Wroclaw - předvánoční ráj

Wroclaw - předvánoční ráj

Návštěvu Wroclawi jsem plánoval už dlouhou. Je to totiž jedno z nejkrásnějších polských měst. Nyní jsem si to konečně splnil. S přítelkyní jsme se tam vydali nejen na Vánoční trhy.

Do Wroclawi jsme přijeli v pátek odpoledne Regiojetem a odjížděli v neděli v podvečer. Ubytovaní jsme byli jen pár set metrů od historického centra v samostatném pokoji přes Airbnb za krásnou polskou cenu 560 Kč/noc pro 2 osoby.

Vánoční trhy

Hned první večer jsme se jali navštívit trhy. Jsou zajímavě kýčovité. Kromě hlavního náměstí se rozprostírají i na jednom vedlejším náměstí a v několika ulicích. Stánky jsou docela standardní a seženete v nich téměř cokoliv, i když oproti jiným trhům tu téměř nebyl takový ten běžný sortiment z obchoďáku jako značkové oblečení či elektronika. Mezi stánky ale naleznete různé atrakce jako Santu Clause se soby, vozík s dárky, mluvícího soba a různé kolotoče a dráhy. Co zde ale nenajdete je ozdobený vánoční strom. Místo něj tu najdete několik mnohametrových kuželů tvořených plastovými, barevnými koulemi. Upřímně: vážně nechutné!

Začátek vánočních trhů

Sobi jako živí

Vánoční strom ve Vratislavském stylu

Památky

Wroclaw je krásné město jehož nejstarší část se rozprostírá na několika různě velkých ostrovech v řece Odra.

Dva centrální ostrovy

Kostely

Po celém městě najdete desítky kostelů. Speciálně doporučuji navštívit čtyři z nich. Kostel sv. Alžběty s výhledem na staré město, kostel Máří Magdalény s mostkem Pokutnic mezi kostelními věžemi, katedrálu svatého Jana Křtitele a katedrálu svatého Vincenta a Jana.
Polsko je silně věřící zemí. Dejte si tedy pozor, kdy do kostela vstupujete. Věčně se v nich něco děje. Tak ať nerušíte nějakou náboženskou akci.

Náměstí

Nejkrásnější částí města je bezpochyby zdejší hlavní náměstí. Kromě vánočního trhu tu najdete nádhernou budovu radnice a mnoho starých krásných domků, mezi nimiž jsou nejvýznamnější Jeníček a Mařenka.

Kostel svaté Alžběty s domky Jeníček a Mařenka

Výhled z věže kostela svaté Alžběty

Řeka a okolí

Po prozkoumání centra města se vydejte k řece. Pohled na ostrovy Tumski a Piasek je úchvatný. Následně se na oba ostrovy vydejte po jednom z mnoha mostů.

Ostrov Tumski

Trpaslíci

Wroclaw nabízí jednu úžasnou specialitu, která vás donutí koukat kolem sebe a chodit a chodit a chodit… Trpaslíky. Po městě je přes 300 sošek trpaslíků. Sedí na zemi, jedí zmrzlinu, lezou po parapetech a lampách… Najdete je všechny?

Vánočně vylepšený trpaslík

Digitální nomád

Trpasličí sbor

Zoo

Na zoologických zahradách je skvělé, že snad každá je originální. Stejná zvířata v různých zoo vypadají tak nějak jinak. Wroclawská zoo mě ale překvapila daleko víc, než jsem čekal. V centru zahrady najdete hypermoderní pavilon zvaný Afrikárium přibližující faunu a flóru Afriky. Obzvláště úžasná jsou zdejší akvária. Ještě unikátnější jsou ale ostatní části zahrady. Nenajdete tu totiž klasické hranaté nebo nějak designově zajímavé pavilony. Pavilony i samotná zvířata jsou totiž situovány do běžných vesnicky vypadajících domečků. Zdálky tak nikdy nevíte, zda koukáte na pavilon nebo dům správce. Pohled na žirafu zalézající do domku s klasickou skloněnou taškovou střechou je přinejmenším zarážející.

Obří akvárium v Afrikáriu

Jídlo

Wroclaw jsem si zamiloval. Ne pro krásná místa. Pro jídlo! Od samotného příjezdu jsme se stravovali zásadně v jídelnách. Nejčastěji v samoobslužných. Ten pocit, když si vyskládáte na talíř vedle sebe 3 druhy masa, opečené brambory, těstoviny s omáčkou, jahodový knedlík, mrkvový salát a nakládanou řepu… A teď si představte, že za půl kila jídla zaplatíte méně než 50 korun. No není to ráj? Není. To je Bazylia. Zeleninu obvykle moc nemusím. Ta polská mi ale vážně chutnala!

Oběd za 42 Kč

Pohádkou samu pro sebe je Stara Pączkarnia. Tato síť prodejen koblih má ve Wroclawi 3 pekárny/prodejny. Kromě koblih zvláštního tvaru s desítkami různých náplní prodávají i výborné donuty z koblihového těsta. A víte, co je na těch koblihách nejlepší? Vydrží výborné několik dní. Já si jich domů přivezl plnou krabici.

Závěr

Wroclaw je v době předvánoční ještě úžasnější než Krakov. Krásné město, skvělé jídlo a všechno za hubičku!