Lyžování v Gruzii a Arménii

Lyžování v Gruzii a Arménii

Na světě je tolik míst k lyžování, tak proč jezdit stále jen do Alp?! Loni jsem vyzkoušel lyžování na Balkáně, letos přišla na řadu Gruzie. A když už jsem byl v Gruzii, tak jsem si odskočil zalyžovat i do Arménie. Jaké to bylo?

Gruzie

Gruzie je středně velká země, mající na svém území velkou část Kavkazu. Díky tomu zde naleznete mnoho čtyřtisícovek. Kavkaz je navíc docela bezlesé pohoří a ani samotné hory nejsou tak nechutně skalnaté jako Slovenské Tatry nebo Alpy. To dělá z Gruzie ráj pro freeridery. Co se běžného lyžování týče, jsou tu 3 významná střediska. Kavkazská města Gudauri a Mestia a jižněji položené malokavkazské Bakuriani.

Mestia

Mestia je městečko obklopené ze všech stran vysokými horami. Vzdušnou čarou je jen 100 km od Kutaisi, ale po silnici je to 250 km a asi 6 hodin cesty. Samotné město leží kilometr a půl nad mořem. Silnice je zde nefrekventovaná, takže pár dní po velkém sněžení se sem dostanete jen se 4×4 nebo se sněhovými řetězy.

Asi polovina všech turistů zde byli Čechoslováci. Při ošklivém počasí naprostá většina.

Naleznete tu extrémně levné ubytování od 127 Kč/noc. Pozor ale na to! Můžete jako my narazit na chajdu obyvatelnou jen v létě, ve které budete rádi, když neumrznete. Dál ve městě najdete pár obchůdků, hospůdek a dvě půjčovny lyží. Osobně doporučuji tu za autobusákem. Vede ji mladý evropsky vypadající kluk, který vypadá, že se vcelku vyzná a má i dobrou nabídku. Já si zde půjčoval freeridové lyže včetně ostatního vybavení za 50 Lari (400 Kč) a byly to asi nejlepší lyže, na jakých jsem kdy stál (i na sjezdovce). Lyžovat můžete ve dvou areálech.

Hatsvali

Bližší areál najdete přímo nad městem. Lanovkou se dostanete do areálu s jednou další lanovkou a dvěma krátkými vleky. Celé středisko je v lese a jezdí se tu prý skvělý lesní freeride. Já zde bohužel vůbec nebyl. Dle vyprávění tu moc lidí nelyžuje, a tak si zde můžete dlouho užívat urolbované sjezdovky.

Tetnuldi

Větší a novější středisko se nachází 20 km od města o dalších 800 m výše. Zde prý najdete 4 lanovky a jeden vlek. Vlek jsem nikde nezahlédl. Lanovky bohužel jezdily jen dvě, první den pro nepřízeň počasí dokonce jen jedna. Sjezdovka ke spodní lanovce je extrémně mírná a dlouhá, takže je to celé jen na sjezd šusem. Druhá lanovka nabízí mnohem více. Právě u ní se nacházejí veliká freeridová pole. Jsou vhodné i pro freeridové začátečníky, protože zde nejsou žádné příliš prudké svahy, skály ani husté lesy. Lyžař se tu nemusí bát, že by se ztratil nebo zajel někam, odkud by musel dlouze šlapat.

Gudauri

Gudauri je alpská vesnička v gruzínských horách asi 120 km severně od Tbilisi. Rozhodně neurazí vyznavače Apres-Ski. Uprostřed hor zde najdete nové moderní hotely přímo pod sjezdovkou, bary, restaurace, hlasitou hudbu, tandemový paragliding… V hlavní části zvané New Gudauri jsem narazil na 4 půjčovny lyží. Jejich nabídka bohužel není o moc lepší než v Mestii a přitom lyžařský set zde nepůjčíte pod 40 Lari(350 Kč)/den. Ani zde prodavači často netuší, jak lyže správně seřídit, jak se o ně starat a dokonce ani jaký je rozdíl mezi freeride a freestyle lyžemi, natož co je to carvingová lyže.

Středisko je v nadmořské výšce od 2 do 3 kilometrů. To zaručuje dostatek sněhu na všech sjezdovkách, kterých zde najdete 70 km. Nahoru můžete jet 11 lanovkami. Dle vyprávění je zde skvělá nová sjezdovka s lanovkami na severním svahu hory. Bohužel jsem se o ni dozvěděl pozdě a přijel k ní přesně, když ji zavírali. Do příštích let jsou plány středisko dále rozšiřovat právě severním směrem k Rusku.

Sjezdovky jsou většinou mírné. Je tu jen pár pěkných rychlých ale krátkých sjezdovek. Jsou ale velice dobře udržované, takže nenáročný lyžař si zde skvěle zalyžuje.

S freeridem je to tu podobné jako v Mestii. Po napadnutí sněhu zde jsou obrovské příležitosti pro velice snadný freeride. Některé svahy jsou dostupné jen po párminutovém šlapání, takže vydrží poněkud déle nerozježděné. Já zde byl bohužel 3 dny po posledním sněžení, a tak jsem freeridové lyže vrátil hned po první jízdě, protože už nezůstal metr sněhu netknutý. Jediné stále nadějně vypadající prostory byly na nejvyšším vrcholku, kam ale byla lanovka zavřená. Zde byly snad jediné skalky široko daleko, které mají potenciál alespoň trochu zakčnit freeridování. Obecně ani zde není moc kam zajet (pokud si nevyšlápnete někam dál od lanovek), odkud byste šlapali a strom tu není ani jeden.

Skipas, jídlo i ubytování je zde mnohonásobně dražší než v Mestii. S Alpami se tedy zde snaží srovnávat nejen množstvím lanovek a sjezdovek, ale i cenami.

Obecně se jedná o výborné rodinné středisko, nabízející vše, co běžní lyžaři vyžadují. Na freeridy je skvělé jen po sněžení. Je dosti drahé.

Bakuriani

V tomto středisku jsem nebyl. Je položené jižněji a mnohem níže. Předpokládám tedy, že zde budou mnohem horší sněhové podmínky. Dle popisů jde o ryze rodinné středisko pro nenáročné lyžaře. Podobně jako v Mestii je i Bakuriani složené ze dvou samostatných středisek. Zde jsou ale pravděpodobně blíže u sebe.

Arménie

Arménie je menším jižním sousedem Gruzie. Hory zde sice nejsou tak vysoké, ale za to pokrývají větší část země a i průměrná výška území (1800 m.n.m.) je vyšší než v Gruzii (1430 m.n.m.). Je daleko méně navštěvovaná než Gruzie. Je tak o něco exotičtější.

V Arménii je jediné větší středisko – Tsakhkadzor. Kupodivu ho ani většina Arménů nezná.

Tsakhkadzor

Toto středisko se nachází pouhých 55 km severně od Jerevanu, kousek od silnice mezi Tbilisi a Jerevanem. Jedná se o středisko, které se taktéž snaží srovnávat s evropskými středisky. Ve městě najdete mnoho hotelů různých kvalit za docela rozumné ceny. Přímo ve středisku jsou dvě půjčovny. Byť ta výše položená vypadá skoro až profesionálně a má obrovský výběr lyží, personál je ryze amatérský a stav vybavení tragický.

Nejpříjemnější na středisku byla zdejší atmosféra. Na 30 km sjezdovek bylo jen pár lyžařů. Celkem je zde 5 lanovek. Jedna lanovka byla úplně mimo provoz, nicméně ta jen dublovala jinou, takže to nijak neomezovalo. Další dvě střídavě jely a nejely. Jediné „fronty“ (myšleno, že člověk jel až třeba 4 sedačkou) byly na hlavní lanovce, kterou využívaly zájezdy turistů pro vyjetí do půlky kopce, kde se vozily na skútrech, nafukovacích kruzích, či prostě jen běhaly po sjezdovce a dělaly si selfie.

Sjezdovky zde jsou povětšinou mírné a skvěle udržované. I já si díky délce sjezdovek zalyžoval, trénujíc carving, docela dobře.

S freeridem je to tu asi docela složité. Rozhodně je zde největší terénní potenciál ze všech navštívených středisek. Vrcholky jsou zcela bez stromů a docela prudké. Od středu dolů je vcelku dobře průjezdný les, ve spodní části plný kamenů a skalek. Bohužel je ale celé středisko vydáno napospas větru, protože se pod ním nachází obrovská náhorní plošina s výškou téměř 2 km n. m. Pravděpodobně kvůli tomu bylo i v horní části areálu málo sněhu, protože ho vítr odvál pryč, a to málo bylo tvrdé a zmrzlé. Ve všech výškových oblastech místy ze sjezdovky lezla tráva. Naštěstí nikdy ne kameny nebo hlína, takže to na sjezdovkách při troše šikovnosti nijak nevadilo. Freeride to ale dosti znemožňovalo. Jen ve střední části mezi prvními stromy se udržel nějaký ten prašan a pár snowboardistů si ho náležitě užívalo. Já se kvůli ryze sjezdovkovým lyžím nemohl přidat. V této oblasti si už ale musel člověk dávat pozor, kam jede, aby nespadl do zasněženého potoka, neskončil v nějaké slepé díře mezi kameny atp. Kdyby ale bylo tak o metr víc sněhu, mohlo by to být super. Ovšem těžko říct, zda tu více sněhu bývá.

Zajímavým jevem nejen zde, ale částečně i v Gruzii, je zdejší personál. Lidé jsou zde zjevně téměř zadarmo. Sic je zde pár desítek lyžařů, je zde i podobný počet členů personálu. Jeden člověk například kontroluje, zda správně přijíždíte k turniketům, další vám pomáhá otočit onu zábranu v turniketu (asi abyste si neudělali modřiny na kolenou), další kouká jak najíždíte na pás a poslední vám rukou zpomaluje lanovku sedačku, abyste měli obzvlášť pohodlný nástup. Prostě každý dělá, že něco dělá. Je pravda že Gruzínci se většinou ani neobtěžují něco dělat a jen postávají a kecají.

Shrnutí

Při ideálních sněhových podmínkách a počasí za nejlepší považuji Arménský Tsakhkadzor. Bohužel nevím, jak často zde ideální podmínky nastávají. Obávám se, že moc ne. Preferujete-li prázdná klidná střediska, pak je tím pravým místem Mestia. Gudauri je volbou skutečně jen pro ty, jejichž jediným cílem je lyžování a případné rozhazování peněz po večerech. To si zde užijí skvěle. Chybí tomu ale jakýkoliv nádech exotiky.

[table id=2 /]

 

Jíja

 

korektura by Petr a Hanka

 

Podobné články:

Lyžování na Balkáně

Kavkazské lyžnění Beton Ski Teamu, vol. 1

Tomáš Brauner, Gruzie a fly to ski