Bali - ráj dobytý turisty

Bali - ráj dobytý turisty

Ostrov obsazený turisty, údajný ráj digitálních nomádů, nejnavštěvovanější indonéský ostrov. To vše je Bali.

Žádný ostrov v JV Asii není tak známý jako Bali. Navíc jeho popularita stále stoupá. Proto jsme se ho rozhodli navštívit dříve, než se změní k nepoznání.

Hinduismus na každém kroku

Na rozdíl od Lomboku je Bali silně hinduistické a poznáte to na každém kroku. Větší i menší chrámy jsou rozeseté po celém ostrově. Mnohé z nich nás uchvacovaly svou blízkostí k přírodě. Často se nacházejí v údolích za vesnicemi a skrz upravované zahrady přechází plynule do džungle, od které nejsou nijak oddělené.

Kromě chrámů jsou všude možně k vidění sošky náboženských symbolů, květy používané při obřadech, typické černé cihly atd.

Svět turistů

Turismus na vás dýchne hned při prvních krocích po ostrově. Neustále vám někdo něco nabízí – výlety, skútry, cetky… Cizinci zde vlastní většinu hostelů a zážitky přes AirBnB nabízené cizinci zde zdaleka přesahují ty nabízené místními. Vrcholem jsou cizinci jezdící po městě na skútrech i se surfy rychleji než místní. Mě se za oněch 12 dní na Bali podařilo najít jediné neturistické místo.

Denpasar

Denpasar je hlavní a největší město Bali. Místo které samo o sobě je na týden. Přiléhající pláže nabízejí ty největší a nejlepší vlny pro surfování v celé Indonésii. Taktéž zde najdete desítky surfařských škol.

Nejlepší surfařský spot na Bali (přes den běžně mnohametrové vlny)

Jedním z nejnavštěvovanějších a nejúchvatnějších míst je chrám v Uluwatu. Ten leží přímo na desítky metrů vysokých útesech, a především při západu slunce je zde skutečně hlava na hlavě.

Uluwatu

Kousek od chrámu je krásná, malá, skalami obklopená pláž Uluwatu Beach s největšími vlnami široko daleko.

Uluwatu Beach

Při cestě do Uluwatu navštivte geopark Garuda Wisnu Kencana Cultural Park, kde najdete jedny z největších soch na světě. Jedna z nich je vidět téměř z celého města a je i s podstavcem téměř stejně vysoká jako Eiffelovka. Navíc v místním amfiteátru vás seznámí s tradičními historickými tanci z různých koutů Bali.

Blíže k centru navštivte stanici pro záchranu želv a zúčastněte se osobně vypouštění malých želviček do moře. Zaplavte si se žraloky (máte-li hodně peněz) a projděte si mangrovový les.

Želví porodnice

Želví školka

Mangrovový les

Ježdění po městě na skútru je samo o sobě zážitek. Mě to neuvěřitelně bavilo, protože je to adrenalin. Dobré je mít nějaký menší, dobře ovladatelný skútr, abyste se mohli protáhnout každou škvírou. Zde se v kolonách předjíždí i po chodnících a využívají se i nejužší uličky, kde člověk zrcátky škrtá o vystavené zboží. Marci zde ale měla lehkou autonehodu, ze které si odnesla těžký šok, takže slabší povahy, nechť se Denpasaru raději vyhnou.

Ubud

Ubud – druhé nejnavštěvovanější město na Bali, kde je pravděpodobně ještě větší zastoupení cizinců než v samotném Denpasaru. Důvodem, proč sem všichni jezdí, jsou rýžové plantáže, vodopády, lesy s opicemi a další přírodní či náboženské památky v okolí města.

Já zde bydlel v hostelu WW Backpackers, který stojí přímo nad kaňonem řeky a z terasy tak člověk má výhled na nedotčenou džungli. Navíc sprcha je zde pod širým nebem. Prostě romantika.

Gunung Batur

V době před naším příjezdem několikrát vybouchla místní nejvyšší hora – sopka Gunung Agung. Protože máme rádi treky, tak jsme se vydali na druhou nejznámější sopku – Gunung Batur. Ta se nachází v severní části ostrova nad jezerem Batur. Místní vám zde budou vnucovat průvodce a úžasné zážitky při východu slunce. Realita je ale taková, že cesta nahoru trvá maximálně hodinu a je extrémně jednoduchá. Pokud vám tedy nevadí hněv místních, klidně si hodinku dvě přispěte, vydejte se nahoru až na poslední chvíli, ať zde zbytečně dlouho nemrznete. Beztak je ale dost pravděpodobné, že toho moc neuvidíte, protože vrchol bývá v mracích či vlastních výparech. Největší zážitek ale byl sestup na opačnou stranu hory, kde jsou obrovská lávová pole vzniklá teprve v posledních desítkách let, která člověku napoví, jak mocná příroda dokáže být.

V městečku Songan pod Baturem jsme potkali asi nejmilejší rodinku na Bali. Místní učitel s ženou a dcerkou nás zastavili na večerní procházce. Vzali nás k sobě domů, kde nás ustrojili vhodně pro návštěvu druhého nejstaršího chrámu na Bali a následně si s námi udělali procházku k chrámu s mnohým vyprávěním.

Chrám Pura Hulundanu

Severovýchodní pobřeží

Po zdolání Baturu jsme se rozhodli užít si jeden klidný den šnorchlováním ve vodách Indického oceánu. U města Tulamben je šnorchlařská zóna nad potopenou lodí z 2. světové války. Jinak je zde ale dno dost nudné a než množství ryb bylo zajímavější sledovat potápěče pod vámi, potápějící se až k samotné lodi a vypouštějící bubliny k hladině. Dokonalost ale začala u města Jemeluk. Zde se šnorchluje nad zatopeným chrámem. Důležité ale je, že jsou zde na život bohaté korálové útesy a nízká hloubka desítky metrů od břehu. Beze strachu z hlubokého moře tak zde můžete pozorovat ryby všech možných barev a druhů.

Jasně že před natáčením všechny ryby uplavaly

Severní pobřeží

O 100 km západněji se nachází oblíbená letoviska Lovina a další. Místní vám zde budou neustále vnucovat ranní plavby s delfíny. Slyšel jsem ale, že se jedná o nechutnou masovku s desítkami lodí se stovkami turistů. Jedinou skutečnou zajímavostí zde je nejstarší chrám na Bali Brahma Vihara Arama Banjar.

Chcete-li si užít netradiční relax, navštivte horké prameny Hot Spring Banjar.

Bedugul

Bedugul je oblast uprostřed hor v okolí obřího kráteru Bratan obsahujícího tři veliká jezera Bratan, Buyan a Tamblingan. Oblast by mohla být pokladem Bali, kdyby nebyla tak turistická. Na samotném jezeře najdete jeden ze dvou nejfotografovanějších chrámů Bali – Pura Ulun Danu Beratan Bedugul. Upřímně na fotkách vypadá mnohem zajímavěji, než ve skutečnosti je. Navíc málokde na Bali je dražší vstupné.

Ve správnou roční dobu navštivte nedalekou botanickou zahradu Bali Botanic Garden. Je veliká a pravděpodobně i dost zajímavá, pokud zde nejste jako já v době, kdy nic nekvete.

Okolo silnic všemi směry od jezer najdete mnoho vodopádů. V okolí vesnice Munduk je několik prý hezkých turistických tras. Jedna vede rýžovými poli a další okolo vodopádů. Já bohužel neměl ani na jednu čas.

Nejvíce jsem si zde užil cestu z hor na západ. Zvolil jsem si úzké, místy nezpevněné cesty skrz plantáže kávy a dalších zemědělských plodin. Zde žádní turisté nebyli a já si sám užíval výhledy na hory nad sebou i zelenou krajinu pod sebou. Nejkrásnější místo na Bali!

Chrám Vihara Dharma Giri

Poslední mojí zastávkou ve vnitrozemí byl chrám Vihara Dharma Giri ve vesnici Pupuan. Ten asi není nijak známý. Přesto byl moc krásný, a především zde měli velikou sochu ležícího Buddhy.

Tanah Lot

Druhým ze dvou nejfotografovanějších a také nejdražších chrámů je chrám Tanah Lot.

Ten se nachází na jižním pobřeží a při přílivu je kompletně obklopen mořem. Parkování a příchod k chrámu mi přišly ještě nechutněji turistické, než tomu bylo u chrámu Beratan či Uluwatu. Byl jsem zde při odlivu a upřímně: nijak hezký chrám na skále uprostřed ošklivé hnědé skalnaté placky na břehu moře. Příště bych to zkusil raději při přílivu, aby byl chrám něčím speciální.

Cesta na západ

Naše cesta pokračovala na Jávu. Nejdřív jsme se ale už bez skútrů museli dostat na úplný západ Bali. Nejlevnější alternativou jsou samozřejmě autobusy. Ty jezdí několikrát denně, ale jejich kvalita je velice různorodá. My jeli asi tím nejhorším autobusem, v jakém jsme kdy seděli. Pod nohami jsem skrz díry v podlaze mohl pozorovat silnici, dveře nefungovaly a byly přivázané lanem tak, že byly celou cestu otevřené. Už při 50 km/h se celokovový autobus klepal, jako by se měl rozpadnout. Kupodivu jsme po mnohahodinové cestě úspěšně dojeli do přístavu Gilimanuk.

Shrnutí

Bali je ostrov s nádhernou přírodou, horami i pobřežím. K tomu přidává exotičnost hinduismu a nabízí mnoho historických památek. Potenciál tak má veliký. Vše je ale pohlceno turistikou. Budete-li mít příležitost letět sem, udělejte to co nejdříve – už to bude jen horší.

 

Jíja

 

V cestě jsme pokračovali po nejdelším indonéjským ostrovem – po Jávě.

Jáva – Ostrov mnoha jazyků a nej

Další články z megatripu po jihovýchodní Asii:

Megatrip 2018 – jihovýchodní Asie

Indonésie – tak krásná a tak levná

Lombok – svět vodopádů a skvělých lidí