Velkoměsta jihovýchodní Asie - Singapur a Kuala Lumpur

Velkoměsta jihovýchodní Asie - Singapur a Kuala Lumpur

Češi si jen těžko dokáží představit, jak velkoměsta skutečně vypadají. Nic takového tu ani náznakem nemáme. Já měl během mého letošního megatripu možnost nakouknout hned do několika z nich. V tomto článku se krátce podělím o dojmy ze Singapuru a malajsijského Kuala Lumpur.

Singapur

Singapur byl státem/městem mého prvního kontaktu s jihovýchodní Asií. Nutno ale podotknout, že mezi ostatní země JV Asie moc nezapadá. Jedná se totiž o malý, nesmírně bohatý městský stát, proslulý svými přísnými pravidly (např. zákaz žvýkání, trest smrti i za malé množství drog…). Singapur je úchvatný svět. Od vystoupení z letadla po opuštění státu na vás všude dýchá pořádek a disciplína. Nejenom v MHD najdete s vtipem vytvořená doporučení, co dělat a co naopak nedělat. A to jak o zákonem daném chování, tak o slušném chování.

Nejúchvatnější je zdejší architektura. Celé město je prazvláštní paradoxně chaotickou změtí domů, mrakodrapů, silnic a zeleně obklopené mořem a protékané řekou Singapur. Jedním pohledem vidíte nádhernou 130 let starou budovu národní galerie a jen pár desítek metrů od ní se najednou tyčí moderní stametrové mrakodrapy, z nichž některé mají na terasách a střechách malé parky. Podobně unikátním pohledem je pohled na nábřeží řeky lemované jakoby historickými hanzovními domky s mrakodrapy takříkajíc na dvoře.

Když procházíte kolem univerzit, říkáte si, zda by nestálo za to tu začít studovat už jen proto, abyste mohli chodit do těch s citem moderních budov se zvláštní poklidnou atmosférou. Místní parky by se klidně mohly nazývat botanickými zahradami.

Doprava je tu, stejně jako všechno, tak nějak hekticky klidná. V MHD je sice relativně dost lidí, ale jako by nikdo nikam nespěchal. Nikdo se nikam netlačí… Bohužel většina lidí tu hledí spíše do telefonu než na ten zvláštní svět okolo. Po silnicích se také prohánělo mnoho aut, ale neviděli jsme žádnou kolonu, nikdo netroubil, neprotáčel motor…

Mám dojem, že místní i přes jejich bohatství se penězi nepotřebují nijak chlubit. Nezahlédl jsem jediné drahé sportovní auto, úžasnou soukromou vilu, motorkáře či cokoliv jiného, čím by člověk rozhlašoval do světa, že je bohatý a může si dovolit, co chce.

Letiště

Místní letiště skvěle reprezentuje celý stát. Je nejlepším letištěm světa a myslím, že zcela zaslouženě. Ve čtyřech terminálech si můžete projít několik parků (orchideový, slunečnicový, motýlí…), zajít zdarma do kina či hrát síťové hry. Většina transitního prostoru je potažena kobercem. Všude naleznete pítka, luxusní posezení, počítače s internetem a zásuvky. Teoreticky úžasnou nabídkou jsou bezplatné autobusové prohlídky města, když na letišti jen přestupujete, ale máte několik hodin čas. Bohužel k tomu potřebujete mít příletový i odletový palubní lístek, být připraven před 4. hodinou a hlavně chytit volné místo. Nám se to ani na dvakrát nepovedlo.

Tajné tipy:

  • jste-li lowcost cestovatelé a chcete se na letišti levně najíst, vyrazte na jídlo do zaměstnanecké kantýny, která je přístupná z garáží ve třetím patře 2. terminálu. Je tu obrovská nabídka jídel různých kuchyní za poloviční až třetinovou cenu oproti zbytku letiště.
  • chcete-li si nakoupit jídlo do zásoby, na druhém terminálu v nultém patře je supermarket Fair Price, který nabízí lepší ceny než mnohé obchody ve městě.
  • 4.terminál nabízí levné jídlo v 1. patře po schodech úplně vpravo. Je tu řada pultíků nabízejících lokální jídlo a jídlo z kuřecího masa za taktéž dobrou cenu.
  • pro spaní na 2. terminálu doporučujeme kino. Kromě filmu rozumné hlasitosti je zde klid, pohodlí a hlavně tma. Ale všude po letišti najdete hromady skvělých míst, jen bohužel osvětlených.

Marina Bay

Nejznámější místo ve městě. Okolo tohoto přístavu najdete světoznámý mrakodrap ve tvaru lodě a futuristický park Gardens By the Bay s botanickou zahradou, fontánami, říčkou a mnoha dalšími důvody k procházce.

Fort Canning Gateo

Další krásné místo pro procházku. Park na kopci uprostřed města s mnoha úžasnými stromy.

Další

V úvodu popisovanou podívanou zažijete, když pojedete metrem na City Hall a odtud půjdete kolem kostela na jihozápad kolem národní galerie až k řece. Odtud se kolem řeky vydejte do parku Canning Gate.

Dle výše vašeho budgetu najdete ve městě desítky dalších zajímavých míst a atrakcí. Stačí si vybrat.

Tajný tip:

Pro ušetření nákladů za dopravu si buď pořiďte denní tourist pass s neomezeným cestováním nebo si dobře rozmyslete, kam chcete MHDčkem dojet. Zjistili jsme, že i u míst, která jsou pěšky asi 2 km od sebe, ale byl mezi nimi nutný přestup, tak cena byla dvojnásobná.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur je klasické asijské velkoměsto – mrakodrapové business centrum, které přes normální město postupně přechází do chudinského slumu.

Vzhledem k únavě po předešlých letech a nedostatku času zde jsme viděli jen známý mrakodrap Petronas Twin Towers. Kromě něho je ale turisticky známé především China town a jeskyně Batu Caves na severu města.

Petronas Twin Towers

Nejlevnější, a přitom velice kvalitní (v případě metra) dopravou je zde MHD. Pro nás bylo MHD zajímavé i metrem bez řidiče. Mohli jsme se tak kochat výhledem z předního okna.

Například z letiště vychází ve více lidech nejlevněji Grab (asijská verze Uberu a základní softwarové vybavení cestovatele po JV Asii). Ceny těchto taxi jsou většinou srovnatelné s MHD v ČR. Navíc mototaxi je rychlejší než jakákoliv automobilová či autobusová doprava.

Tajný tip:

ubytujte se v mrakodrapu Regalia, kde jsme za pouhých 532 Kč za apartmán měli přístup k infinity bazénu s výhledem na moderní část města včetně Petronas Towers. Když potkáte správné lidi, dostanete možnost objednat si až do pokoje jídlo slušné kvantity a snad i kvality za sprostě nízké peníze.

Shrnutí

Asijská velkoměsta jsou něco tak nepředstavitelného, že rozhodně stojí za návštěvu, i když upřednostňujete přírodní krásy. Je na nich mnoho fascinujícího a možná pro někoho i děsivého.

 

Jíja

 

Velkoměsta jsme navštívili během měsíčního megatripu. Za přečtení stojí i další články:

Megatrip 2018 – jihovýchodní Asie

Indonésie – tak krásná a tak levná

Indonéské ostrovy:

Lombok

Bali

Jáva