Dokonalý sport? Orientační běh!

Dokonalý sport? Orientační běh!

Přemýšleli jste o tom, který sport je nejlepší? Nebo alespoň téměř dokonalý? Podle mě je to orientační běh. V tomto článku vám vysvětlím, proč si to myslím.

Začněme ale tím, co od dokonalého sportu očekávám.

  1. Přirozené zapojení celého těla

    Vzpírání je sice makačka, ale zapojuje jen omezený počet svalů. Bruslení sice zapojuje mnoho svalů, ale dost nepřirozeným způsobem, takže vás odmění několika dny bolestí.

  2. Zapojení hlavy

    Nemám rád sporty, kde pro úspěch stačí obětovat vlastní tělo, tvrdě trénovat i na úkor bolesti či dopovat. Daleko lepší sporty jsou ty, u kterých musíte prokázat i jistou dávku inteligence – zapojit mozek.

  3. Týmovost

    Vlastní výkon není všechno. Určitá míra závislosti na dalších členech týmu dokáže výrazně zvýšit zábavnost.

  4. Rozmanitost

    Běhat neustále dokola na stadionu je pro mě spíš noční můra. Vážně mi nedává smysl dělat to znovu a znovu.

  5. Přiměřená soutěživost

    Jsou sporty, kde vás za ne 100% výkon ukamenují (týmové sporty), běhání si jen tak sám pro sebe zase nemotivuje k pořádným výkonům vůbec.

  6. Celoroční provoz

    Biatlon sice splňuje většinu bodů, ale v létě se praktikuje dost těžko. No není to škoda?

  7. Přijatelné náklady

    Maratony se staly v posledních letech neuvěřitelnou továrnou na peníze. Za startovné dáte i několik tisíc. To aby člověk šetřil půl roku jen na to, aby si dvakrát za rok zazávodil…

  8. Další přidaná hodnota

    Body výše jistě splňuje mnoho sportů. Přinášejí ale i něco navíc?

Orientační běh

Pro jistotu krátce popíšu orientační běh. Je to sport, který se běhá převážně v lese. Na startu dostanete mapu s vyznačenými body, kam máte doběhnout. Následně jen s pomocí mapy a buzoly (kompasu) danou trasu probíháte a cílem je být co nejrychlejší. Tratě jsou dlouhé od 1,5 km dlouhých tzv. sprintů až po extrémní horské závody na 24 hodin, kde nejlepší uběhnou třeba i 100 km. Kromě čistě běžeckých závodů existují i závody cyklistické, vozíčkářské, lyžařské nebo dokonce bruslařské.

Závodí se dokonce i v noci.

Trénink pro tělo

Při orienťáku zapojíte tělo tím nejpřirozenějším možným způsobem. Lidé už tisíce let běhají po lesích a loví zvěř, či sbírají lesní plody. V dnešní době ale většina z nás spíš sedí v kanceláři a maximálně si dojde do supermarketu. Orienťák nabízí úžasnou příležitost protáhnout celé tělo.

OB je o skutečně komplexním pohybu.

Trénink pro hlavu

Věřte, že jít podle orienťácké mapy je daleko těžší než podle turistické. A to přesto, že je mnohem podrobnější než turistická. Často totiž musíte jít mimo cesty, a přitom je potřeba mapovat s přesností na metry. To v hlavě upozadí jakékoliv starosti běžného dne a dokonale vás to odreaguje. Navíc to významně zlepší vaši orientaci.

Bez důkladného zapojení hlavy jen těžko dokončíte závod úspěšně.

Týmovost

Kromě štafetových závodů je orienťák sportem pro jednotlivce. Na závody ale jezdíte s ostatními členy oddílu, se kterými můžete sdílet úspěchy i neúspěchy. Nemusíte se tedy bát, že byste někomu zkazili výsledek, a přitom v tom nejste ani úplně sami. A štafetové závody jsou třešinkou na dortu každého orienťáka.

Na orienťáku potkáte mnoho super lidí.

Rozmanitost

Jeden závod je v rovinatém lese, druhý v kopcích a třetí ve skalách. Další týden běžíte ve městě či v lesoparku. Jednou je to spíše o mapě, jindy spíše o běhu. Každý závod je jiný a často vás protáhne nádhernými historickými městy, skalními městy nebo přes vyhlídky.

Prolezete kdejaký les.

Proběhnete se historickými městy.

Přiměřená soutěživost

Nejlepší na orienťáku je, že se běhá většinou v lese. Nikdo na vás nevidí, jestli běžíte nebo jdete, kolikrát jste se ztratili, či jestli jste se v lese rozbrečeli. Není tak na vás žádný tlak na výkon a výsledky. Naopak tenhle sport dělá mnoho lidí roky i přes neustále tragické výsledky. Prostě je to jen baví a výsledky neřeší. Pokud jste ale soutěživí, tak vězte, že existují mistrovství na všech úrovních – oblastních, republikové, evropské i světové. Takže i orienťák lze vážně hrotit.

Orienťák běhají celé rodiny. Často i tři generace.

Celoroční provoz

V létě pešky nebo na kole, v zimě pěšky nebo na běžkách. Závody jsou po celý rok téměř každý víkend.

Léto, zima, vedro, déšť… Orienťáka nic nezastaví.

Přijatelné náklady

K orienťáku vám stačí koupit si busolu (kompas) za 500 Kč a vzít si jakékoliv sportovní oblečení a můžete vyrazit na závody. Tady zaplatíte 60 Kč za startovné a 40 Kč půjčovné za čip. Registrace v oddíle vyjde na pár stovek za rok. Srovnejte si to se sporty jako tenis, maratony, golf, cyklistika…

Přidaná hodnota

Jak už jsem psal v rozmanitosti, závody jsou pokaždé jinde. Můžete tak neustále poznávat krásy naší krásné zemičky. Tu navštívíte hory, tu zase město. Po cestě na závody máte ten a ten zajímavý hrad či zámek…

Nejčastěji se běhá v lese – na čerstvém vzduchu provoněném jehličím, či kvetoucími rostlinami. To udělá dobře tělu i duši.

Že jste o něm dosud pořádně neslyšeli? Zvláštní. V 202 českých klubech je registrováno přes 11 tisíc závodníků. Například pro rok 2017 bylo v databázi závodů přes 570 závodů. Desítky dalších proběhly neoficiálně. Rozhodně je tedy z čeho vybírat.

Neseďte doma a zkuste to. Litovat nebudete!

 

Jíja

 

Korektura by Kristýna & Hanka