považovány za barbarství. Umožňují totiž běžným lidem dostat se do míst, kam dosud mohli jen horolezci. To se jim samozřejmě nelíbí.

Shrnutí

Ferraty jsou úžasnou cestou, jak si zpestřit pobyt v horách. Mým dovoleným s rodinou to dodalo nový náboj. Pravděpodobně díky ferratám jsem rodinné dovolené stále neutnul. Zjistěte i vy, co díky ferratám získáte. Stojí to za ten pokus. To vám garantuji!

Attersee Klettersteig

Attersee Klettersteig

Echernwand

Sisi

Jíja
Korektura by Kristýna & Hanka